.

El palau d’esports Catalunya de l’Anella Mediterrània s’ha vestit de gala per acollir la lliga catalana ACB. Foto: Cedida/J.González/ FCBQ

La Lliga Catalana AON 2024 ACB s’ha tornat a disputar, dos anys després, a Tarragona. El Palau d’Esports Catalunya de la capital tarragonina ha estat l’escenari, l’11, 12, 13 i 15 de setembre, d’una històrica 45a edició del torneig, amb un innovador i atractiu format de competició, que enguany compta amb la participació de sis equips: BarçaBAXI ManresaJoventut Badalona, Bàsquet Girona, MoraBanc Andorra i Hiopos Lleida.

El Barça s’ha proclamat campió d’aquesta 45a edició després de superar el BAXI Manresa per 98-81 en un partit que ha alçat Willy Hernangómez com a MVP. Amb aquesta victòria, el Barça aconsegueix el seu 25è títol, consolida la seva hegemonia com a dominador de la competició i revalida el trofeu assolit a la Lliga Catalana de Lleida.

El BAXI Manresa ha arrencat el partit amb un ritme de joc molt alt, bona circulació de pilota, contra un Barça més estàtic i amb desencert exterior, tot i gaudir de còmodes posicions de tir. Els manresans, que han explotat a les mil meravelles les situacions en superioritat a camp obert, han obtingut les primeres rendes (4-11), abans d’una immediata reacció dels blaugrana, amb quatre triples gairebé consecutius (15-17). Un joc vistós i dinàmic per part d’ambdós equips ha vestit un atractiu primer quart, amb uns barcelonistes en combustió ofensiva, que han acabat manant per 25-20, amb una repartida anotació. Els de Joan Peñarroya han fet valer la seva superioritat física, amb uns dominants Jan Vesely i Justin Anderson, i han posat la directa fins al 30-23 a l’electrònic. Cameron Hunt (19 punts i 21 de valoració) i Derrick Alston Jr (19 punts i 24 de valoració) encapçalaven el bloc de Diego Ocampo, molt intens en defensa, i retallaven les distàncies amb accions brillants fins al 45-41 amb què s’ha desembarcat al pas per vestidors.

El quadre de la Ciutat Comtal ha sortit com un coet en la segona meitat i, amb un 12-4 inicial, han aconseguit el primer avantatge per damunt de la desena de punts (57-45), sota una eficient direcció de Juan Núñez. Una cistella d’Alston, que ha exhibit la seva gran capacitat anotadora, tallava el parcial favorable als locals, i tornava a esperonar els vermells. El pivot Willy Hernangómez imperava a la pintura i, recolzat per AndersonNicolás Laprovittola i Jabari Parker, disparava novament el Barça, que assolia una màxima diferència de +17, coincidint amb el final del tercer acte (73-56). En l’últim compàs, el combinat de Peñarroya ha sabut administrar la renda, tot i els intents de remuntada dels del Bages, i ha segellat el triomf i el títol amb un electrònic de 98-81.

Diego Ocampo, entrenador del BAXI Manresa: ‘Crec que hem entrat amb bon ritme al partit, amb l’estil que volíem imposar. Hem estat capaços d’aguantar la millor versió del Barça i evitar el trencament de la final en la primera part. Al tercer quart hem sortit amb poca intensitat i ells ho han aprofitat de seguida. Hem deixat de pressionar la pilota, ells han apretat i han aconseguit sentenciar-lo. Hem d’utilitzar el partit per a millorar moltes coses i per aprendre d’aquestes experiències, però hem lluitat fins el final. Felicitar el Barça pel partit, el resultat i el títol’.

Nicolás Laprovittola, jugador del Barça: ‘Ha sigut un partit d’alta intensitat i que a nosaltres ens serveix molt per a millorar. Hem fet un bon partit i hem estat bé durant 40 minuts’.

El president de la FCBQ i el conseller d’Esports, amb els jugadors blaugranes rebent el guardó. Foto: Cedida/J.González/FCBQ

Joan Peñarroya, entrenador del Barça: ‘Estic content per guanyar el títol. És important per a nosaltres i per a la nostra afició. Poc a poc estem fent passes endavant, avui hem fet un partit molt seriós contra un rival dels que costa jugar, per la seva alta intensitat defensiva i pel seu ritme de joc, que juguen excel·lent en transició. Hem aconseguit, per moments, aturar el seu ritme, controlat el rebot defensiu i controlat les pèrdues’.

Tots els partits s’han emès en directe per Televisió de Catalunya a través del seu canal Esport3.

El darrer campió de la Lliga Catalana ACB ja era el Barça, que l’any passat va derrotar el BAXI Manresa a la capital del Segrià per un equilibrat 81-79, en un partit que va erigir l’escorta argentí Nicolás Laprovittola com a destacat MVP amb 10 punts, 8 assistències i 19 de valoració. L’última ocasió en què la ciutat de Tarragona va ser la seu de la competició va ser l’any 2022, al mateix Pavelló Catalunya, i el Barça també en va ser el campió. El 21 de setembre d’aquell any, els blaugrana van assolir el títol en imposar-se al Club Joventut Badalona per 82-92. Laprovittola va ser l’MVP d’aquell matx, amb 12 punts i 20 de valoració.