.

Una imatge de l’ETAP de l’Ampolla. Foto: CAT

Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya ha conclòs que l’eficiència hidràulica de la xarxa de subministrament del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) és del 99,3%. L’anàlisi s’ha realitzat a partir de més de 5.000 validacions diàries derivades de 201 sensors repartits en 13 zones del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Actualment, l’aigua no registrada, l’indicador d’eficiència més freqüent de les xarxes d’abastament, s’ha estabilitzat al voltant dels 630.000 m³/anuals després d’una notable davallada entre els anys 2016 i 2017. Unes dades “excel·lents”, segons els experts que han dut a terme l’estudi.

L’informe, de fet, destaca que el CAT ha aconseguit reduir un 70% l’aigua no registrada entre els anys 2013 i 2022 gràcies al seu compromís i constant inversió en matèria de detecció i manteniment. És per això que els autors de l’anàlisi preveuen que serà una xifra “molt difícil de superar i mantenir”.

Una valoració positiva que comparteix el president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Joan Alginet, qui assegura que “aquests bons resultats ens motiven a continuar treballant per reduir encara més les pèrdues estructurals de la nostra infraestructura en 100.000 m³/anuals”. Així mateix, Alginet recorda que “aquesta altíssima eficiència de la infraestructura del Consorci significa que pràcticament tota l’aigua captada arriba al seu destí previst”.

Paral·lelament, l’estudi inclou algunes indicacions que podrien complementar les actuacions que impulsa el CAT per a la reducció de pèrdues estructurals. En aquest sentit, els experts proposen tres línies d’acció estratègiques: millorar el mesurament de l’aigua, prevenir fuites i una detecció avançada i immediata d’aquestes.