.

La regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, amb les responsables del Gaudí Centre i del programa. Foto: Cedida

El programa didàctic del Gaudí Centre ha rebut un nou impuls per part de l’Agència Reus Promoció a través d’una nova oferta dirigida als centres educatius consistent en dos nous projectes pedagògics pensats per a escolars. L’objectiu del Gaudí Centre és renovar la seva oferta per tal d’actualitzar-la i oferir un  enfocament de la didàctica encara més activa i vivencial, alhora que inclusiva, i amb la vo luntat d’acostar la figura d’Antoni Gaudí als centres escolars i les seves comunitats educatives potenciant encara més la vessant educativa de l’equipament.

El segment escolar representa una part important dels visitants del Gaudí Centre i per poder continuar mantenint l’interès de la visita s’ha considerat necessari realitzar la actualització del seu programa didàctic. Amb aquesta voluntat s’ha dissenyat un nou projecte pedagògic per a infants 6 a 12 anys per tal d’oferir una nova visita que dialoga directament amb l’actualitat educativa.

Construïm Gaudí‘, tal com s’ha batejat la nova proposta, és un programa dissenyat que es planteja com un viatge per conèixer els orígens,  la vida i obra de l’arquitecte que posà la natura i la tècnica al servei de l’art total. La visita està pensada en dos grans blocs: “De la natura a la natura” i “De l’origen a la tècnica”, a partir dels quals es van desgranant els conceptes.

La figura d’Antoni Gaudí és un referent vigent en l’actualitat i el Gaudí Centre és l’espai ideal per copsar aquests conceptes. El llegat que deixa l’arquitecte passa per conceptes tant actuals com la biomesi, la sostenibilitat i l’eficiència energètica. A més, la seva obra és un clar exemple de transversalitat que dialoga directament amb els dissenys de continguts per competències que s’implementen a les escoles i pot ajudar a treballar els ODS.

La proposta pedagògica

Aquest nou projecte compta amb un dossier pedagògic amb recursos, activitats i recomanacions a disposició dels docents, per treballar a l’aula conceptes més complexes com les formes i tècniques emprades per Gaudí. El conjunt d’aquestes activitats fan que la visita al Gaudí Centre, vital i experiencial, sigui l’eina conductora que els permetrà que el coneixement adquirit sigui més ric i profund.

Totes aquestes propostes didàctiques es podran treballar d’una manera multidisciplinar, des d’àrees com el medi, llengua, visual i plàstica, matemàtiques, geometria, o fins i tot la d’educació física, vinculant el coneixement de la didàctica de l’expressió corporal. Tot un seguit de nous conceptes més propers a les noves necessitats educatives, en els que es convida als docents a aprofitar la visita per a fer un treball transversal a l’escola, on desglossar les múltiples competències que destil·len de l’obra i el pensament de Gaudí.


Altres notícies:


Els objectius són vincular la figura de Gaudí al nostre temps des d’una mirada actual i contemporània; reivindicar Reus i el Gaudí Centre com l’indret idoni per entendre la raó de ser de l’obra de l’arquitecte; potenciar que el Gaudí Centre és l’indret perfecte per “palpar” la tècnica i el detall, veure i tocar les maquetes i entendre-les més enllà del context; destacar-ne la importància històrica però sobretot la vigència del seu llegat, i explicar Gaudí des del vessant més personal i del seu pensament, un concepte que va més enllà de la visió de la seva figura com  arquitecte, a més d’acompanyar l’aprenentatge des de l’empatia: anar des del concepte més micro al macro.

Per la realització d’aquest nou projecte pedagògic s’ha comptat amb el Grup Transversal, una empresa amb una llarga experiència en l’execució de projectes museístics i activitats educatives, i que ja ha desenvolupat altres projectes pedagògics per diferents  edificis de Gaudí.

Cal recordar que el Gaudí Centre contínua oferint visites especifiques per a cada cicle d’Educació Infantil i Primària. Per als estudiants dels ensenyaments de Secundària (ESO i Batxillerat) ofereix dues eines didàctiques, que amb format d’una activitat de descoberta, i fent servir una eina digital, els hi permet conèixer la vida i obra de l’arquitecte Antoni Gaudí.

El Gaudí Centre disposa també d’un programa d’idiomes: «Hello Gaudí» i «Bonjour Gaudí», dues propostes que poden ser fetes tant per estudiants locals i o per estudiants d’altres països.

D’altra banda, amb la voluntat de fer més accessible el Gaudí Centre i arribar a tothom, l’equipament disposarà també d’una nova eina per facilitar la visita als centres d’Educació Especial. Es tracta d’uns dossiers adaptats per facilitar la comprensió dels diferents elements que es troben al Gaudí Centre, amb materials elaborats amb criteris d’accessibilitat i lectura fàcil, que sens dubte es convertiran en una eina que farà que el Gaudí Centre sigui visitable d’una manera accessible i permeti acostar la figura d’Antoni Gaudí a tothom, sota els criteris d’accessibilitat universal.

Els visitants podran escollir entre dos dossiers en funció de la visita que vulguin realitzar:

Experiència SENTIR: basada en l’experimentació a través dels sentits.

Experiència PENSAR: basada en el raonament lògic.

Tal com ha explicat la regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, “l’objectiu és que tothom pugui gaudir amb plenitud d’una experiència a través dels sentits (vista, tacte, oïda…), per tal de conèixer millor qui va ser i què va fer Antoni Gaudí”.

Per aquesta nova etapa s’ha comptat amb El Far Cooperatiu, una cooperativa de serveis de comunicació social i participativa reconeguda dins de l’àmbit de l’accessibilitat cognitiva. Aquestes visites adaptades se sumen a altres iniciatives de Reus Promoció amb l’objectiu de promoure una cultura inclusiva.