El teixit comercial de Tarragona té una maduresa digital “bàsica” i el seu marge de millora és “important”. Així ho detalla un estudi encarregat per l’Ajuntament en el marc del projecte ‘Tarragona Centre Comercial Obert‘, finançat pels Next Generation. En concret, i després d’obtenir resposta de 160 establiments, l’anàlisi conclou que un 25% dels comerços no estan digitalitzats ni tenen intenció de fer-ho, un 42% tenen un nivell inicial, un 26,3% entenen la importància de la digitalització per al seu negoci i un 6,9% tenen un nivell avançat. Per tot, i amb la voluntat de transformar i enfortir el comerç de la ciutat, perquè esdevingui un referent, el consistori impulsarà una trentena de formacions sobre habilitats i capacitats digitals.
L’objectiu d’aquest estudi era conèixer el grau de maduresa digital que tenien els comerços de Tarragona per poder aplicar polítiques de millora. Per fer-ho s’han enviat, durant els mesos de maig i juny, enquestes a uns 400 establiments del centre, així com dels barris de Llevant, Torreforta i Barris Marítims. D’aquests, han rebut resposta d’uns 160 comerços. La meitat d’ells ha afirmat estar poc (41%) o gens al dia (12%) en les eines d’innovació tecnològica que poden aplicar als seus negocis.
Tot i això, la presidenta de Mercats de Tarragona i consellera de Comerç de l’Ajuntament, Montse Adan, ha subratllat que malgrat aquest marge de millora “important” del teixit comercial de la ciutat, són molts els que han mostrat una predisposició per adaptar-se a les noves eines i plataformes. De fet, actualment, un 70% dels negocis enquestats ha afirmat tenir perfils digitals a les xarxes socials. Ara bé, d’aquests un 78% són gestionats pels mateixos treballadors i només un 22% contracta professionals per fer-ho.
Altres notícies: |
Segons la representant de l’empresa Procom Retail, encarregada de la realització de l’estudi, Montse Farré, les dades que s’han obtingut a Tarragona són perfectament aplicables a la resta de municipis catalans. “Hi ha una part de l’empresariat a qui li costa entrar al món digital”, ha afirmat Farrés, qui ho atribueix, entre altres, a l’envelliment del comerç. Tot i això, ha destacat que la gran majoria dels empresaris “entén i creu que la digitalització és un factor importantíssim pel seu negoci” i, per tant, és en aquest gruix on s’ha de treballar “per impulsar-los i ajudar-los a engegar processos de digitalització”.
34 cursos formatius
Justament, a Tarragona, el consistori impulsarà un total de 34 cursos formatius online dividits en tres blocs. Per una banda, un centrat en la transformació i assessorament digital individualitzat per millorar la seva presència digital i definir estratègies personalitzades. El segon bloc, anomenar ‘Comerç, educador digital’, oferirà cursos de capacitació per als propietaris i treballadors perquè puguin contribuir a la digitalització de la seva clientela. I, per últim, el tercer bloc també comptarà amb formacions sobre habilitats i capacitats digitals, però més centrat en els operadors dels mercats municipals.
“Volem que Tarragona sigui un referent comercial i això passa per transformar la ciutat a tres nivells: urbanística, digital i de dinamització”, ha exposat Adan, qui considera que per fer-ho cal que les administracions posin les eines adients perquè els comerços puguin adaptar-se a “una societat cada cop més multicanal”.
L’estudi s’emmarca en el projecte ‘Tarragona, Centre Comercial Obert‘, el qual pretén impulsar la transformació digital comercial i aplicar mesures de sostenibilitat i eficiència energètica. La inversió està valorada en 1.498.948 euros, dels quals el 80% (1.199.158 euros) ha estat finançat pels fons Next Generation.
ACN
Equip de redacció