.

Els responsables de Tarragona Cultura, presentant un programa amb noms de primer nivell, paritat de gènere i accessible. Foto: Cedida

La primera setmana d’octubre arrencarà la nova temporada d’arts escèniques de tardor-hivern 2024-2025 de Tarragona Cultura. Una temporada “de primer nivell, que incrementa un 25% el nombre d’espectacles respecte a la passada edició de tardor, amb noms de renom que estan omplint els principals teatres de Catalunya”, ha ressaltat la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, aquest matí en la presentació de la programació.

En total, la nova temporada de tardor i proper hivern la conformen 66 espectacles, 1 òpera, 8 concerts simfònics, 6 concerts de música moderna, 3 concerts de flamenc, 11 concerts de Joventuts Musicals, 17 obres de teatre, 9 peces de dansa i 6 espectacles de circ. Tot això suposa 28.000 butaques a la venda a partir d’aquest dilluns 9 de setembre mateix.

Més de 1.000 actrius i actors, creadores i creadors passaran pels teatres tarragonins al llarg d’una nova temporada en la qual, tal com ha assenyalat Sandra Ramos, “des de la conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, hem tornat a programar, com ho hem fet en les anteriors programacions i no podia ser d’una altra manera, amb paritat d’artistes, creadors o intèrprets, mirant de construir una programació amb perspectiva de gènere, arribant a una quota del 56 % de dones en les integrants de companyies i formacions convidades”.

Pel que fa a l’accessibilitat, tal com ha indicat la consellera de Cultura tarragonina, “es tracta d’una altra pota en la qual hi treballem cada cop més decididament i, en aquesta temporada, hi serà més present que mai”, ja que a banda d’acollir les Jornades d’Inclusió, on tots els espectacles, conferències i tallers estaran adaptats, també ho estaran 8 dels espectacles que conformen la nova programació.


Altres notícies:


En resum “una gran temporada amb què l’oferta d’arts escèniques pública cobreix el dret a l’accés a la cultura de tota la ciutadania”, ha conclòs Ramos.

Els noms de la temporada

Entre les produccions de gran format es troben grans títols com ara, La vida es sueño, dirigida i adaptada per Declan Donellan, dramaturg escriptor i director cinematogràfic britànic que recupera el clàssic de Calderón de la Barca en una versió en format comèdia; Le Congres Ne Marche Pass, de la Calòrica; o La gata perduda, del Cor Canta.

Aquesta tardor i hivern els espectadors gaudiran de grans interpretacions, amb estrelles de primer nivell, com Poncia amb Lolita FloresLorca en Nueva York, amb Alberto San JuanJoana de ARPpO, amb la pallassa de renom internacional Gardi HutterN’imPORTE quoi amb Leandre Ribera; o Amnèsia, una producció de la Sala Trono en coproducció amb el Teatre Nacional i l’Ajuntament de Tarragona, amb Mercè Aránega, Míriam Iscla i Victòria Pagès.

La nova temporada, que s’allargarà fins a finals de febrer del 2025, també inclourà una nova edició del cicle En Dansa, que en aquesta ocasió es traslladà al Complex Educatiu de Tarragona (antiga Universitat Laboral). El cicle tindrà una cita mensual de l’octubre al desembre i es podran veure un total de 6 peces de dansa, amb artistes de la talla d’Àngel Duran, un dels millors ballarins del panorama català actual; o Jaume Girbau i Carla Carisima, presentant una proposta de dansa inclusiva molt especial.

El cicle En Família també tindrà una cita mensual al Teatre Tarragona durant aquesta tardor i hivern, amb les propostes més destacades del mercat nacional. Noms com Bunji, la petita CoalaLaikaMímesis i d’altres més conformaran la programació que permet tothom gaudir de la cultura en família. Però el cicle també es podrà gaudir un cop al mes fora del Teatre Tarragona, en places i parcs de la nostra ciutat, una d’elles fins hi tot en bicicleta…

Sandra Ramos, al centre, també ha destacat les aportacions transversals i ha destacat les Jornades d’Inclusió. Foto: Cedida

Finalment, el Cicle Refugi Sonor modifica el seu format en aquesta edició de tardor. En aquest cas proposa una festa amb tres bandes concentrades en un únic dia, amb formacions que giren al voltant del folk, el pop i la música electrònica. La cita serà a l’Antiga presó de Tarragona, on es podrà visitar l’espai al llarg de la jornada i celebrar també el 30è aniversari de l’Associació Cultural Anima’t.

Tarragona Cultura, programació transversal

A més, la temporada d’escèniques de tardor hivern de Tarragona Cultura es presenta un cop més com una programació transversal, que es nodreix també d’altres programacions com ara la Tardor Literària o el Festival Sonaflamenc; i que esdevé Escenari Viu amb la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona o amb el cicle Kultura Jove.

I Tarragona Cultura no només fa de paraigües de programacions municipals, també inclou d’altres cicles en col·laboració amb altres institucions públiques com és el cas enguany de les XVI Jornades d’inclusió en les arts escèniques, amb INAEM, Generalitat de Catalunya i Diputació de Tarragona, amb les que Tarragona esdevé la capital de la inclusió en les arts escèniques del 5 al 7 de novembre; o el cicle de nova creació Què diu que fan?, un cicle d’espectacles, en aquesta primera edició dedicat a la memòria, coorganitzat entre els equipaments públic de la Xarxa Territorial Sud de l’SPEEM.

I finalment, també en formen part de la nova programació les propostes d’entitats privades de la ciutat com la Sala Trono, el Festival Psicurt, Joventuts Musicals de Tarragona, Mans Unides… que s’hi sumen i enriqueixen tots ells la temporada.

A banda de les propostes purament d’exhibició, també hi tindran cabuda en la nova programació tardor hivern 24-25 activitats formatives i de reflexió, com els Laboratoris Creatius coorganitzats amb l’Aula de Teatre de la URV, enguany amb dos laboratoris i 3 tallers. També s’ofereixen recursos de suport a la pràctica cultura, com el projecte de creació escènica la Moixonera o el Gimnàs escènic.

XVI Jornades d’Inclusió en les Arts Escèniques

Enguany Tarragona esdevé la capital de la inclusió en les arts escèniques, ja que acull del 5 al 7 de novembre les jornades anuals organitzades per l’INAEM. Durant tres dies, tallers, xerrades i espectacles ompliran tota la ciutat de cultura inclusiva.

Dues de les propostes que es podran veure aquests dies les organitza directament l’Ajuntament de Tarragona i passaran a la Rambla Nova, davant el Teatre Tarragona. Aquestes són El circ dels sentits, de Mumusic Circus, una experiència deambulatòria i immersiva; i la proposta de dansa Cicatrus, de Cia. Vero Cendoya, una celebració col·lectiva de les ferides superades.

Les entrades per a la nova temporada es posen a la venda aquest mateix 9 de setembre, tant a les taquilles del Teatre Tarragona com a través del web entrades.tarragona.cat.