La Canonja enceta la seva Festa Major d’hivern el pròxim 18 de gener en honor a Sant Sebastià, una festa que s’allargarà fins el dia 28. Els actes es concentren en dos caps de setmana i s’han programat activitats per a tots els públics. La regidora de Festes el municipi, Glòria Virgili, ens explica els ets i uts de la festa.
Podríem dir que la Festa Major d’hivern de la Canonja és la Festa Major petita?
Sí, hi ha menys actes que a la Festa Major que celebrem a l’estiu i a més, com que la majoria d’activitats són a l’interior i n’hi ha pocs al carrer per la climatologia, potser no té tanta participació com la de l’estiu. De totes maneres, estem treballant perquè els habitants del municipi se la sentin més seva i pugui ser més participativa.
S’han programat actes tradicionals, però també hi ha novetats. Comencem pels actes més tradicionals. Quin és el que té més participació?
Indiscutiblement, l’escudella popular que es fa l’últim dia, el 28 de gener. La fem al Poliesportiu municipal i ens hi acabem reunint molta gent. Aquest dilluns al matí posarem a la venda 700 tiquets per a aquesta escudella i al migdia ja no n’hi haurà. Pensa que és una escudella feta amb la recepta de les àvies, cuinada a foc lent, amb tres o quatre hores de cocció. A més dels habitants de la Canonja, també ve gent de fora. Molts canongins i canongines porten les seves famílies i, per tant, tenim persones de Tarragona centre, de Bonavista, de Vila-seca…
Un altre acte que també es molt esperat i congrega força gent és el ball de nit del dia de Sant Sebastià, el 20 de gener. Fa anys que ve l’Orquestra Maravella i a la gent li agrada molt. De fet, aquí sí ve molta gent dels pobles del voltant.
I la Baixada de Carretons congrega gent?
La Baixada de Carretons la fem des de fa 21 anys però, com que és al carrer, l’afluència de públic depèn molt de la climatologia. Si fa molt fred, la gent no surt. Aquest, però, és un acte que té molta tradició. La gent que baixa amb els carretons comença a treballar dues setmanes abans. Les naus de la Brigada Municipal estan obertes perquè puguin treballar-hi i, a més, l’Ajuntament subministra els materials que necessiten. Fem servir molt material reciclat i, a més, els carretons s’aprofiten d’un any per l’altre. S’hi fan modicacions, es “tunegen” d’alguna manera diferent, i així aprofitem el que tenim.
I pel que fa a les novetats?
Enguany el Ball de Diables infantil fa 10 anys i presenta Llucifer i la Diablessa. Amb aquests elements ja podrem dir que tindrem un Ball de Diables tradicional amb totes les seves figures.
Una altra novetat és l’esmorzar de forquilla que es farà el diumenge 21. És una activitat proposada per l’Associació de veïns del sector nord i l’Ajuntament hi col·labora. Es farà a l’aire lliure i esperem que tingui èxit.
També estrenem el “Gaming Experience”, amb simuladors, realitat virtual i tornejos de Nintendo. Això s’ha organitzat des de la Regidoria de Joventut. Vam tenir una mena de prèvia durant el Parc de Nadal i va funcionar molt bé. Els joves demanen aquest tipus d’activitats i per això hem decidit tirar-ho endavant.
I pel que fa al campionat d’skate i scooter, enguany li hem donat més forma, l’hem potenciat. Fa molts anys que el fem i ens funciona bé, però enguany l’hem volgut modernitzar una mica i per això també inclourà una exhibició de breakdance i una “batalla de gallos”.
Quin missatge enviaria als canongins i canongines de cara a la Festa Major d’hivern?
Que no tinguin por del fred i que cal gaudir de la Canonja. La Festa Major d’hivern també és la Canonja perquè hi participen els elements del seguici, associacions de veïns i entitats del municipi. De fet, crec que no et pots sentir plenament canongí, si no participes dels actes de la Festa Major. Per tant, faig una crida perquè tothom participi i gaudeixi de la Festa Major de Sant Sebastià.
V.Tapias
Equip de redacció