El Grup Municipal (GM) d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona denuncia que s’estan portant a terme unes actuacions a la Platja Llarga, concretament al Càmping Las Palmeras, que segons el cartell de les obres i la difusió que n’ha fet el mateix càmping compten amb el vistiplau de l’Ajuntament de Tarragona i de l’Estat. Ara bé, els republicans asseguren que el Departament de Medi Ambient, que és l’encarregat de gestionar aquests espais, no té constància ni oral ni escrita d’aquestes obres.
“Davant de tot el que està passant aquí, ens veiem obligats a preguntar directament a l’alcalde si coneix i avala aquestes obres que s’estan fent o no. Si és cert que aquestes actuacions en un espai vulnerable, sensible i de molt valor ecològic com és la Platja Llarga tenen la conformitat del seu govern”, ha expressat el portaveu adjunt d’ERC, Xavi Puig. Ell mateix afirma que avui s’ha demanat per escrit a Alcaldia que facin arribar al GM el projecte i l’autorització de l’Ajuntament per tirar-lo endavant “perquè creiem que és molt greu que l’Ajuntament, sobretot l’àrea que se n’ha d’encarregar, no sàpiga què s’està fent a la Platja Llarga en un espai que és públic i que és de tots i totes”.
Des d’ERC denuncien que aquestes obres trenquen la cerca del consens que estava pactada entre el càmping, l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat que es va treballar durant el mandat anterior. Puig recorda que durant els anys anteriors, s’estava treballant en un projecte que havia de comptar amb l’aval, sobretot tècnic, de totes les administracions per poder tirar endavant la recuperació i la resiliència que li cal a la duna de la Platja Llarga. “Ara aquest consens s’ha trencat, el mateix Departament de Medi Ambient que és qui ho negociava, no en sap res. L’únic que sabem és que el càmping va intentar en diverses ocasions tirar endavant un projecte que no tenia l’aval tècnic de l’Ajuntament de Tarragona ni tampoc de la Generalitat. Per tant, és plausible que el càmping estigui tirant pel dret una duna artificial amb materials no biodegradables i esculleres de roca que no han de formar part de la Platja Llarga, només per interessos econòmics i no ambientals”, ha afegit. Per tot plegat, Puig ha reclamat a l’alcalde socialista que “aturi les obres i esclareixi aquest projecte, i si aquest projecte no té el permís municipal i no està consensuat municipalment, que s’aturi fins que hi hagi el consens entre les administracions”.
Per altra banda, el conseller ha lamentat que la intervenció que ha anunciat el càmping -que té una afectació de 900 metres a la línia litoral i es basa en unes excavacions de fins a 3,5 metres – “suposarà la col·locació de mantes de material geotèxtil, és a dir, d’elements plàstics no biodegradables, d’elements que persistiran, elements que quan hi hagi un temporal i esgarrapi una part de la duna deixaran a la vista plàstics i altres materials artificials que no han de formar part de l’entorn de la Platja Llarga” i ha recordat al càmping que, “si sobreviuen als embats dels temporals, com ara el Glòria i posteriors, és gràcies a que està damunt de la duna. Tot el sòl sobre el qual se sosté el càmping és la duna. Aquí el que veiem és que passa el temps i el càmping manté les seves fronteres mentre els ciutadans i ciutadanes anem perdent platja. Abans la platja tenia 80 metres d’amplada i en canvi hi ha molts moments de l’any que t’has de mullar els peus per anar al bosc de la Marquesa quan tota la primera línia del càmping és de sòl públic, no és privat, no és d’ells, és de tots nosaltres, és de les tarragonines i els tarragonins”.
Els republicans també denuncien que el Cap del Servei Provincial de Costes de l’Estat, Toni Espanya, no estaria protegint l’interès públic a la Platja Llarga. Puig destaca que l’obligació de Costes de l’Estat és complir amb els objectius del document ‘Estrategia de adaptación al cambio climático de la costa española (2016)’ del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, on es detalla que ha de garantir l’ús públic de l’espai públic litoral i això no està passant a la Platja Llarga, “el que està fent aquí l’Estat és posar-se més al costat dels interessos privats que dels interessos de la ciutadania”.
El portaveu adjunt ha apuntat que defensar els interessos de la ciutadania obligaria l’Estat a revisar la concessió de l’àmbit públic marítimo-terrestre entre 5 i 15 metres que té el càmping per a ús privatiu. “Si els ciutadans ens quedem sense platja, cal renegociar aquestes fronteres. No podem quedar-nos sense platja els ciutadans i el càmping mantenint intacta la seva frontera. Ha de retranquejar la seva tanca fins al punt que sigui pròpiament privada”.
Equip de redacció