.

Patricia Ros i Jon Sigfusson, impulsors del projecte, al Passeig de les Palmeres de Tarragona. Foto: Cedida

Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums de substàncies i conductes de risc entre adolescents, acaba de crear la seva ‘divisió’ a Espanya mitjançant una associació amb personalitat jurídica pròpia amb seu a Tarragona, que serà matriu i centre d’operacions per a tot el sud d’Europa i l’Amèrica Llatina. Planet Youth, que va néixer a Islàndia a finals dels 90, és avui present a 20 països dels cinc continents, amb prop de mig miler de ciutats i municipis i més de 1.000 persones contractades per a la seva correcta implantació a cada territori.

Tot i que Planet Youth va arribar a Espanya, i concretament a Tarragona, fa gairebé una dècada, fins ara no s’havia creat una eina jurídica específica per afavorir els convenis de finançament institucional. Avui dia, Catalunya és l’única comunitat de l’Estat on es treballa la prevenció sota les pautes d’aquest model, amb Lleida i Amposta amb resultats molt esperançadors. Aquesta mateixa setmana ha tingut lloc una presentació al Parlament de Catalunya als equips tècnics de les comissions de Joventut i Salut.

“L’adaptació a Catalunya va ser decisiva per fer el salt a Llatinoamèrica; l’exemple de Tarragona va servir per mostrar que es podia avançar en països més poblats i amb menys recursos que Islàndia”, reflexiona Patricia Ros, directora per a Espanya i Llatinoamèrica, que durant anys va liderar el Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona.


Altres notícies:


El treball de camp de Planet Youth es fonamenta en evidències científiques recollides durant gairebé una dècada i liderades per la Universitat de Reykjavik, que va ser capaç d’aïllar -a través de rigoroses enquestes entre els joves- els factors de risc i els de protecció als entorns clau on els menors i adolescents creixen i es desenvolupen. A partir d’aquestes troballes, van canviar el paradigma de la prevenció primària: van deixar de dirigir-se als joves i es van centrar a actuar de manera comunitària per crear entorns més segurs i saludables. D’aquesta manera, van aconseguir dissenyar unes estructures locals on els agents clau treballaven d’una manera coordinada per generar accions que van aconseguir que Islàndia passés de les taxes més altes d’Europa pel que fa al consum de substàncies a les més baixes en 15 anys.

Tot i les diferències econòmiques i culturals que hi ha entre països, l’experiència acumulada ens demostra que el pilar fonamental del model és l’evidència que proporcionen les dades i els diagnòstics locals; a partir d’aquí, podem enfortir tots els factors protectors a l’àmbit de la comunitat, en un cercle complet que va des dels pares, el grup d’amics, l’ambient del col·legi o el lleure fora de l’horari escolar”, sintetitza Jón Sigfússon , president de la junta de Planet Youth.