.

Els diables de Roda van oferir una actuació més curta pensant en persones amb trastorns o alta sensibilitat. Foto: ACN/A.Escoda

El foc i l’olor de pólvora són presents en totes les revetlles de Sant Joan del país i en el cas de Roda de Berà, la festa busca ser més “inclusiva i respectuosa”. Fa quatre anys que el consistori promou l’ús de petards menys sorollosos i la substitució per d’altres més lluminosos. La campanya està pensada perquè persones amb trastorns o alta sensibilitat també puguin gaudir de la revetlla, si bé la iniciativa s’aplica a tots els actes culturals organitzats per l’Ajuntament. En aquesta ocasió, una foguera simbòlica a la plaça de la Sardana ha presidit dues enceses del Ball de Diables de Roda, que ha fet una exhibició més curta sense l’espetec de trons. L’acte s’ha tancat amb una ballada de sardanes, a més de coca i mistela per als assistents.

La flama del Canigó ha arribat a Roda de Berà de la mà del ball de diables de la localitat, que l’ha recollida al Vendrell. Per quart any consecutiu, han celebrat un Sant Joan amb una pirotècnia menys sorollosa i amb una exhibició de menys durada. És una de les apostes amb què l’administració local promou una festa més inclusiva i respectuosa, especialment pensada per aquelles persones amb trastorns, malalties o altes sensibilitats a qui el soroll els pugui provocar malestar. Així, s’han fet dues enceses que amb trons “capats”, on s’ha prioritzat l’espectacle lumínic a l’acústic. Alhora, s’ha encès una foguera simbòlica a la plaça de la Sardana, on s’ha llegit un manifest i s’ha fet una ballada de sardanes.


Altres notícies:


Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, ha ressaltat a l’ACN que es tracta d’una proposta que permet combinar la tradició amb el respecte envers les diferents sensibilitats de la ciutadania. “Convidem a la ciutadania a què concentrin la tirada de coets i petards durant el vespre i la revetlla. Sabem que conjugar tradició i diferents sensibilitats a vegades és complicat i ens toca a l’administració a fer equilibris. També entenem que els Països Catalans som països de foc, tampoc podem trencar-ho tot d’un dia per l’altre”, ha indicat.

Una iniciativa que va més enllà de Sant Joan

La reducció de la potència de la pirotècnia té una incidència directa en el ball de diables del municipi, no només per la revetlla de Sant Joan, sinó al conjunt de les actuacions que duen a terme. El cap de colla, Pedro Medina, ha assenyalat que també han substituït els trons per xiuladors que permeten “donar vida al correfoc”. D’altra banda, en la realització de figures de foc aquest tipus de petards es mantenen per motius de seguretat entre els participants, ja que es guien a través dels senyals acústics. Ara bé, la seva exhibició també s’ha vist reduïda a contextos concrets.

De fet, aquesta és una iniciativa que no només té efectes durant la revetlla; també s’aplica als actes culturals organitzats per l’Ajuntament per promoure la inclusió entre la societat. L’any 2021, van acomiadar la festa major amb un espectacle de drons, però per motius pressupostaris, es va optar per recuperar espectacles piromusicals en les següents edicions, amb pirotècnia menys sorollosa que queda emmascarada per la música.

En aquesta ocasió, la revetlla de Sant Joan s’ha completat amb coca i mistela per als assistents, que també s’han endut els seus peveters amb la flama del Canigó per encendre les seves fogueres, com és el cas dels veïns del barri de Francasset. El públic més jove tampoc han perdut l’oportunitat per encendre els seus petards i cebetes a la plaça de la Sardana, en una de les nits més màgiques de l’any.

ACN/Ariadna Escoda