La tardor ens brinda una àmplia gamma de tonalitats que al Priorat s’accentuen conforme et vas endinsant en el seu territori. En aquesta comarca de la demarcació de Tarragona, les carreteres no entenen de línies rectes. La velocitat és mínima, prudent, gràcies a les infinites corbes a dreta i esquerra que ens permeten gaudir del paisatge. Observem la vinya, els seus bancals, quina esplendor els colors groguencs i ataronjats d’aquesta natura tan característica de la Toscana prioratina.
Sobrepassat el municipi de Torroja del Priorat, sorgeix entre els turons una masia rehabilitada del segle XVIII, es tracta del Gran Hotel Mas d’en Bruno, un cinc estrelles, gran luxe, obert fa un semestre. Un hotel boutique idíl·lic -propietat de l’americà David Stein-, envoltat de vinya, pròxim a la Cartoixa d’Escaladei, i en que les seves 24 suites, el seu spa privat, la piscina infinity exterior i el restaurant, ho tenen tot perquè puguis evadir-te del món.
Una prova de foc pel xef Josep Queralt
La visita cau en el tercer dimecres de novembre, les portes del restaurant Vinum de Mas d’en Bruno s’obren per l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona. Un total de 40 comensals de bon paladar posen a prova l’excel·lència del jove xef Josep Queralt, a qui vaig tenir el privilegi de conèixer i entrevistar l’any 2021, quan es va proclamar guanyador dels Premis Gastronòmics de Tarragona (una llàstima que el consistori tarragoní no apostés per donar-los continuïtat).
Des de llavors que no havíem coincidit, i retrobar-me’l m’ha fet especial il·lusió. El seu recorregut professional i l’aprenentatge per la cambrilenca cuina de Can Bosch (Estrella Michelin) ha derivat en assumir el lideratge de la cuina d’un projecte il·lusionant com és el Gran Hotel Mas d’en Bruno.
L’acollidor menjador d’aquest hotel boutique acull per primera vegada un àpat conjunt amb 40 persones. El teló gastronòmic s’aixeca amb un pa suflat amb escuma de sobrassada del territori -concretament de la Vilella Baixa- i una coca cruixent de panacota d’Ametlla, varat marinat i fumat a casa, mostassa i emulsió de cibulet.
El menú, confeccionat per l’ocasió, dibuixa en primer lloc un bisqué de gamba vermella, gambes saltades, musclos, porro a baixa temperatura a la mantega fumada i algues. En tres paraules: bo-nís-sim.
L’itinerari gastronòmic continua amb un saltat de bolets de temporada, parmentier de patata, ou a baixa temperatura i picanya de vaca vella madurada. Els acadèmics que m’envolten, entre ells en Francesc Torrente (membre de l’Acadèmia de Gastronomia i Nutrició de Catalunya, propietari del restaurant del Mar de Cambrils i periodista gastronòmic al Diari de Tarragona) destaca amb elogis la creació culinària.
La darrera creació culinària és una corvina de costa al vapor, amb cremós de tupinambur, salsa airejada de tupinambur i tirabecs al wok. Per postres, una versió del pa amb xocolata i oli DOP Siurana ens fa delectar de la millor manera, arrodonint una experiència excel·lent i signada per Carlos de Ortueta, vocal de l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona, qui ha lloat el dinar tot afirmant que ‘menjar és una necessitat, menjar bé és un art’.
Quanta raó té
Els brindis durant el dinar els hem fet amb els vins Rebuf i Miloca, del celler Vendrell Rived. Un celler situat a Mas de l’Anís (Marçà), denominació d’Origen Montsant. Vins frescos, de vinyes joves, que han acompanyat força bé el dinar i que han estat proposats per César Espinoza, head sommelier de la casa, professional de reconeguda trajectòria i que ha aterrat a Mas d’en Bruno després d’un estiu al restaurant Jul’s d’Eivissa, i d’haver treballat amb el xef Sergi Arola al restaurant Vi Cool de Madrid.
Alexandra Levitskaya, directora del Gran Hotel Mas d’en Bruno, i Cristina Tallardà, directora de vendes, també ens han acompanyat durant l’estada en aquest primer Relais & Châteaux de la demarcació de Tarragona. La seva expressió dibuixa la cara de satisfacció de formar part d’un projecte d’aquestes característiques: encisador, amb potencial, alhora que il·lusionant.
Helder Moya, investit nou acadèmic
Tot i que els periodistes no hem de ser notícia, en la recta final d’aquest article fem una excepció a aquesta màxima del nostre ofici. Simplement per agrair a l’Acadèmia, l’oportunitat de formar part d’aquesta reconeguda entitat i que tant treballa per promoure i difondre la gastronomia al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.
Helder Moya, de la mà d’Anna Vilallonga, la presidenta; i dels ‘Carlos’, de Ortueta i Sánchez, vocals tots dos de l’organització, i en presència de la resta d’acadèmics i comensals, ha rebut el blasó distintiu de l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona.
Helder Moya
Equip de redacció