.

L’alcalde de Constantí i la regidora de Cultura, amb els responsables de l’Associació Amics de la Colla COCA, visitant l’exposició. Foto: DiariTots21

Més de 50 entitats festives de Catalunya i d’Aragó ompliran de festa popular els carrers de Constantí el proper 26 d’octubre. Serà la festa de #laveïnadragonina2024, una gran celebració de la cultura popular que aquest any arriba a la seva vuitena edició i que comptarà amb la participació de prop d’un miler de persones actives i de més de 50 associacions que promouen la cultura popular.

Es tracta de celebrar els 15 anys de l’Associació Amics de la Colla C.O.CA i els 10 anys dels Diablons de la Dragonina. La festa arrencarà cap a les 11 del matí i s’allargarà fins les 9 de la nit. És el primer cop que Constantí reuneix tantes colles del món de la cultura popular. Mulasses, cucaferes, colles geganteres, bous, grius, dracs petits i un grup de Majorettes hi assistiran.

Aquest divendres 18 d’octubre s’ha fet la presentació de la festa #laveïnadragonina2024, que tindrà lloc a la plaça de les Escoles Velles. Durant l’acte, s’ha inaugurat també una exposició amb imatges dels 15 anys de l’Associació Amics de la Colla C.O.CA i els 10 anys dels Diablons de la Dragonina, la secció infantil de la colla. La presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez, la regidora de Cultura, Dolors Fortuny, i Abel Rodríguez i Joan Bladé, president i vicepresident de l’Associació Amics de la Colla C.O.C.A, a més d’altres components de l’associació.

Durant la seva intervenció, l’alcalde Óscar Sánchez ha destacat “el gran ressò i repercussió de la festa a nivell local i comarcal” i ha volgut tenir un record per als iniciadors de la colla en la seva primera etapa. Finalment, ha mostrat el seu agraïment als components actuals d’aquesta segona etapa de l’associació per la gran tasca “cultural i de cohesió social i per ser un vehicle de transmissió de la cultura popular catalana” durant aquests 15 anys.

Per la seva banda, el vicepresident de l’Associació Amics de la Colla C.O.C.A., Joan Bladé, ha explicat que l’exposició commemorativa “es basa en totes les persones que han fet possible que avui estem aquí” destacant que “la colla COCA va de persones que comparteixen experiències personals i que donen valor a totes les veïnes de les nostres places i carrers”, intentant apropar la cultura popular a tothom. Bladé també ha fet un repàs als 15 anys d’història de la colla, que van començar amb la recuperació de la Dragonina.

Més de 50 entitats de la cultura popular a la festa #laveïnadragonina

Al llarg del matí tindrà lloc una gran cercavila amb la participació de diferents col·lectius del Camp de Tarragona i d’Aragó. També es farà entrega del premi “Veïna Dragonina” d’aquest 2024. Al migdia, cap a les 14 hores, s’iniciarà una paella electrònica amenitzada amb la música de DJ Rayo. Ja a la tarda, a les 17 hores, hi haurà una actuació de les Majorettes de Villalba dels Arcs, un dels pocs grups de majorettes que queden a Catalunya i que l’última vegada que van estar a Constantí va ser fa 35 anys. Durant l’actuació es comptarà amb el programa pilot “Respecta’m” basat en el protocol antiviolència del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya envers la cultura popular.

I a les 18.30 h. s’iniciarà el correfoc amb la participació d’un total d’11 colles. Durant el correfoc hi haurà 3 espais inclusius, un tram adaptat per persones amb discapacitat visual, una pantalla amb llengua de signes per persones amb discapacitat auditiva, i una bombolla sense so per a persones i animals amb por als sorolls estridents.

Al llarg de tot el dia, a la plaça de les Escoles Velles, hi haurà instal·lades parades de diverses entitats, associacions i comerços locals