.

El regidor d’Hisenda, Eduard Rovira, l’alcalde Vale Pino, i i el regidor de govern Xavier Suàrez. Foto: Cedida/Anna F.-Aj.Torre

L’equip de govern de l’Ajuntament de Torredembarra preveu la congelació de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i de la taxa de gestió de residus domiciliaris per a l’any 2025, després dels increments aplicats enguany per fer front a la situació econòmica actual i complir amb les directives europees en matèria de gestió de residus.

Després dels esforços que ha dut a terme la ciutadania aquest 2024, no es planteja cap increment en IBI ni gestió de residus domiciliaris. Cal recordar que la taxa de gestió de residus es va adaptar ja aquest 2024 a la normativa europea per complir amb el precepte de que és la ciutadania qui ha d’assumir directament els costos totals del servei i incorporar el concepte de taxa justa: qui més contamina més paga.

Aquest dimecres ha tingut lloc la presentació de la proposta de modificació de les ordenances fiscals per al 2025, amb la participació de l’alcalde de Torredembarra, Vale Pino; el regidor d’Hisenda, Eduard Rovira, i el regidor de Govern Xavier Suàrez.

El regidor d’Hisenda, Eduard Rovira, ha assenyalat que, de cara al 2025, la tendència serà mantenir la majoria d’ordenances sense canvis significatius, centrant-se en fer ajustos per apropar el pagament al cost real dels serveis. També ha recordat que durant el 2024 ja es va realitzar un esforç important en matèria d’IBI i en la taxa de residus, la qual cosa permetrà una estabilitat en les ordenances per a l’any vinent.

Reducció de la taxa de residus comercials

Una de les modificacions destacades per al 2025 és la nova proposta sobre la taxa de gestió de residus comercials. Es preveu introduir més trams en funció dels metres quadrats de superfície dels establiments, amb coeficients correctors generalment més baixos que enguany. D’aquesta manera, hi haurà un escalat de preus més ampli que s’ajustarà millor a la grandària del comerç.


Altres notícies:


En relació a la taxa de gestió de residus, l’alcalde Vale Pino ha explicat que l’aplicació del concepte de pagament per generació és un repte que s’està afrontant a tot Europa, i que serà necessari anar ajustant la taxa a mesura que es posi en marxa el nou contracte de recollida d’escombraries, un cop adjudicat. A més, ha subratllat la importància de reduir la fracció de rebuig, ja que el seu tractament suposa costos molt elevats. També ha destacat les importants bonificacions disponibles per a aquells que facin una bona separació dels residus, tant a domicili com al comerç.

Ajustos segons els costos dels serveis

Cal tenir present que bona part de les modificacions que es plantegen per a les ordenances fiscals del 2025 són ajustos que es duen a terme tenint en compte l’estudi de costos dels serveis que es presten. S’està treballant amb l’objectiu final de reajustar els serveis municipals, especialment els no obligatoris, que siguin deficitaris.

L’alcalde, Vale Pino, ha destacat la importància de corregir els dèficits dels serveis municipals, especialment aquells que no són obligatoris per a municipis de menys de 20.000 habitants (actualment Torredembarra compta amb 18.298 habitants empadronats). Ha subratllat que, en no assolir aquesta xifra, el municipi rep menys aportacions de l’Estat, cosa que dificulta la seva gestió econòmica.

Altres modificacions

Preus públics Joventut: Casal d’estiu municipal: Increment de les quotes setmanals per als participants (passant de 45 a 55 € per a la quota general, de 31,5 a 38,5 € per al primer tipus reduït i segon tipus de reduït de 22,5 a 27,5). El preu per les hores d’acollida es manté en 20 €, i es crea una nova quota de 10 € setmanals per al monitoratge durant l’horari de menjador.

Derogació de la bonificació de l’ICIO: Es deroga la bonificació del 90 % de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) per aquells projectes que incorporin sistemes d’aprofitament d’energia solar no obligatoris segons la normativa vigent. Es mantenen les bonificacions en aquesta matèria en l’IBI.

Derogació del preu públic per a “Balls de Saló a la Llar de Jubilats”, ja que aquesta activitat no es realitza.

Gestió d’animals de companyia: Es proposa la creació d’una nova ordenança reguladora de la taxa per a la prestació de serveis relacionats amb els animals de companyia, que inclourà, entre altres, la recollida d’animals a la via pública i el transport a centres d’acollida temporal (30 € per animal recollit).També inclou l’estada, manutenció i custòdia d’animals a les dependències municipals o al centre d’acollida temporal (5 € per animal i dia, a partir de les 24 h d’estada). La tramitació o renovació de la llicència i/o conducció de gossos potenciament perillosos, ja es tracti de llicència inicial o renovació tindrà un cost de 10 €. La durada d’aquestes llicències és de cinc anys. Així mateix, s’elimina la taxa corresponent a la distribució de plaques identificatives per al cens dels animals, atès que aquest tràmit s’ha digitalitzat.

Nou preu per als informes d’accidents de trànsit: El preu per la tramitació d’informes d’accidents de trànsit, sol·licitats per companyies d’assegurances, s’incrementarà a 39 euros, davant dels 13,10 euros actuals. Aquesta mesura s’ha proposat després d’analitzar els costos que comporta aquest servei i en comparació amb altres municipis.

Horts socials de Cal Dània: Es proposa una quota reduïda de 30 € (50 € és la general) per a aquelles persones derivades pels Serveis Socials que pertanyin a col·lectius amb necessitats especials, d’acord amb la Llei de Serveis Socials.

Unificació de tarifes de la grua municipal: Independentment del tipus de vehicle. Per cada servei de grua (150 €), per immobilització de vehicles (82 €) i per sortida de grua sense enganxament ni tracció de vehicle (75 €). La previsió de recaptació del 2025 és de 85.706,25 €, enfront dels 51.345,25 € recaptats el 2023. En tot cas, es compleix la previsió legal que els ingressos no superin els costos.

Eliminació d’algunes taxes en expedients d’estrangeria per seguir els mateixos criteris que la Generalitat.