.

La delegació del Port de Tarragona al Fruit Atttraction de Madrid. Foto: Cedida

El Port de Tarragona consolida la seva presència en el sector fructícola amb una participació destacada al Fruit Attraction 2024, una de les fires internacionals més importants del sector de fruites i hortalisses, i per extensió de càrrega de mercaderia refrigerada i en contenidor. La fira se celebra al recinte IFEMA de Madrid del 8 fins al 10 d’octubre.

L’equip comercial del Port demostra, un any més, el compromís del Port amb el desenvolupament de les cadenes logístiques de productes frescos emfatitzant en les característiques de les quals disposa el Port per assolir una posició estratègica en el sector agroalimentari. Fins a l’agost de 2024 el Port ha mogut 116.000 tones de fruita versus les 99.000 tones que es van moure en el mateix període de l’any passat, el que representa un 17,17% d’increment. Cal destacar que l’any passat es van moure 169.000 tones de fruita.

Fruit Attraction, que aplega més de 103.000 professionals de 145 països, és l’escenari ideal per al Port de Tarragona per donar a conèixer els seus serveis logístics especialitzats i infraestructures adaptades a les necessitats del sector. El port ocupa un lloc estratègic com a hub per a l’exportació i importació de fruites i hortalisses, tant pel mercat europeu com per als mercats internacionals.

Durant la fira, el Port de Tarragona presenta les seves infraestructures especialitzades, que inclouen terminals frigorífiques amb capacitat per a mantenir la cadena de fred, magatzems adaptats i serveis de control duaner àgils. La seva oferta logística eficient i sostenible permet la gestió òptima de productes frescos com cítrics, fruits tropicals, i hortalisses, amb un focus en el comerç amb el Mediterrani i Amèrica del Sud.

Altres aspectes rellevants que es promocionen són les capacitats del Moll d’Andalusia, amb unes 40Ha disponibles així com l’adjacent terminal de la Boella, ja operativa, i que estarà connectada a l’ample standard ferroviari al final del 2025 i el punt de control fronterer i sanitat exterior, amb horari ampliat des del 2022 així com la terminal ferroviària de GuadalajaraMarchamalo, que operarà el 2025.

Porta d’entrada

El Port de Tarragona és la porta d’entrada de la fruita tropical per a la península Ibèrica i sud d’Europa. Disposa d’unes instal·lacions i uns serveis intermodals que el converteixen en una de les millors opcions a la Mediterrània. A més, disposa de connexions marítimes amb els principals exportadors de fruita, que es tradueixen en serveis regulars amb Nova Zelanda, Costa Rica, Colòmbia i República Dominicana. L’oferta de serveis regulars es complementa amb serveis puntuals amb Costa d’Ivori. Es pot dir que la major part dels kiwis que es consumeixen a la Península, entren pel Port de Tarragona, així com les diferents varietats de pinyes i bananes.

Punts forts consolidats

Per donar sortida al tràfic hortofructícola, el Port de Tarragona disposa d’unes infraestructures i uns serveis intermodals que el converteixen en la millor opció al Mediterrani per a la distribució cap a la península Ibèrica. Alguns punts destacables en el tràfic de fruita al Port de Tarragona són les àrees dedicades exclusivament al tràfic de fruita, els serveis de picking, el seguiment de mercaderia en magatzems per RF i les excel·lents connexions a la xarxa principal de carreteres. Per altra banda, també cal destacar el sistema de control i qualitat.

L’oferta de serveis es concreta amb un ampli i modern Punt d’Inspecció Fronterera (PIF), amb totes les seves instal·lacions homologades per a l’entrada de fruites a la UE. Així mateix, compta amb controls de qualitat específics, controls de temperatura, sistemes de seguiment de càrregues via RF i una gran varietat de serveis logístics que aporten a aquest tràfic un gran valor afegit (consolidació/desconsolidació de càrregues, serveis de picking, etc).

Treball amb Fruport

Per altra banda, el Port treballa amb Fruport, una empresa que disposa de dues terminals frigorífiques amb capacitat per a 15.000 pallets, una campa de 5.000 m² per a contenidors, 100 endolls Reefer i polivalència per a la càrrega multimodal. Fruport és líder a Espanya en la recepció de productes hortofructícoles frescos, com el kiwi Zespri, bananes, pinyes i taronges. Rep al voltant de 180.000 tones anuals de fruita, majoritàriament kiwis, pinyes i bananes, Tenen un equip expert en diverses matèries per a poder garantir-te un servei integral. Disposa d’ instal·lacions de magatzematge refrigerat amb cambres per a la conservació de fruita entre els 0 °C i 14 °C.