.

Francesc Llevat, l’any 2014. Foto: Rotary Club

L’exalcalde de Reus Francesc Llevat Briansó ha mort la nit de dimecres als 83 anys. Paco Llevat, com era conegut, va ser alcalde entre 1973 i 1977.

Fill de l’industrial Paco Llevat (de malnom “Paco Samarretes”, per tenir una indústria tèxtil), regidor durant el franquisme, net del psiquiatre Josep Briansó Salvador i besnet d’Emili Briansó Planes, va estudiar farmàcia a la Universitat de Barcelona.

Va ser president de la Jove Cambra de Reus, entitat que li serví de plataforma pels seus interessos polítics. Alcalde de Reus designat el 1973 i diputat provincial, dimití el 1977 per presentar-se a les eleccions generals i anà a les llistes de la Unió del Centre i la Democràcia Cristiana de Catalunya, on no resultà elegit. Des de l’alcaldia va promoure una entitat, la Mancomunitat de la comarca.

Va actuar en diverses obres públiques, com l’Autovia de Bellisens, el pavelló de Fires i el parc de sant Jordi. Un dels afers més polèmics va ser el de la construcció de l’aparcament subterrani a la plaça de Prim, que va tenir molts detractors, i un altre va ser la supressió del carrilet de Reus a Salou que va proposar de substituir per un tren vertebrat que no es va materialitzar mai.

Llevat va publicar l’any 1982 ‘Quo vadis Reus’, unes memòries referents a la seva etapa d’alcalde, alguns llibres sobre anècdotes de Reus en diversos anys i un resum biogràfic del general Prim el 2013.