.

Un moment de la conferència d’Imma Socias. Foto: Francesc Sech

L’església parroquial de Sant Salvador del Vendrell ha estat laquest dimecres per la tarda a protagonista de la quarta conferència del Cicle de Conferències Modernistes dels Pallaresos dins de les IV Jornades de divulgació històrica Modernista del Camp de Tarragona “Els Pallaresos 1900”.

Després de les destrosses que la Guerra Civil va provocar en l’església de Sant Salvador, el nou rector va encarregar la reconstrucció del seu interior a l’arquitecte Josep M. Jujol. Obres que es van iniciar l’any 1940 i que van ser acabades per la seva filla Thecla, després de la mort de Jujol, l’any 1949.

L’altar Major, l’altar de la Puríssima, l’altar de Sant josep i la capella del Santíssim Sagrament son d’ell. El més espectacular es l’altar Major, amb un baldaquí de grans dimensions i amb unes columnes d’estil salomònic ornamentades amb motius vegetals on es veu l’inconfusible ma jujoliana.

Amb el títol “Transfiguracions. Josep Maria Jujol i Gibert a la vila del Vendrell’, Imma Socias, professora emèrita i investigadora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, ha desglossat magistralment les troballes a partir de la recerca de documents inèdits de Jujol, que la van portar a publicar un llibre amb el mateix títol, sobre els treballs que l’arquitecte Jujol va fer a l’església, donant-li la grandiositat que avui podem contemplar en visitar-la.

Gràcies a l’ajuda de tot un seguit d’imatges dels treballs que va fer Jujol, especialment en el nou altar major, el públic, fidel i nombrós, ha pogut gaudir novament d’una interessantíssima conferència plenament jujoliana.

En finalitzat, com ja és habitual, s’ha pogut degustar una copa de vi DO Tarragona, gentilesa de Vins Padró i Família: IPSIS BLANC FLOR i IPSIS CRIANÇA.

La cinquena i última conferència d’aquest llarg cicle que l’Ajuntament dels Pallaresos ha volgut dedicar integrament a la figura de Jujol, en commemoració del 75è aniversari de la seva mort, tindrà lloc el proper dimecres dia 30 d’octubre, novament a les 19h al Centre Jujol.

Amb el títol “El vitrall a l’obra de l’arquitecte Jujol” Maria Eugenia Díaz de Vivar, especialista en vitralls ens mostrarà un interessantíssim documental arrel de les converses entre ella i Josep M. Jujol Jr., el més d’agost de l’any passat, pocs mesos abans de la seva mort.