.

Els regidors de Via Pública i Seguretat, amb l’alcaldessa, Sandra Guaita, en la presentació de la campanya. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus augmenta les sancions als comportaments incívics i a les persones que llencin la brossa fora del contenidor. Deixar la brossa fora dels contenidors, que fins ara es multava amb 300 euros, passarà a ser sancionat amb 500 euros. També puja la multa per deixar o dipositar runes a la via pública, fins ara se sancionava amb 300 euros, i passarà a multar-se amb 625.

En els dos casos és deixa un marge del 20% per arribarà a la sanció màxima que permet l’ordenança, per als casos de reincidència, quan la multa serà de 600 euros per deixar la brossa fora del contenidor i 750 per deixar runa en la via pública. Paral·lelament, la Guàrdia Urbana farà una campanya per detectar aquests comportaments incívics.

La nova campanya s’ha organitzat a través del treball coordinat de la regidoria de Via Pública i de la Guàrdia Urbana, amb l’objectiu d’acabar amb un incivisme que es calcula que origina un sobrecost de 895.000 euros l’any a les arques públiques, segons han explicat aquest dijous els regidors de Via Pública i de Seguretat i Convivència, Daniel Marcos i Dolors Vàzquez, respectivament, juntament amb l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita.

Increment de vigilància

La primera mesura serà que la Guàrdia Urbana intensificarà els esforços per localitzar i denunciar els comportaments incívics, especialment d’aquells que deixen les deixalles fora del contenidor. La Guàrdia Urbana ja ha desplegat dispositius semblants en altres ocasions. La darrera entre els mesos d’abril i maig. Durant els 25 dies que va durar la campanya es van aixecar 229 actes, el que suposa una mitjana de 9,15 sancions cada dia.


Altres notícies:


També es farà un seguiment i analitzarà l’èxit de les mesures; i no descarta revisar l’ordenança de civisme per incloure un règim sancionador més sever. Amb tot, a partir d’ara, sí que s’augmentarà l’import de les sancions, dins l’escalat que ja permet l’ordenança actual.

Les mesures de vigilància policial i de sanció aniran acompanyades d’una nova campanya informativa i de sensibilització. La regidoria de Via Pública, en col·laboració amb l’empresa adjudicatària del servei de recollida de residus i neteja viària, instal·laran a tots els contenidors de rebuig de la ciutat un cartell amb el missatge “Prou brossa fora del contenidor! Deixar-la fora el pot costar fins a 600 euros”.

Recollida de mobles i altres voluminosos

L’Ajuntament de Reus disposa d’un servei de recollida de mobles i altres residus voluminosos. A través del formulari que hi ha a la pàgina web https://serveis.reus.cat/voluminosos/ o a través del 977010010, es pot sol·licitar el servei de recollida per desfer-se’n correctament.

Cal baixar el voluminós al costat del portal de casa (mai al costat del contenidor) en el moment indicat, i el servei passarà a recollir-lo gratuïtament. L’horari per deixar voluminosos és de dilluns a divendres, de 18:00 a 21:00h, i s’han de deixar el mateix dia de la petició. El servei passarà a recollir-lo entre les 21:00 i les 6:00h. L’hora màxima per demanar la recollida el mateix dia són les 21:00h.

El govern de Reus ha introduït una nova bonificació en l’ordenança fiscal que regula la taxa de recollida de residus per afavorir el reciclatge i les aportacions a la deixalleria. La bonificació pot ser de fins al 20% de la taxa en funció de les aportacions que es facin, amb un màxim de 20 euros. Si es fan de 4 a 6 aportacions es bonificarà un 10%; entre 7 a 12 aportacions, un 15 %; i si es fan més de 12 aportacions la bonificació pujarà al 20%.