.

Isabel Mascaró ha explicat que es contempla millorar en la taxa de residus i, en especial, de la seva tarifa social. Foto: Cedida

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona planteja congelar els impostos de l’IBI, la plusvàlua, l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), l’ICIO i l’IAE. Pel que fa a les taxes també planteja congelar-les, excepte una, mitjançant la creació d’una nova taxa per gravar les empreses de telefonia mòbil.

El govern municipal proposa modificar la taxa de recollida, transport i tractament de residus per incorporar una reducció de la tarifa fixa per ús de la deixalleria i incorporar millores en la seva tarifa social. Aquesta és la proposta que la consellera d’Hisenda, Serveis Interns i Tecnologia, Isabel Mascaró, ha estat treballant els últims mesos amb els serveis tècnics de l’Ajuntament i que ha estat el punt d’acord de les negociacions per les Ordenances Fiscals amb els grups municipals de Junts per Catalunya i En Comú-Podem, juntament amb l’acord per la congelació d’impostos i taxes.

Bonificació per ús de la deixalleria fixa

“El que proposem és implantar un sistema elemental de pagament per generació de residus, amb una reducció de la quota fixa a pagar de fins a un màxim de 12 euros per aquells tarragonins i tarragonines que facin ús de la deixalleria fixa municipal”, remarca la consellera d’Hisenda, Serveis Interns i Tecnologia, Isabel Mascaró. Amb aquesta mesura estem complint el requeriment legal de pagar per ús del servei, alhora que s’incentiva l’ús de la deixalleria municipal. Un repte ambiental per l’Ajuntament de Tarragona si es té en compte que cada any es generen més de 3.000 tones de deixalles.

Quan entri en funcionament el nou servei de recollida, transport i tractament de residus i, per tant, s’hagin implementat els mitjans tècnics que permetin l’obtenció efectiva de les dades individuals de generació de residus de tot el municipi, es modificarà l’ordenança fiscal per regular el pagament per generació d’altres fraccions de residus.

Millores en la tarifa social de la taxa de residus

Una altra de les novetats fa referència a les millores de la tarifa social. S’amplia el número de persones que es podran acollir a la tarifa social, reduint el llindar de la percepció d’ingressos, podent ser els perceptors de la renda garantida de ciutadania o ingrés mínim vital, facilitant que els sol·licitants de la tarifa social puguin ser tant els propietaris com els llogaters.

També es simplifica el procediment d’acreditació de requisits i, cas d’autoritzar-ho, l’Ajuntament de Tarragona d’ofici i cada any podrà verificar de manera automàtica que es compleixen els requisits, sense necessitat que el beneficiari hagi de tornar a presentar documentació acreditativa.

“En definitiva, busquem incrementar el número persones que es puguin beneficiar de la tarifa social i a la vegada facilitar al màxim la tramitació, evitant procediments innecesàriament farragosos a persones que es troben en situació d’exclusió social”, subratlla la consellera Mascaró.

Nova taxa per empreses de telefonia mòbil

Una altra de les novetats en matèria fiscal és una taxa que s’aplicarà a les empreses de telefonia mòbil. “Es tracta d’una taxa per l’aprofitament i ocupació del domini públic municipal amb la instal·lació de les diferents xarxes de telefonia mòbil. “Es deroga l’ordenança de 2009 per no entrar en incoherències amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en data del 8 de març de 2013, que va anul·lar part de l’articulat de l’ordenança fins ara vigent i que havia esdevingut inaplicable.  “El que fem és ampliar el fet imposable de l’art. 2 a les ocupacions que es facin pels titulars dels serveis de telefonia mòbil en el vol, sòl o subsòl de tot el domini públic municipal”.