.

Part de l’homenatge és l’exposició que es pot visitar a la Sala Central, amb bibliografia sobre la la figura de l’autor. Foto: Cedida

El 24 de novembre de 1924 naixia a Reus Joan Ferraté, germà de Gabriel Ferrater. Amb l’objectiu de celebrar el centenari del seu naixement, les Biblioteques Municipals de Reus han ideat un petit cicle d’homenatge, en paral·lel amb els de Sant Cugat i la Universitat de Girona, dipositària de la seva biblioteca personal.

Aquest acte tindrà lloc el proper dijous 26 de setembre a les 18:00 h a la Sala Annexa de la Biblioteca Central Xavier Amorós i que consistirà amb la projecció del documental ‘Dol no hi ha més enllà ni desig entremig’ d’Esteve Subirah i distribuïda per FromZero Cinema. Es tracta d’una investigació sobre la fisicitat en forma de video-documental. La gestió de la biblioteca personal d’en Joan Ferraté a mans de la seva filla Amalia serveix per examinar la importància de la memòria feta volum. Junt a la mirada de l’Esteve Subirah i el testimoni de l’Amalia, una sèrie de personatges ajuden a construir aquest assaig visual, entre ells, Jordi Cornudella, que descriu els fets controvertits d’aquesta història. A continuació el mateix Jordi Cornudella i Enric Sullà que van tenir ocasió de conèixer-lo i tractar-lo de ben a prop, faran un diàleg a l’entorn de la seva figura. Tancarà l’acte una breu lectura de textos de Joan Ferraté, a càrrec de Carme Simó.

Per acompanyar aquest acte, des del dia 16 de setembre que ja es pot visitar a la Sala Central una exposició bibliogràfica entorn a la seva figura, que podreu visitar fins el 30 de setembre al vestíbul de la mateixa biblioteca.

Aquesta exposició està formada per tres vitrines on es pot veure diaris personals dels anys 40 i 60 i obres dedicades per altres poetes a Joan Ferraté, com ara una llibre de poemes de Xavier Amorós i Joan Vinyoli. També un parell de dietaris de l’autor reusenc i una carta de Xavier Amorós que li envia a Joan Ferraté al 1999. Tot aquest material procedeix del Fons Joan Ferraté de la Universitat de Girona, que els ha cedit temporalment en ocasió del centenari i que apareixen referenciats al documental i en un article recent de Jordi Amat.

A la segona vitrina hi ha un conjunt d’obres literàries que pertanyien a Joan Ferraté i que les va intercanviar amb Xavier Amorós. A la portada de cada llibre hi ha la seva signatura autògrafa mostra de l’amistat que hi havia entre els dos autors. Aquests llibres procedeixen de la biblioteca personal de Xavier Amorós, dipositada a la Biblioteca Central des del 2019. I per últim, a la tercera vitrina, hi ha una mostra d’obres de Joan Ferraté que formen part del Fons Local de les Biblioteques Municipals de Reus.

Tota la bibliografia de Joan Ferraté o sobre ell, existent als fons de les Biblioteques Municipals i a la Biblioteca del Centre de Lectura, està recollida en un document conjunt, de la qual cal destacar la introducció feta per Ramon Gomis.