Una gernació de gent ha tornat a respondre a la celebració de la Fira del Vi de La Pobla de Montornès. El canvi d’emplaçament des de la plaça de la Bassa al pati de les escoles ha estat ben acollit per públic i participants i el conjunt ha estat endolcit amb les aportacions de forns i empreses de productes d’alimentació locals. Malgrat que a la tarda va ploure, la Fira va tornar a ser un èxit de públic.
La majoria dels cellers que van prendre part a la primera edició han repetit en aquesta edició celebrada dissabte. Enguany han estat set els cellers que s’hi han fet presents: Cellers Unió (DO Montsant i Priorat), Celler Sant Rafel (DO Montsant), Costers del Priorat (DO Priorat), Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta), Celler Adernats (Cava i DO Tarragona), Forns Raventós (Cava i DO Penedès) i Vins 9+ (vins del Baix Gaià). A més, el Café bar de la Pobla, el forn Virgili i El Petit plaer, els establiments locals, també han presentat una paradeta, on oferien el bo i millor sorgit de les seves mans per acompanyar els vins.
“Hem canviat d’ubicació perquè la plaça de la Bassa es troba en obres justament per millorar-la notablement. L’espai del pati de l’escola és prou ampli”, destacava a Tots21 la regidora de Promoció Econòmica, Esther Giralt. “No obstant això, l’any que ve tornarem a la plaça de la Bassa, que presentarà a més un aspecte immillorable”. El consistori busca “dinamitzar la zona de vins i donar a conèixer els cellers tan bons que tenim al Tarragonès”, recordava la regidora.
Entre els cellers presents no faltava la DOQ Priorat. Costers del Priorat, del Molà, repetia experiència. La Gisela era la responsable d’explicar les virtuts dels seus vins, que sorgeixen de plantacions escampades per tota la DOQ, “amb la qual cosa s’aconsegueix una gran varietat i riquesa”, relatava a Tots21. L’enòleg de la firma és José Mas.
Al seu costat es trobava una altra bodega que repetia, el Celler Coma d’en Bonet, de Gandesa (Terra Alta). Pep Fuster, viticultor i enòleg, recordava que “el 35% de la producció mundial de vi blanc de garnaxa surt de la Terra Alta”. A Montornès presentaven el Prohom Experientia, elegit millor vi blanc de l’any al Vinari amb el guardó Gran Vinari d’Or.
En una altra carpa atenia la somelier danesa Cecilie Weisberg, que té el gust d’oferir vins naturals i ecològics del Baix Gaià. Representava Celler 9+, amb productes “sense res afegit, ni sulfits, ni clarificants ni estabilitzants”. Són de la veïna La Nou de Gaià i el seu propietari i enòleg és Moisès Virgili.
No només de vins vivia la Fira; calia rebaixar-lo amb bona alimentació i el forn Virgili, de La Pobla i més que centenari, oferia productes amb fórmula pròpia sorgida de les mans mestres del padrí: és el cas de la coca de forner, ens explicava la Sílvia Virgili, descendent del fundador. Oferien també coques farcides amb cabell d’àngel, crema o xocolata. El secret no és només la fórmula original, també ho és que es tracta d’un forn de llenya. I van molt buscats en l’era dels pastissos industrials.
En un altre extrem, Le pétit plaisir presentava de la mà de Georgette Katy i la Chari un elenc de pastisseria francesa i internacional: una amandine (un tipus de pastís de Santiago), kukis sense gluten, brownis o pastissos de pastanaga.
La Fira ha estat organitzada per l’Ajuntament de la Pobla de Montornès, però amb la col·laboració clau de la firma d’Exclusives Sardà, empresa distribuïdora de vins, que ha fet el contacte amb els cellers. L’any que ve tornaran a brindar, no en tenen cap dubte.
Jaume Garcia
Equip de redacció