.

Montserrat Palau i Montserrat Duch, durant l’acte de presentació a la biblioteca municipal de Constantí. Foto: Cedida

En el marc de la programació cultural del mes de setembre a Constantí, el passat divendres dia 20 de setembre es presentava a la Biblioteca Municipal el llibre “Pa i roses. Píndoles per a una altra història de la Catalunya del segle XX”, de Montserrat Duch. Es tracta d’un recull d’articles publicats en revistes acadèmiques en la darrera dècada sobre diferents problemàtiques i aspectes d’interès relacionats amb la dona i a partir de la recerca d’historiadores catalanes. L’acte de presentació va comptar amb la presència de l’autora, a més de la professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Palau.

Els temps complexos que vivim reclamen una història contemporània inclusiva de la diferència sexual. Aquesta obra, dividida en cinc grans capítols titulats a partir del poema de Maria Mercè Marçal “haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida / i ser tres voltes rebel” ofereix una mirada diferents a la història de Catalunya  del segle passat. Aquestes “píndoles” pretenen contribuir a repensar la Història de Catalunya del segle passat a partir de les recerques de les historiadores catalanes que, sovint al marge de la historiografia oficial, han maldat per incorporar les dones a la seva investigació.

Montserrat Duch Plana (Tarragona, 1959) és doctora en història per la Universitat de Barcelona, 1987; catedràtica d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili; coordinadora del Grup de Recerca Consolidat ISOCAC (Ideologies i societat a la Catalunya contemporània) i directora de la col·lecció Atenea d’estudis de dones, gènere i feminismes (22 monografies).