.

El festival ha estat un èxit de públic i ha marcat tendència parlant de gènere, salut mental o qüestions socials. Foto: ACN/A.Escoda

La 28a edició del Trapezi de Reus ha superat aquest dissabte l’última jornada amb el repte de seguir posant les cures al centre del programa. Durant quatre dies, una quarantena de companyies catalanes i internacionals han mostrat espectacles sobre gènere, salut mental o qüestions socials a través de noves dramatúrgies. “El nou circ incorpora nous llenguatges, amb elements com la manipulació d’objectes, les titelles i posades en escena molt riques en escenografia i vestuaris que ajuden a evolucionar en els espectacles”, ha afirmat una de les codirectores del festival, Cristina Cazorla.

A l’espera de fer el balanç oficial de xifra d’assistència, l’organització valora molt positivament la rebuda de la 28a edició de la Fira Internacional de Circ de Catalunya, que ha omplert el programa amb una quarantena de propostes artístiques que han tractat temàtiques com la maternitat, compromisos socials o la salut mental. En aquesta ocasió, la meitat de les companyies han estat catalanes, un 25% prové de l’estat espanyol i la resta són internacionals. El programa també ha tingut en compte la paritat en els artistes participants del certamen i la meitat han estat dones.

La cita electoral d’aquest diumenge ha influït en el festival, si bé no l’ha escurçat. Així, s’ha optat per reorganitzar els espectacles i activitats al voltant del certamen, que s’ha encetat un dia abans de l’habitual i posa el punt final aquest dissabte. Segons l’organització, es tracta d’un exercici de “responsabilitat”, per facilitar que tant el públic com els membres de les companyies tinguin la possibilitat d’anar a votar als centres de votació que els correspongui.


Altres notícies:


D’altra banda, aquest és el segon any consecutiu en què el Trapezi ha estat codirigit per Alba Sarraute i Cristina Cazorla, qui es marquen com a repte seguir creixent en qualitat artística i amb la mirada posada en les cures, tant pel que fa al sector com pel públic. “Hi ha una part molt important que comencem a veure, que és la generació de nous circuits i potenciar que el circ estigui més present en programacions estables”, ha destacat Cazorla. En aquest sentit, també han remarcat la importància de donar veu a les noves tendències del món del circ, on es combinen diferents tècniques artístiques per parlar de noves temàtiques.

Un altre dels aspectes on Cazorla i Sarraute han posat el focus ha estat la possibilitat de treballar amb més marge de temps per garantir caps de cartell “potents” al llarg de la programació. Enguany s’han acreditat unes 500 persones, de les quals 300 formen part del circuit professional. De fet, la direcció també aposta per atreure el públic professional per tal que presentin les seves propostes artístiques abans de ser programades en sales i alhora, vegin en Trapezi un punt de trobada on crear sinergies amb altres artistes, productors i distribuïdors. En aquesta línia, en aquesta edició s’ha incrementat el nombre de carpes on actuar, amb la voluntat d’oferir espais per a espectacles de sala més enllà dels teatres de la ciutat.

El Cabaret esgota les entrades dels seus tres passis

La 28a edició de la Fira Internacional del Circ de Catalunya ha abaixat el teló aquest dissabte a la nit, amb l’última representació de ‘Cabaret’ a la carpa ubicada a la plaça d’Anton Borrell. L’espectacle ha penjat el cartell de complet en els tres passis que s’han fet al llarg del Trapezi, però durant tot el dia s’han programat una trentena d’actuacions gratuïtes i de pagament tant als carrers com als teatres de la capital del Baix Camp.

Durant aquests quatre dies de circ, Reus ha pogut gaudir de propostes com ‘MAMA XTREME in Wonderland’ de la companyia Marta Renyer, centrada en la conciliació i la maternitat, ‘Foradada’ d’Àfrica Llorens sobre la transició en el gènere, o ‘Borderline’ del Cirque Entre Nous que ha exposat el tema del suïcidi. D’altres caps de cartell han estat ‘Bitbybit’, de la companyia Colectif Malunés, on s’han tractat els vincles fraternals amb la tècnica de la ‘mandíbula d’acer’ o  Cirque Inextrémiste amb ‘Extrêmites’, on han convidat el públic a reflexionar sobre els equilibrismes vitals i la importància de la solidaritat entre persones.

ACN/Ariadna Escoda