.

Claudi Bonachí, en una imatge al seu estudi. Foto: Cedida

La Galeria d’Art la Catedral promou un nou esdeveniment artístic i cultural especialment vinculat a la ciutat de Tarragona amb dos dels artistes locals més reconeguts en l’àmbit de la pintura i de la imatge. A partir del dijous dia 3 d’octubre de 2024, la galeria presentarà una especial exposició pictòrica de l’artista tarragoní Claudi Bonachí amb la col·laboració del reconegut i històric fotògraf també tarragoní, Ramon Segú Chinchilla.

El gran fons fotogràfic històric de Segú Chinchilla sobre la ciutat ha inspirat a Claudi Bonachí per a crear una singular sèrie de 29 obres d’art que estan realitzades amb una suma de transfers fotogràfics d’imatges vintage i pintura a l’oli. El resultat és espectacular i de ben segur, farà les delícies dels espectadors i no deixaran indiferent a ningú.

La col·lecció s’ha titulat ‘Lo que està a prop queda molt llunyà i lo llunyà molt a prop queda’. Les pintures tenen un complement artístic de poesia escrita que han realitzat els poetes tarragonins, Sebastià Poy, Ramon Bonachí i Ramon Àvila.

Quadre inspirat en el Balcó del Mediterrani, titular ‘tocar ferro’. Foto: Cedida

Un artista precoç

Claudi Bonachí va néixer a Tarragona l’any 1964. De molt jove ja va mostrar unes excepcionals aptituds per l’art, amb 11 anys va guanyar el primer d’un seguit de quatre premis, en uns concursos d’escultura promocionats pel diari el Correu Català, la Revista Blanc i Negre i Coca Cola. La seva precocitat la va reconèixer el propi director de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona, l’artista Lluís Maria Saumells, que li va ser a Claudi una figura determinant a la seva vida artística. Saumells va permetre a Claudi que es matriculés a l’Escola d’Art amb tant sols 14 anys i allí va poder compartir classe amb els artistes mes influents de l’època. Havent ja acabat la seva formació i amb els anys, Claudi  va anant evolucionant i va canviar finalment l’escultura per la pintura.

L’estil de Bonachí en els seus inicis va tenir una clara tendència a l’art figuratiu, però amb el temps va evolucionar a expressar-se amb una aproximació a l’impressionisme, estudiant amb gran mestria la llum sobre els foscos. Actualment es amb l’impressionisme on s’hi sent mes còmode i creatiu. La seva obra s’ha caracteritzat per les seves clàssiques i harmonioses marines, els paisatges i els bodegons. En aquests últims hi reflexa especialment colors molt intensos, amb una pinzellada de molt de gruix de matèria i amb fons de composició creativa que s’aproxima a una abstracció complementaria que dona una especial visió a la seva pintura.


Altres notícies:


Claudi Bonachí no ha deixat mai d’investigar possibilitats en la seva expressió artística i creativa i darrerament ha arribat a la utilització de la tècnica especial de la pintura al oli sobre lo que tècnicament es coneix com el “transfer fotogràfic de vintage lens” que presenta ara a la Galeria la Catedral.

Chinchilla, un cognom lligat a la fotografia

Per la seva banda, Ramon Segú Chinchilla pertany a la tercera i darrera generació de la gran nissaga d’artistes fotògrafs que ha tingut Tarragona i que des de l’any 1913 han plasmat mes de 100 anys d’història gràfica de la ciutat. L’avi, Gerard Chinchilla, va ser el fundador de l’estudi y laboratori fotogràfic, que també com a tenda oberta al públic, sempre va oferir als clients els medis tècnics mes avançats i que a la Rambla de Tarragona va ser tota una institució que va perdurar fins l’any 2003.

Obra titulada ‘Un dia más’, amb imatges portuàries i marines del Serrallo i els seus pescadors. Foto: Cedida

Però Ramon Segú Chinchilla ha treballat i ha seguit sempre amb la seva labor artística i periodística, treballant pels mes importants medis de comunicació, com l’Agència EFE, Europa Press i naturalment el Diari Español de Tarragona esdevingut posteriorment Diari de Tarragona. La seva qualitat i capacitat artística l’han fet ser també fotògraf per empreses del mon de la moda. Amb la seva càmera, ha estat testimoni i documentalista gràfic de com ha anat canviant la ciutat i d’actes memorables esdevinguts a Tarragona i comarques. Per un acord amb l’Arxiu de Documentació Municipal, el Fons Chinchilla quedarà conservat en pla museístic, a l’antic edifici de la Tabacalera de Tarragona.

La Galeria ofereix també la seva habitual zona cultural de museu, en la que el visitant podrà gaudir de poder veure obres seleccionades de grans mestres de la pintura catalana de finals del segle XIX i principis i mitjans del segle XX.

La inauguració oficial de l’exposició BonachíChinchilla es farà el dijous dia 3 d’octubre a les 19h i estarà oberta fins el dia 3 de novembre.