L’escultora Natàlia Ferré inaugurarà l’exposició ‘La Magrana’ aquest divendres, 18 d’octubre, a les 20h, a la Sala Àgora de l’ajuntament de Cambrils. L’artista tarragonina fa un recorregut per la història de l’art de la Mediterrània, posant al centre la importància de la dona, que té un paper rellevant fins al Renaixement, on comença el declivi, passant pel Tot, la Sensualitat i el Dol.
En aquest viatge en el temps, Ferré revisita l’Antiga Grècia i el Renaixement, acompanyada pel fruit del magraner, la Magrana, present en la nostra cultura, que és símbol de mort i resurrecció, regeneració, sensualitat, passió, creació, fecunditat o fertilitat.
Per aquesta exposició, Natàlia Ferré esculpirà a la pròpia sala la figura principal de la part del Renaixement: un grup escultòric format per una mare i una filla inspirada en la Pietat de Miquel Àngel, que es troba a la Capella Sixtina de la Basílica de Sant Pere del Vaticà. Aquesta obra compta amb la col·laboració de l’empresa Sio 2, fabricant de pasta ceràmica.
L’exposició: la sensualitat i el dol
LA SENSUALITAT, GRÈCIA, Segle II aC. El període de l’Antiga Grècia és la base de la nostra cultura, ric, exuberant, inabastable… L’artista se centra en la figura de tres deïtats de la mitologia grega: Afrodita, Demèter i Persèfone. Afrodita és la deessa de l’amor, la bellesa. Qui planta per primera vegada un magraner a la terra. Demèter i Persèfone, mare i filla, deesses de l’agricultura, de la vida i de la fertilitat, representen els poders de la naturalesa, la seva transformació i emergència cíclica. Demèter dona la vida, Persèfone, representa vida i mort cícliques, dona de la transformació i la regeneració de l’inframón a la terra. Els sis grans de magrana que Persèfone menja al món subterrani (menjar dels morts), on l’ha raptat Hades, són el que l’impedeixen de tornar a la terra; només hi podrà tornar cada sis mesos, en les dues estacions de florida.
EL DOL, RENAIXEMENT, Segles XV, XVI. El Renaixement és un moment renovador de la història, humanista, lluminós. Ferré fa una interpretació personal de la Pietat de Miquel Àngel que es troba a la Basílica de Sant Pere. Aquí, la mare sosté a la seva filla. L’artista vol parlar de la pèrdua de la innocència, de la fragilitat, la vida, i la mort, entre altres temes.
Altres notícies: |
Natàlia Ferré és escultora, ceramista, pintora i galerista. Nascuda a Tarragona al 1969, a més d’artista, és la fundadora i directora de la Galeria Natàlia Ferré, situada a Montblanc, que acull exposicions temporals d’artistes emergents i consolidats. El 1991 va obrir el seu propi estudi i des de llavors forma part del sector creatiu internacional.
Es va formar artísticament en tècniques d’escultura, ceràmica i pintura en diverses escoles de referència, líders en l’ensenyament de l’art i la creació, com l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, l’Escola de Ceràmica de Bisbal del Empordà (Girona), la Barcelona Academy of Art (Barcelona) i la Florence Academy of Art (Mölndal, Suècia).
Ferré destaca principalment per les seves escultures figuratives de petit i gran format, encara que cada vegada més combina el 3D amb la pintura acrílica o a l’oli, seguint sempre la línia de creació que la caracteritza. La seva obra s’ha exposat en fires d’art, festivals de ceràmica, salons i galeries d’art en diversos països com Holanda, Alemanya, França, Itàlia, les Illes Britàniques, els Emirats Àrabs i Taiwan.
També cal destacar la seva escultura pública en bronze, que porta la seva empremta i que des del primer moment fa que es pugui reconèixer a l’autora de l’obra. Una obra de mig format, elegant i actual. Un dels seus principals interessos és que aquestes obres siguin pròximes a l’espectador perquè pugui interactuar amb elles, amb l’objectiu que l’art sigui més pròxim i nostre, i arribi a formar part del dia a dia de les nostres vides.
Equip de redacció