.

Imatge de l’estrena de nou material per a les activitats formatives, amb els responsables del cos i de l’Ajuntament. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus tornarà a oferir als centres educatius per al curs 2024-2024 les activitats de formació que imparteix la Guàrdia Urbana en matèria de mobilitat segura i de civisme. Un total de 4.530 alumnes d’infantil, primària i secundària van participar el curs passat dels diferents programes educatius del cos municipal de seguretat que fomenten hàbits correctes en el seu comportament com a vianants, conductors de bicicletes o patinets, així com a usuaris de vehicles privats o del transport públic. Igualment, es treballen aspectes relacionats amb el civisme i la convivència.

Les activitats formatives s’adrecen als centres educatius de la ciutat però, en els darrers anys i gràcies a les accions de col·laboració de la Guàrdia Urbana, s’han estès a altres poblacions i entitats. Així, també es rep la visita d’alumnes de municipis com Castellvell del Camp, Riudoms i la Selva del Camp, així com peticions fetes des de Cunit, Calafell o el Vendrell.

Igualment, també s’atenen peticions d’associacions que desenvolupen activitats als centres cívics de la ciutat, així com també a qualsevol altre associació, casal d’estiu o entitat que ho pugui sol·licitar.

Mobilitat segura

En l’àmbit de la formació en mobilitat segura, la Guàrdia Urbana imparteix les activitats següents:

Educació Infantil i 1r de Primària: 880 alumnes van participar el curs passat en aquesta activitat que consta d’una visita guiada a les instal·lacions de la Guàrdia Urbana, mostrant les instal·lacions i els recursos dels quals disposem per realitzar la tasca policial (vehicles, etc…). A la vegada es donen unes primeres pinzellades dels valors i hàbits que representen l’educació viària mitjançant l’explicació d’un conte-història. Es busca l’objectiu de familiaritzar-se amb la figura del guàrdia, així com conèixer aspectes bàsics de la mobilitat segura com a vianants, conductors o passatgers.

3r i 5è de Primària: Es fan dues sessions. La primera a les aules dels centres, en la qual es treballen aspectes de la conducta i conceptes del trànsit (senyals, normes que han de tenir en compte els vianants, normes a respectar pels conductors de bicicletes, VMP,…). A la segona sessió, amb els alumnes de 3r, es fa una sortida pel voltant del centre amb la qual, mitjançant tècniques de “jocs de Rol”, l’alumnat porta a terme el paper del bon vianant i s’adona dels possibles perills. 840 alumnes han participen en aquesta activitat. La segona sessió amb el alumnes de 5è es fa al Parc Infantil de Trànsit i es treballa la conducció i manteniment bàsic de bicicletes, així com un recordatori de les normes estudiades durant la sessió teòrica. El curs passat hi van participar 1.025 alumnes.

1r d’ESO. Amb els alumnes de Secundària es fa una sessió formativa a les instal·lacions del Parc Infantil de Trànsit, on els alumnes treballen aspectes de la conducta i conceptes del trànsit (senyalització, normativa de conducció de bicicletes i altres vehicles,…) amb el suport de metodologia audiovisual, les explicacions dels agents monitors i la conducció de vehicles (bicicletes i karts). E curs passat hi van participar 980 alumnes

4rt d’ESO: Es fa una sessió formativa al Parc Infantil de Trànsit, on els alumnes treballen tant la conducta com conceptes del trànsit (senyalització, normativa i conducció de vehicles de mobilitat personal),  mitjançant les explicacions dels agents monitors i la conducció de vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics). El curs passat hi van prendre part 680 alumnes.

Civisme, convivència i prevenció del conflicte

En l’àmbit de la formació en civisme, convivència i prevenció del conflicte, la Guàrdia Urbana imparteix l’activitat següent:

6è de Primària: Es fa una visita guiada a les instal·lacions de la Guàrdia Urbana, on es mostren els diferents departaments i unitats del cos de seguretat i es respon a qüestions i dubtes que puguin tenir en relació a les funcions del cos policial. A la vegada, es treballen aspectes relacionats amb el civisme i la convivència a la ciutat, donant a conèixer als alumnes l’ordenança del civisme, les actuacions i estadístiques de la guàrdia urbana en aquest àmbit, i la necessitat de col·laboració ciutadana per a una bona convivència.

A requeriment del professorat, es poden fer xerrades sobre prevenció de la violència i el conflicte, tipologies del conflicte, formes de resolució, la violència entre iguals en l’àmbit escolar;  tot plegat mitjançant activitats participatives i jocs de rol, per viure la importància de la resolució pacífica dels conflictes i la empatia amb els companys. El curs passat 125 alumnes es van formar amb aquesta activitat.