.

Els passatgers descriuen la jornada “d’experimental” i afirmen que caldrà veure com evoluciona els pròxims dies. Foto: ACN-N.B./J.B.

Els usuaris de Rodalies de Tarragona afectats pels talls ferroviaris han començat a arribar aquest dilluns a les dues parades habilitades a la ciutat: l’estació d’autobusos i l’estació de trens. En aquesta última, que també fa parada a Altafulla i Torredembarra, ha baixat la Leila, una estudiant que aquest dimarts ha arribat tard a classe. “Per anar bé, hauria d’haver sortit una hora abans”, ha dit. Al mateix bus, que ha sortit de Sant Vicenç de Calders, també ha pujat la Montse, qui ha marxat de casa a les cinc del matí i arribarà a quarts de sis de la tarda. “Ha estat un dia llarg, hem marxat una hora abans i tornem una hora més tard”, ha afegit. Ambdues descriuen la jornada “d’experimental” i afirmen que caldrà veure com evoluciona els pròxims dies.

Com cada dia, la Leila Benaia ha sortit de casa poc abans de les set del matí per arribar a les nou a Barcelona. El que no ha tingut en compte és que aquest dimarts el desplaçament no duraria el mateix. De fet, ella mateixa ha reconegut a l’ACN que “per anar bé, hauria d’haver sortit una hora abans”, tenint en compte que ha arribat vint minuts tard a classe i s’ha perdut les primeres hores lectives.

Tot i que l’anada s’ha desenvolupat sense incidents, Benaia ha lamentat que a la tornada els han fet esperar dins el bus a Sant Vicenç de Calders més de quaranta minuts. Una espera que ha despertat la indignació de la gran majoria de passatgers, els quan han acabat sortint a dos quarts de quatre de la tarda i han arribat a Tarragona una hora més tard. Abans, però han parat a Torredembarra i Altafulla. A més, i a diferència dels busos que han marxat a primera hora del matí de Tarragona, aquest anava ple de gom a gom.

Tot i això, Benaia, que demà repetirà el trajecte, ha afirmat que s’esperava la jornada “pitjor” i confia que “anirà millorant”.

Jornada “experimental” i “irreal”

Per la seva banda, la Montse Fernández, qui acostuma a agafar el tren una vegada a la setmana, ha estat més previsora. A les cinc del matí, “una hora abans” de l’habitual, ha sortit de l’Aldea (Baix Ebre) per arribar a l’Hospitalet de l’Infant i d’allà cap a Barcelona, per poder arribar puntual a la feina. Fernández ha explicat que aquest dimarts hi havia molts informadors que vetllaven perquè els passatgers no es perdessin. “No estem acostumats”, ha manifestat. De fet, ha detallat que a Sant Vicenç de Calders “hi havia una persona per a cada autobús”.

Sortida d’autobusos des de l’estació d’Adif de Tarragona a primera hora del matí. Foto: Cedida/JC.Borrachero

Un acompanyament, però que no s’ha traslladat als trens, segons ha lamentat Fernández, qui ha subratllat que “de l’autobús al tren ja no hi havia tanta informació”. En qualsevol cas, per aquesta usuària el dia d’avui ha estat “molt llarg”, ja que ha marxat una hora abans de casa i ha tornat una hora més tard de l’habitual. Pel que fa al conjunt de la jornada, Fernández l’ha descrit “d’experimental” i “irreal” i ha afirmat que caldrà veure com evoluciona els pròxims dies.

Viatgers resignats a Sants: “M’hauré d’aixecar més aviat o buscar pis per aquí”

L’estació de Barcelona-Sants ha viscut un dilluns a la tarda relativament tranquil amb fluïdesa al vestíbul principal i un xic d’aglomeracions a les andanes, amb molts viatgers desinformats i d’altres de resignats. “Avui he agafat el segon bus a Tarragona i en comptes d’arribar a les set del matí a Barcelona he arribat a les set i vint minuts. He arribat tard a la feina”, ha lamentat Juan David Rodríguez. “Demà m’hauré d’aixecar més aviat i intentar agafar el primer bus. Això serà la tònica en aquests cinc mesos i, si la cosa no funciona, hauré de buscar pis per aquí”, ha reflexionat en veu alta Rodríguez. “Jo soc paleta i abans amb un tren directe venia de Tarragona a Barcelona. Ara he d’agafar bus, tren i metro”, ha enumerat l’usuari tarragoní.

“Estic perdent molt de temps d’anada. I el mateix em passa de tornada. Això no és vida”, ha reconegut Rodríguez, que calcula que ha passat d’un trajecte d’hora i mitja a més de dues hores i quart. La Meritxell Domingo, del Vendrell, ha explicat que ja estava assabentada del tall de Rodalies. “Normalment anem en cotxe del Vendrell fins a Sant Vicenç de Calders per agafar el tren. Avui preveient un possible caos hem anat en cotxe fins a Vilanova i la Geltrú. Per així assegurar poder pujar en algun comboi”, ha comentat Domingo. “Ha estat com una prova pilot i aquest primer dia he arribat bé a la feina. Veurem dijous com ho faig”, ha apuntat aquesta usuària del Vendrell, que calcula que el seu temps de viatge s’ha incrementat entre 15 i 30 minuts.

ACN-Neus Bertola/Jordi Bataller