.

Imatge d’arxiu d’un exemplar de mosquit tigre, que pot ser portador de Dengue, així com de Zika. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Vila-seca ha informat que la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya ha notificat la detecció d’alguns casos lleus de Dengue a l’àrea sanitària del municipi.

Segons ha notificat el consistori vila-secà a través de les seves xarxes socials, el focus està controlat, però des de Salut s’ha demanat fer extensiva la informació sobre la prevenció i protecció davant les picades de mosquits, que són els portadors d’aquesta mena de malalties.

Les recomanacions que indica la Generalitat van adreçades sobretot a evitar el mosquit tigre i la seva reproducció, que acostuma a realitzar en zones amb aigua estancada o acumulada, motiu pel qual es recomana buidar almenys dos cops per setmana recipients on s’hi pugui acumular aigua, com ara els plats de les torretes, els cendres, els forats a terra o fins i tot els safareigs i les petites basses

Si teniu els símptomes o creieu que els podeu tenir podeu trucar al 061 de Salut Respon o dirigir-vos al CAP. Els símptomes són: febre elevada, mal de cap intens, dolor muscular o articular, dolor en la zona de darrere dels ulls, nàusees, vòmits, erupció cutània.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. Se’l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. Els ous i les larves viuen en petites basses d’aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d’actuar com a vector (transmissor) d’algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika.