.

El ple de l’Ajuntament de la Selva del Camp ha donat llum verda a la nova ordenança fiscal que ha de regular la taxa pel servei de recollida i eliminació d’escombraries. La seva aprovació, indubtablement, el punt més debatut de la sessió plenària d’aquest dijous, ve marcada per l’entrada en vigor, el pròxim 2025, de la nova llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, que adapta una directiva europea i que té un objectiu molt clar: qui contamina, paga.

En aquest sentit, la normativa determina que ha de ser la pròpia ciutadania l’encarregada de cobrir la totalitat de les despeses d’un servei que a la Selva ha passat de costar poc més de 300.000 euros el 2015 a preveure un import de prop de 725.000 euros de cara al proper exercici.


Altres notícies:


Tenint en compte tots aquests factors, el consistori ha fixat que el cost d’aquesta nova taxa sigui temptativament de 240 euros anuals per unitat familiar -una quantitat molt similar a les ordenances de poblacions veïnes-, i que es pagarà en dues quotes semestrals de 120 euros cadascuna. La primera serà fixa però la segona tindrà caràcter
variable. I és que si la Selva assoleix els objectius de recollida selectiva que fixa la Unió Europea per cada exercici -i que el 2025 és del 55%-, la segona quota tindrà cost zero per a tots els habitants del poble. Dependrà, doncs, de l’esforç col·lectiu aconseguir reduir a la meitat del preu d’aquesta nova ordenança.

Al marge d’aquesta reducció, i en funció de les unitats urbanístiques del municipi, també es contemplen certes
bonificacions en el valor final de la taxa. Els habitatges del terme com les masies o les  ases allunyades del nucli urbà, per exemple, pagaran un 75% del cost total, i els magatzems, masos no habitats o els solars urbans hauran d’abonar només un 50%.

Més enllà de la incorporació de la taxa de la brossa, la sessió plenària també ha aprovat la resta d’ordenances fiscals de 2025, entre les quals hi ha incloses els impostos, els preus públics i les taxes municipals. Amb la pujada de l’IPC en prop de dos punts, el consistori ha hagut d’augmentar un 2,4% la majoria d’ordenances per tal de poder continuar oferint els seus serveis. Gravàmens com l’IBI, l’Impost sobre Activitats Econòmiques o l’impost sobre construccions i obres, així com els preus públics de les activitats formatives o de serveis com l’escola de música notaran aquest increment, mentre que d’altres, com l’impost sobre vehicles o les plusvàlues mantindran els mateixos valors de l’any passat.

A banda de les ordenances, el bloc d’assumptes administratius ha acordat delegar en l’oficina de BASE de la Diputació de Tarragona la recaptació de la taxa de la brossa, així com aprovar l’increment del 2% dels salaris del personal de l’Ajuntament de la Selva tal com estipula la llei, i aprovar, per unanimitat, el reconeixement del taller de Ca l’Hipòlit com a Bé Cultural d’Interès Local. Un equipament que en poques setmanes es presentarà en societat reconvertit com a centre d’interpretació de la terrissa