.

L’alcaldessa i el regidor de Promoció Econòmica, amb la periodista Ruth Troyano. Foto: Cedida

La Regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus torna a casa, és a dir, a la seu de l’empresa municipal Redessa, una creació municipal de l’any 1994, en època de Josep Abelló com a alcalde i de Robert Sarobé com a regidor de l’àrea que va ser tan novedosa que alguns no sabien a què es dedicaria. El retorn se suma a l’apertura d’un nou espai a disposaciió de les empreses.

Aquest dijous, Redessa Viver -situada a la carretera de Constantí, on va néixer i on abans hi hagué la fàbrica Crolls i molt abans, la refineria de petroli Pensylvania, com recordaria el regidor Josep Baiges– celebrava el retorn a casa amb un regust dolç a revival: un acte de presentació conduït per la periodista reusenca Ruth Troyano, que va viure aquella època, i personatges com l’exalcalde Abelló, l’economista Joan Veciana o el mateix Antoni Trilla, que des de l’Ajuntament va veure néixer la criatura. Massa temps ha passat Redessa mig desapareguda dels focus mediàtics tot i que més de 600 empreses hi han passat per les seves instal.lacions, un viver que posteriorment generaria l’ampliació al Tecnoparc. Ara es vol revertir aquest semioblit.

La jornada ha comptat amb una presentació a modus de tertúlia amb l’alcaldessa, Sandra Guaita, i el regidor Josep Baiges, més una taula rodona de dues destacades emprenedores (Bea Mesas, de Incapto Coffee i Marta Sol, de Needcarhelp), que han abordat els nous models de lideratge i innovació. Guaita ha subratllat “el paper històric de Reus com a ciutat innovadora, amb un empresariat viu, resilient i adaptable als diferents escenaris que ha viscut i apostant per la innovació”. I la inauguració s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional per la Igualtat Salarial, igualtat reivindicada per Guaita.

Un dels nous espais de Redessa Viver. Foto: Tots21

El nou espai es posa en marxa amb la voluntat de facilitar la proximitat i l’eficiència de les seves actuacions vers les empreses. En aquest sentit, ofereix serveis com la consolidació i reorientació de models de negoci, el suport a la innovació, l’impuls a la transformació digital i l’economia verda, l’assessorament en finançament i internacionalització d’empreses o la transmissió empresarial.

‘Fer les coses fàcils a les empreses’

Baiges ha resumit la tasca de la regidoria i de Redessa: “Acompanyar les empreses i fer-los les coses fàcils. L’alcaldessa no vol un Ajuntament que capitalitzi, sinó que acompanyi”. El regidor ha posat èmfasi en les bones perspectives de futur que aguarden a la ciutat amb el desenvolupament d’un seguit d’infraestructures clau els propers anys.

Des de l’Àrea de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement es concreta l’estratègia municipal que té com a objectiu incidir en l’espai econòmic de la ciutat i de l’entorn immediat, ja sigui amb accions adreçades directament a dinamitzar el teixit productiu o amb l’impuls i l’organització directa d’esdeveniments que puguin tenir un impacte directe en termes de creixement econòmic generador d’ocupació.

Des del coneixement de la realitat dels sectors econòmics locals i de les perspectives d’evolució, així com dels factors que en poden condicionar el desenvolupament, “l’Ajuntament assumeix un paper actiu que passa per donar suport a la creació, reorientació, consolidació, acceleració i internacionalització de l’activitat econòmica a través de l’acompanyament i el suport econòmic, definint línies estratègiques de futur per a sectors estratègics i apostant per la creativitat, sostenibilitat i la innovació”, han subratllat tant l’alcaldessa com el regidor. Es busca per tant afegir els seus esforços als del conjunt dels agents econòmics i socials, i aprofitant la seva capacitat com a institució per establir aliances i sinergies i assumir la tasca d’interlocució, comunicació i fins i tot lideratge en projectes amb altres entitats i institucions, ja sigui de l’àmbit nacional, estatal o europeu.

Aquesta voluntat genèrica de l’Ajuntament d’incidir en la dinàmica econòmica local es concreta en tres grans línies de treball, com són “consolidar el teixit econòmic, potenciar i desenvolupar nous sectors d’activitat i projectar Reus com a ciutat referent en la creació d’activitat i la innovació”.

Jaume Garcia