.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, en la presentació de la iniciativa. Foto: Cedida

La Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Reus organitza el proper dijous, 4 de maig, una jornada d’activitats amb motiu de la Setmana Internacional del Compost. Aquesta iniciativa se celebra la primera setmana de maig a diferents països del món per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.

Reus s’afegeix enguany a la iniciativa per tal de posar l’accent en la conscienciació ciutadana cap a la separació de residus, especialment dels residus orgànics. El percentatge de recollida selectiva de fracció orgànica ha augmentat significativament els darrers anys: un 17,51% el 2023 i un 11,20% els primers mesos de 2024.


Altres notícies:


En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, ha recordat que “separar correctament l’orgànica és clau per augmentar els índex de recollida selectiva de la ciutat. Amb una correcta gestió del residu orgànic podem transformar aquesta matèria en compost a la planta de compostatge de SECOMSA, situada a Botarell i disminuir l’impacte sobre el medi ambient de la gestió dels residus.”

La transformació dels residus orgànics en compost aporta diversos beneficis com ara:

– Incrementa la matèria orgànica dels sòls, millorant la fertilitat, l’estructura i la retenció hídrica
– Aporta nutrients, estalviant l’ús de recursos i adobs químics.
– Millora l’activitat biòtica dels sòls agrícoles.
– Redueix l’entrada de residus biodegradables a la planta de SIRUSA on s’incineren si dipositem les restes orgàniques a la fracció resta.

Les activitats previstes pel dia 4 de maig a la plaça Prim es portaran a terme en horari de tarda, de les 16h a les 20h, i s’han programat pensant sobretot en el públic familiar tot i que es dirigeixen a tot tipus de públic.

– Taller de compostatge. De 17 a 19h. Sense inscripció prèvia. Es tracta d’un taller pràctic sobre com convertir residus orgànics en compost a casa nostra. Tindrà una durada aproximada de 20 a 30 min. Es farà una demostració de com és i com funciona un compostador i es repartirà compost i bossetes compostables als participants.

– Taller de màgia familiar. De 18 a 19h. Espectacle de màgia familiar en el que l’orgànica serà el fil conductor. Establint un símil amb el procés del compostatge i el cicle de vida dels residus orgànics, el mag il·lusionista, en un viatge fascinant, transportarà al públic a un món màgic on aprendran tot el procés. Utilitzant trucs sorprenents, el mag demostra la importància de la fracció orgànica de casa i com el compostatge pot transformar-la en un regal per a la terra. L’espectacle no només és entretingut sinó també educatiu, fent que els espectadors qüestionin el seu paper en la reducció dels residus i en el cicle de la natura.

– Exposició Què és l’orgànica?. Exposició formada per les vuit lletres de l’orgànica on s’explica a cada lletra contingut relacionat amb l’orgànica i els beneficis de la correcta gestió i la seva transformació en compost amb la seva aplicació.

– Exposició d’un compostador dinàmic i un compostador tradicional i repartiment de cubells reixats i bosses compostables als ciutadans de Reus i material divulgatiu.

Setmana Internacional del Compost a Catalunya

La Setmana Internacional del Compost 2024 es celebra del 5 a l’11 de maig de 2024. Durant aquests dies, a Catalunya, entitats, sector agrari, ens locals i plantes de compostatge, promouen la valorització dels residus orgànics i els beneficis del compostatge.

Amb el lema d’aquest any, “COMPOST…campió pel clima”, l’enfoc es basa en la fita 13 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), “Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus impactes”.

La iniciativa es va iniciar al Canadà el 1995 i amb el temps s’ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s’hi van adherint.

El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola, és una eina per a la millora de la fertilitat dels sòls i dels cultius.