.

Estudiant en la modalitat dual al laboratori d’EMATSA, companyia d’Agbar

L’atur juvenil a Catalunya persisteix com un dels grans desafiaments per a la nostra societat. A Catalunya, gairebé un 25 % dels joves menors de 25 anys estan en situació d’atur, segons dades de l’últim trimestre del 2023 de l’Enquesta de Població Activa de l’Institut Nacional d’Estadística. És un 5 % més que la xifra registrada en el mateix període de l’any 2022. A Espanya, el percentatge d’aquests joves aturats puja al 28 %. És l’índex més elevat de desocupació juvenil de tota la Unió Europea.

Aquestes dades no només representen xifres, sinó també històries individuals d’aspiracions troncades, frustració i somnis ajornats. Darrere de cada estadística hi ha joves amb talent, disposats a contribuir al desenvolupament de la societat i a assolir el seu màxim potencial, però es troben amb barreres en el seu camí cap a l’ocupabilitat. Factors com la desconnexió entre el sistema educatiu i el productiu, l’escàs pes relatiu que té la formació professional de grau mitjà a Espanya o la temporalitat, es troben a l’origen d’aquesta problemàtica.

En aquest context, l’FP dual constitueix un model educatiu clau per a l’abordatge de la desocupació juvenil, ja que ofereix una via pràctica amb les empreses que permet dotar els joves d’habilitats concretes i d’experiència directa en el camp professional. L’FP dual és, per tant, una resposta efectiva davant la bretxa entre l’oferta i la demanda d’habilitats en el mercat laboral. El fet de col·laborar estretament amb les empreses i la capacitat d’adaptació a les necessitats canviants de la indústria que tenen els programes d’FP, asseguren que els estudiants adquireixin les habilitats més rellevants i demandades pels ocupadors.

La tecnificació del sector de l’aigua genera llocs de treball de qualitat

En el sector de l’aigua, aquesta modalitat té un paper fonamental en la inserció laboral dels joves i en la preparació de professionals altament qualificats. Des del subministrament d’aigua potable fins al tractament de les aigües residuals per a la seva reutilització, el sector de l’aigua comprèn una àmplia gama d’activitats que requereixen personal qualificat i especialitzat, en un camp que es troba, a més a més, en constant evolució.

En aquest sentit, la transformació tecnològica que està vivint el sector de l’aigua amb la seva digitalització, per tal d’abordar els reptes que planteja la gestió sostenible dels recursos hídrics, requereix cada vegada més professionals qualificats. L’automatització de les instal·lacions i la introducció de softwares específics en la gestió de l’aigua, com la tecnologia avançada en la cerca de fuites i l’ús de drons per al seguiment de la qualitat de les aigües o el control de l’estat de les obres hidràuliques, així com l’aplicació de la intel·ligència artificial, obren nous horitzons professionals per als quals són necessaris perfils tècnics digitals, altament qualificats.

Agbar, més de 10 anys impulsant l’FP dual del sector

Des de l’any 2012, Agbar promou cicles d’FP dual del sector a través de l’Escola de l’Aigua, participant directament amb diferents instituts públics de Catalunya en el disseny i la implementació del Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) en Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües i del Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) en Gestió d’Aigua.

Més concretament, l’Institut Pere Martell de Tarragona ha estat pioner a impartir ambdós cicles en la modalitat dual, de la mà d’Agbar i l’Escola de l’Aigua, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Actualment, el CFGM en Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües s’imparteix també a l’Escola Municipal del Treball de Granollers, a l’Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient de Barcelona i a l’Institut Alfons Costafreda de Tàrrega. Per l’altra banda, el CFGS en Gestió d’Aigua s’imparteix a l’Institut Esteve Terrades de Cornellà.

La replicabilitat d’aquest model educatiu a escala nacional, amb un total de 18 centres repartits en 7 comunitats autònomes, així com la voluntat d’aportar un benefici educatiu, social, empresarial i econòmic, fan d’aquesta aposta educativa un model d’èxit de col·laboració publicoprivada amb diferents administracions i institucions de Catalunya, ja que els cicles d’FP dual d’Agbar tenen una ocupabilitat del 80 %.

L’estudiant del CFGM en Xarxes i Estacions d’Aigua, Toni Fernández, a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Maresme Nord, ubicada a Palafolls

Entrevista

Toni Fernàndez és un estudiant d’Argentona que està fent el segon curs del CFGM en Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües, en la modalitat dual, a l’Escola Municipal del Treball de Granollers. Pròximament iniciarà una estada a Alemanya en una empresa de Veolia, grup al qual pertany Agbar.

· Per què t’has decidit per aquesta formació?

Sempre m’ha agradat molt la química, i el sector de l’aigua m’ofereix la sortida professional que m’interessa, per això em vaig decantar per aquest sector. A part, considero que és un àmbit que em pot donar moltes altres oportunitats i, per tant, permetre’m dedicar-me a diferents activitats dins d’aquest sector.

· Com valores la formació dual?

Entre les dues opcions, la que donen les pràctiques tradicionals i la dual, jo trio la dual, sense cap dubte, ja que les pràctiques tradicionals et donen un contingut bastant escàs per a l’aprenentatge, mentre que l’aprenentatge amb la dual incorpora nous mètodes que amb l’altra modalitat segurament no tractaries.

· Consideres que el món de l’aigua ofereix moltes oportunitats professionals?

Tenint en compte que estem en un món en el qual evolucionem constantment des del punt de vista de la tecnologia, l’àmbit de l’aigua no és aliè a aquesta evolució. Al contrari, s’estan implementant cada cop més les tecnologies de la informació i les comunicacions, i, per tant, s’està produint una transformació del sector que obre oportunitats a nous perfils professionals.

· Què és el que més t’ha sorprès de la formació dual?

Pensava que seria més un tema d’observar el que fan els companys de l’empresa i aprendre des d’aquest punt de vista de l’observació, però estic realment involucrat en l’activitat. El que faig és treballar conjuntament amb els meus companys, un fet que em dona una experiència més enriquidora, ja que acabo aprenent el que s’ha de fer i com s’ha de fer.

· En quin àmbit voldries especialitzar-te?

M’agradaria especialitzar-me en l’àmbit de l’aigua potable, ja que ofereix una diversitat de tasques que pots anar duent a terme. Vull dir, que no hi ha un dia en aquest sector en què et dediquis a fer només una mateixa tasca.