En les últimes setmanes, la pobletana Llar d’Infants Municipal l’Esquirol ha experimentat una obra de remodelació que, a partir del proper mes de setembre, permetrà als seus joves usuaris gaudir d’unes instal·lacions renovades i millorades. Així ho va aprovar l’Ajuntament, titular d’un servei que des del 1993 està en funcionament a l’edifici del carrer Bassal i que, des de desembre del 2021, és gestionat a través de l’empresa Cavall de Cartró.
El projecte, amb un cost total de 242.210,53 euros, ha estat finançat íntegrament per l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet i ha consistit en la reforma i adequació interior i exterior de la llar d’infants l’Esquirol, així com en l’adquisició de nou mobiliari per a aquest centre educatiu. Durant els treballs duts a terme i que ja es troben en l’última fase d’instal·lació de mobiliari, s’ha realitzat una reforma que inclou la modificació i actualització de tots els acabats de l’edifici, millorant-ne el seu aïllament tèrmic, així com també s’ha renovat tots els tancaments de l’edifici i paviments.
Així mateix, també s’ha renovat la totalitat del mobiliari de la llar, així com el mobiliari auxiliar fix a les zones de servei. Finalment, el pati de jocs també ha estat completament remodelat i, a partir del proper curs 2024-2025, comptarà amb un sorral, un hort, jocs i una zona d’ombra, amb tendal i porxos.
Altres notícies: |
A principis del proper mes de setembre, l’Ajuntament oferirà una jornada de portes obertes per mostrar les millores introduïdes en l’edifici, abans de l’inici del nou curs acadèmic. Cal recordar que la Llar d’infants l’Esquirol té una capacitat de 30 places distribuïdes en dues aules, en un servei que és ofert diàriament per l’equip format per una directora, una mestra, tres educadores, tres monitores de menjador i dues responsables de neteja.
A més, i degut al creixement demogràfic que el municipi pobletà ha experimentat en les darreres dècades, l’any 2010 va obrir portes una segona llar d’infants al municipi. Sota el nom de Nou Esquirol i ubicada a l’avinguda Mina de Madró, el nou centre té una capacitat de 82 places i disposa de 6 aules, amb un equip professional format per una directora, una mestra, deu educadores, una educadora especialista d’anglès, cinc monitores de menjador i tres responsables de neteja.
Més enllà dels serveis educatius i de descoberta de l’entorn que la llar ofereix als nadons i infants que hi acudeixen diàriament, ambdues llars també ofereixen altres serveis complementaris, com són els d’acollida de matí (de 8 a 9 h) i tarda (de 17 a 18 h) i el de menjador, amb menús confeccionats per una dietista i elaborats externament per una empresa de càtering.
Malbaratament alimentari
En un altre ordre de coses, les dues escoles bressol l’Esquirol i Nou Esquirol, gestionades per Cavall de Cartró, han tancat positivament un dels seus projectes clau d’aquest curs 2023-2024: el de la reducció del malbaratament alimentari. En aquest sentit, el centre ha aconseguit limitar el desaprofitament de menjar a un màxim de 40 grams per menú i infant diari, una xifra que l’escola s’ha marcat d’acord amb l’experiència que algunes entitats han tingut amb altres pesades.
Es tracta d’una dada exitosa, ja que, segons marca la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars de la Generalitat de Catalunya, per contribuir al desaprofitament del menjar, la mitjana de gramatge per menú servit als menjadors escolars s’ha de trobar entre 30 i 120 grams.
Per aconseguir-ho, el passat novembre van començar a pesar els aliments que es desaprofitaven durant les diferents rotacions dels menús de l’escola, per així detectar quines eren les parts comestibles que havien quedat en mal estat, havien caducat o no s’havien consumit un cop cuinades. A través d’aquesta mesura, l’escola ha pogut extreure les dades de quins plats i quines coccions han tingut mes acceptació, i així valorar quines accions han d’implementar per reduir la quantitat d’aliments llençats.
Equip de redacció