El Col·legi de Graduats Socials de Tarragona ha iniciat avui, dijous, la 29a edició de les seves Jornades de Dret Laboral i de la Seguretat Social, una cita formativa amb la qual, de manera anual, aconsegueix aplegar més de 200 professionals arribats de diferents punts de l’Estat.
Sota el títol ‘Debat sobre les més recents reformes laborals’, les Jornades tenen la voluntat de ser un punt de trobada per als professionals del Dret Laboral i de la Seguretat Social que vulguin estar al dia de les darreres novetats laborals i conèixer la jurisprudència en aquesta matèria. Entre el públic assistent hi ha majoritàriament graduats socials, però també advocats i representants del món de la magistratura, la judicatura, l’administració i la universitat.
“Les Jornades són l’aposta més ambiciosa que fa el Col·legi de Graduats Socials de Tarragona per la formació i el reciclatge formatiu dels nostres col·legiats. Amb pràcticament tres dècades d’existència, aquestes Jornades han demostrat ser una activitat necessària per als graduats socials que, any rere any, aposten per participar en aquesta activitat”, tal com ha explicat el president del Col·legi, Jaume Francesch, durant la seva intervenció en l’acte d’inauguració.
En aquest acte també hi ha pres part la directora tècnica de les Jornades i magistrada emèrita del Tribunal Suprem i expresidenta de la Sala Quarta, Rosa M. Virolés, així com la degana de la facultat de Ciències Jurídiques de la URV, Àngels Galiana, o el president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau, qui ha assegurat que “la jurisdicció social és un ordre estratègic que intentem potenciar i cuidar”. En aquest sentit, Perarnau ha afirmat que els Jutjats del Social de Tarragona i el de Reus, acumulen importants retards, mentre que el de Tortosa, que fins al moment no registrava retards, actualment també n’està començant a patir.
Per la seva banda, la secretària per a l’administració de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Iolanda Aguilar, ha reivindicat que cal dotar de nous òrgans i mesures d’eficiència al sistema judicial i també ha volgut destacar que ja està en marxa el Fòrum de la Justícia de Tarragona i la reforma del Jutjat Social de Reus, que està previst que finalitzi l’any 2027.
D’altra banda, el secretari de Treball del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha volgut destacar que és conscient que la quantitat de noves normatives en l’àmbit laboral dificulta el treball dels professionals i, per això, ha ofert el suport de la conselleria en tot el que pugui ser d’ajuda als graduats socials.
En la mateixa línia, el subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago Castellà, ha assenyalat “l’excessiva burocràcia com una de les causes que genera ineficàcia en la creació i funcionament del teixit empresarial” i, per tant, ha estès la mà al col·lectiu dels graduats per continuar treballant plegats en totes les vies de col·laboració que puguin ser beneficioses per a totes les parts.
Durant el dia d’avui, s’han ofert quatres ponències i una taula de debat. La primera de les sessions ha anat a càrrec de Rosa M. Virolès, que ha parlat de l’adaptació de la jornada laboral i altres mesures, després de les darreres reformes en matèria de conciliació. Tot seguit, ha estat el torn de Fernando Salinas, també magistrat emèrit de la Sala Quarta del Tribunal Suprem, qui ha analitzat les reformes laborals processals presents al RD-Llei 6/2023. El matí ha finalitzat amb la ponència d’Antonio Benavides Vico, exinspector de Treball i de la Seguretat Social, advocat i graduat social, que ha tractat qüestions relacionades amb les últimes reformes en matèria de Seguretat Social.
Ja a la tarda de dijous, les Jornades han analitzat “l’impacte de l’OIT sobre la violència i l’assetjament en el treball”, una qüestió que ha recaigut en la presidenta de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Garbiñe Biurrun. Finalment, en aquesta jornada també s’ha ofert una taula de debat on s’ha parlat sobre “La protecció multinivell de l’acomiadament improcedent”. Aquest espai de debat ha anat a càrrec de Carmen Salcedo, membre del Comitè Europeu de Drets Socials (Consell d’Europa) i professora titular de la Universitat de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València; Carlos González, magistrat titular del Jutjat del Social Núm. 3 de Pamplona, i Ignasi Beltrán, Catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social – Director (degà) dels Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya.
De cara a la sessió de demà, les jornades s’iniciaran amb una ponència de Salvador del Rey, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social (ESADE LAW SCHOOL). Del Rey parlarà de “La revelació d’infraccions de l’entitat ocupadora pel seu personal laboral, funcionarial o autònom: l’extensió i límits a la seva protecció a la llei 2/2023”. Tot seguit, Maria Luisa Segoviano, Magistrada del Tribunal Constitucional, parlarà de la protecció de dades i la prova en la doctrina constitucional i, finalment, les jornades tractaran sobre la concurrència de convenis en la negociació col·lectiva. Aquesta qüestió recaurà en Maria Emilia Casas, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Complutense de Madrid i expresidenta del Tribunal Constitucional.
El Col·legi de Graduats Socials de Tarragona manté amb la celebració d’aquestes jornades, la seva aposta per la formació de qualitat i el reciclatge formatiu dels seus membres col·legiats. Així mateix, torna a apostar per unes jornades que compleixen amb una doble funció. D’una banda, la de ser un espai de trobada i interacció per als professionals del sector i, de l’altra, la d’oferir ponències de qualitat sobre temes de màxima actualitat i que,
per tant, són d’elevat interès per als seus participants.
Equip de redacció