.

Josep Bertran, amb l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez. Foto: Tots21

Va ser definit aquest dies per l’exdirector del Diari de Tarragona Antoni Coll com “la cara amable de Repsol“. Es diu Josep Bertran, i malgrat la seva professionalitat i tarannà excel.lents, no és de Reus. El responsable de Comunició i Relacions Exteriors de Repsol fins el passat 15 de desembre, nascut a Calaf, fou el protagonista del pregó de la Festa Major de Sant Sebastià de Constantí, a qui el municipi homenatjava atorgant-li, via Ajuntament, aquest encàrrec, que afrontà amb la seva elegància natural.

 

Bertran fou aquell professional que sent secretari de Repsol a Tarragona un dia es va haver d’enfrontar als temuts micròfons de la premsa per donar resposta al desastre del petrolier Robert Maersk. D’aquella experiència comunicativa en sortiria com a nou cap de Comunicació i Relacions externes i començaria una llarga etapa de 33 anys en què descobriria el territori on està instal.lat Repsol des de meitats dels anys 70 i sobretot, la seva gent. Com no, el primer que va conèixer en arribar a Constantí, també territori petrolier, van ser els tres bars: “el Casino, el Sindicat i l’SD, abans que el conjunt monumental de Centcelles“, recordava Bertran.

 

Relataria el seu ràpid enamorament amb Constantí i la seva gent, d’estirpe pagesa, és a dir, “perseverant i pragmàtica”, una vila a la que anà endintsant-se en la història de Centcelles “de la mà de Francesc Tharrats o Josep Anton Remolà i compartir amb ells, com si fos una novel.la, els enigmes que amaga el monument”, o conèixer també “pam a pam” les finques que formen part de la Comunitat de Regants. O rondar pel terme municipal “i escoltar històries de l’alcalde Sabaté“.

A Constantí menjaria la seva primera arengada, en una celebració dels Tres Tombs que viuria amb la seva  família, hi gaudiria de la Fira, però també s’encarregaria “d’intentar respondre a les expectatives explicant perquè (Repsol) generava molèsties, què feies per arreglar-les, mentre convidada els veïns a fer un cafè i descobria que la llicència més important no era la que et concedia l’Ajuntament, sinó el poble”. Bertran acabaria el parlament recordant la figura del sant patró de la festa, i s’ho faria venir bé, perquè sant Sebastià és invocat perquè lluità contra la pesta a meitats del segle XIV, com la indústria química ha afrontat la pandèmia de la covid trobant-hi vacunes com a remei.

Carme Franquès, germana de l’exalcalde Josep, que rebria la Medalla de la Vila a títol pòstum. Foto: Tots21

L’alcalde, Óscar Sanchez, havia estat l’encarregat de fer de mestre de cerimònies d’un acte que atorgà els premis i distincions de 2023, molt centrats en el món de l’esport, però que tingué un capítol especialment sentit per la gent del poble: la Medalla de la Vila que a títol pòstum s’atorgaria a l’exalcalde Josep Maria Franquès, que traspassà el 30 de setembre de l’any passat. Recolliria el títol la seva germana Mari Carmen, que faria una lloa dels valors del Josep Maria, “el treball amb lleialtat i l’honestedat per enriquir la funció pública”.

Foto de família dels guardonats per l’Ajuntament. Foto: Tots21

Alèxia Pascual, recollint el guardó. Foto: Tots21

L’equip femení de futbol, guanyador de la primera fase de la Lliga Territorial. Foto: Tots21

Alvaro i Rubén, del Nàstic Genuïne. Foto: Tots21

L’equip de bàsquet ascendia de categoria amb un impressionant palmarès amb 22 victòries i una sola derrota. Foto: Tots21

Entre els premiats, figurava la televisiva constantinenca Alèxia Pascual, que agrairia enormement la gent de Constantí el seu suport durant la seva travessia pel programa Eufòria, de TV3, o l’equip femení i de bàsquet de Constantí, amb grans resultats obtinguts la temporada passada. També fou especialment sentit el premi a dos jugadors constantinencs del Nàstic Genuïne, Rubén Almazán i Javier Sarabia.

Els premis i distincions de l’any 2023 són els següents:

Medalla de la Vila (a títol pòstum) 2023 : Josep Maria Franquès Martí
Premi Tulcis al Mèrit Esportiu 2023: Equip Femení del Centre d’Esports Constantí
Premi Tulcis al Mèrit Esportiu 2023: Rubén Almazán Estepa i Javier Sarabia Martínez
Premi Tulcis al Mèrit Esportiu 2023: Equip Femení del Club Bàsquet Constantí
Premi Tulcis al Mèrit Esportiu 2023: Aleví “B” del Centre d’Esports Constantí
Premi Tulcis al Mèrit Artístic 2023: Alèxia Pascual Mèlich
Premi Centcelles al Mèrit Empresarial 2023: Tallers Queralt
Premi Centcelles al Mèrit Empresarial 2023: Farmàcia Roig

A continuació, tingué lloc l’entrega dels Premis del 6è Concurs d’Aparadors Nadalencs organitzat per la Unió de Botiguers de Constantí, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Aconseguiren el premi El Raconet de la Pina, per l’ús del material més reciclat; Ve de gust, com a aparador més original i artístic, i finalment, per a la cafeteria Tàrraco recaigué el guardó de la votació popular.

I un cop finalitzat el Pregó i l’entrega de Distincions honorífiques, arribaria el moment del sopar de Festa Major, que commemorarà els 25 anys de Constantí Ràdio amb l’estrena d’un documental sobre aquests anys viscuts per l’emissora local, “garants de la defensa de la llengua catalana i de la cohesió social de Constantí“, com recordà l’alcalde en el seu parlament. La nit acabà amb un concert a càrrec del grup de versions Ready to Rock.

Jaume Garcia