L’Auditori Diputació s’ha omplert aquest dijous a la tarda amb motiu de la projecció de la pel·lícula documental ‘Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard’, dirigida per Xavier Bosch i Josep Badell. L’obra rescata de l’oblit la figura de Robert Gerhard, el compositor vallenc que va fer evolucionar la música des de la clàssica fins a l’electrònica. El documental, produït per Trementina Produccions, ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona.
Ha estat la primera i única oportunitat de veure aquest documental a la demarcació de Tarragona abans de la seva estrena la setmana vinent al Canal33. De fet, fins ara només s’ha projectat una vegada, al Festival In-Edit, on s’ha endut el guardó en la categoria de millor documental nacional.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha encapçalat l’acte, en el qual han participat també els directors. Durant la seva intervenció, Noemí Llauradó ha destacat que aquesta obra, amb la qual la Diputació de Tarragona ha col·laborat, fa justícia a un músic visionari que va ser un dels millors compositors catalans d’avantguarda a la primera meitat del segle XX. “Fem el primer pas per compartir la seva riquesa cultural amb el món, per tal que la contribució de Robert Gerhard a la música contemporània sigui del tot apreciada i reconeguda”.
Per Xavier Bosch, un dels directors, Robert Gerhard és una figura clau en la història de la música. “Al segle XX el gran pas de la música clàssica tardo-romàntica a la música electrònica va fer-la Gerhard. És el primer que a la seva Simfonia número 3 va incorporar cintes magnetofòniques a dins del so d’una orquestra”. Segons l’altre director, Josep Badell, “hem volgut fer una pel·lícula a mida de la seva música; un documental que no només expliqués la seva vida sinó que pogués estendre un pont efectiu perquè el gran públic l’entengui“.
Els directors del documental han explicat abans de la projecció que la idea de la pel·lícula sorgeix de la seva admiració pel Quartet Gerhard, el quartet de corda integrat per Lluís Castán (violí), Judit Bardolet (violí), Miquel Jordà (viola) i Jesús Miralles (violoncel) que precisament serveixen de narradors de la història al documental. En finalitzar la projecció, han ofert un breu recital.
Robert Gerhard, pioner
Gerhard, nascut a Valls el 1896 i exiliat a Cambridge el 1939, està considerat el compositor més destacat de Catalunya i un dels més importants de la segona meitat del segle XX, en tant que pioner de la música electroacústica. Les seves creacions electròniques han estat a l’arxiu de la Biblioteca de la Universitat de Cambridge durant dècades. El seu descobriment significa un abans i un després en la història de la música.
Per als que no han pogut veure el documental, aquí us deixem el tràiler que ha penjat la Diputació en les seves xarxes socials.
💿🔊 #RobertGerhard està considerat el compositor català més destacat del sXX i el pioner de la música electroacústica
👉Aquest dijous a l’#AuditoriDipta, preestrena del documental de @xavierbosch i Josep Badell, amb el @QuartetGerhard
🎟️Reserva invitació: https://t.co/XSaAIWdD6D pic.twitter.com/YcI3XWywOE— Diputació de Tarragona (@Dipta_cat) November 8, 2023
V.Tapias
Equip de redacció