.

El rector de la URV, Josep Pallarès, acompanyat del degà Jordi Tous i del vicerector Urbano Lorenzo ensenyant com quedarà un dels espais de la facultat. Foto: Neus Bertola

Anunci clau l’efectuat avui pel Rectoral de la Universitat Rovira i Virgili.  La URV invertirà 7,2 MEUR en la reforma de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia en unes obres que començaran aprofitant l’aturada estival d’enguany i clouran en 2026. Tot plegat, 18 mesos d’obres.

Imatge virtual de com quedarà el conjunt de façanes

Mentre durin les obres, els alumnes seran reubicats majortiàriament al Campus Secelades, on hi ha les dues facultats, i una petita part, al Seminari de Tarragona. Els professors seguiran al mateix lloc.

L’edifici, de 8.400 metres quadrats, es va inaugurar el 1976 i és, actualment, el més antic de la universitat. L’objectiu és millorar-lo energèticament i adaptar-lo al segle XXI, segons ha afirmat el rector Josep Pallarès. Es tracta d’unes obres reclamades durant molt anys. Finalment, la URV les abordarà amb rcursos propis.

La URV preveu licitar el projecte d’obres la setmana vinent i començar a executar-les al juny, una vegada hagi acabat el curs. El termini d’execució serà de divuit mesos amb la voluntat que a principis del 2026, els 1.800 alumnes d’aquesta facultat puguin tornar a les aules.

El rector de la URV, Josep Pallarès, ha detallat que als 7,2 milions d’euros de pressupost que es destinaran a les obres de rehabilitació “cal sumar-hi el mobiliari i els trasllats”. Per tant, la inversió total podria arribar a superar els 7,5 milions d’euros. Una quantia que es finançarà amb “recursos íntegres de la universitat”, segons ha celebrat Pallarès, qui ha recordat que “amb la crisi econòmica del 2008 es va paralitzar tot el que és nova infraestructura universitària”.

L’Aula Magna canviarà d’aspecte i s’obrirà a les entitats i empreses

Les obres de reforma a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia se centraran a adequar els espais a la normativa i millorar l’eficiència energètica, així com l’accessibilitat i el confort per dur-hi a terme l’activitat docent i de recerca. “Simbòlicament, passem d’un edifici d’EGB i predemocràtic a un edifici actual del segle XXI”, ha afirmat Pallarès.

Un edifici multifuncional

Tot i que no serà un edifici de nova creació, el vicerector de Política Científica, Urbano Lorenzo, ha assegurat que sí que ho semblarà. “La persona que entri tindrà la impressió que entra en un edifici completament nou”, ha afirmat Lorenzo, qui ha detallat que encara que s’aprofiti l’estructura, la resta d’elements com el terra, el sostre o les llums seran nous. A més, ha explicat que “serà un edifici preparat tecnològicament i amb la voluntat de ser eficients energèticament”.

La futura biblioteca manté l’espai actual

“La voluntat és rehabilitar aquest edifici i donar-li una multifuncionalitat”, ha afegit Pallarès, qui no descarta que l’immoble tingui altres usos en un futur i la facultat pugui traslladar-se al campus Catalunya. En aquesta línia, la URV preveu renovar completament l’Aula Magna, perquè aquest pugui esdevenir un “centre cultural i social de la comunitat universitària”, però també “obrir l’espai al conjunt de la ciutat, per aquelles entitats i empreses que ho necessitin”.

Classes presencials

Per la seva banda, el degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, Jordi Tous, ha confirmat que el curs 2024-2025 es farà de forma presencial, contràriament, a alguns rumors que asseguraven que es faria de manera telemàtica, a conseqüència de les obres. “La docència es farà com s’ha fet sempre, en una aula”, ha assegurat Tous.

Tot i així, els 1.800 alumes d’aquesta facultat hauran de canviar d’edifici durant el pròxim any i mig. Segons Tous, el 90% de l’alumnat es mantindrà dins el campus Sescelades. Concretament, els primers cursos dels cinc graus i el doble grau en Educació Infantil i Primària, així com la major part dels altres cursos. Tots ells, es repartiran entre l’edifici Ventura Gassol, l’aulari dels altres quatre centres que integren el campus (ETSE, ETSEQ, Facultat de Química i Facultat d’Enologia), el CTTi i el pavelló.

El 20% restant s’hauran de desplaçar fins al Seminari Centre Tarraconense, situat a la Part Alta de Tarragona. Es tracta del segon i tercer curs de Psicologia i el tercer i quart curs de la doble titulació d’Infantil i Primària.

Així, pel que fa a la docència, tots els primers cursos dels cinc graus i el doble grau en Educació Infantil i Primària es faran a Sescelades. Com també la major part dels altres cursos, que es repartiran entre l’edifici Ventura Gassol, l’aulari dels altres quatre centres que integren el campus (ETSE, ETSEQ, Facultat de Química i Facultat d’Enologia), el CTTi i el pavelló.

Hi haurà tres cursos, però, que es faran íntegrament al Seminari Centre Tarraconense, que la Universitat ha llogat perquè s’hi pugui fer la docència de tercer de Psicologia i el segon, tercer i quart curs de la doble titulació d’Infantil i Primària.

L’edifici Ventura Gassol també acollirà durant aquest temps els despatxos del professorat i l’Oficina de Suport a la Gestió de Centres i Departaments. Un cop acabi la situació de provisionalitat, però, s’hi quedaran tots els despatxos i també algunes aules.

Jaume Garcia – ACN