.

L’empresari Amancio Ortega (Inditex) continua liderant el rànquing. Foto: Forbes

Com cada mes de novembres des de fa una dècada, la Llista Forbes dels 100 espanyols més rics analitza el valor de mercat de les seves empreses i societats patrimonials, cash, inversions i immobles per a calcular quant valdria el seu patrimoni si es vengués avui dia en el mercat.

Així, segons la revista Forbes, l’empresari Amancio Ortega i la seva filla Sandra, Rafael del Pino, Juan Carlos Escotet i Juan Roig Alfonso es mantenen un any més com les cinc grans fortunes espanyoles, sumant un total de 102.700 milions d’euros de patrimoni, el 48% del total del ránking de la llista.

Sandra, la filla d’Amancio Ortega, és la dona més rica d’Espanya. Foto: Forbes

En concret, la suma de les 100 fortunes espanyoles aquest any 2023 arriba fins als 196.130 milions d’euros, una xifra que suposa un augment del 37% respecte de l’any passat.

Així, Amancio Ortega, l’accionista majoritari d’Inditex, manté el seu lideratge en aquest rànquing, després d’augmentar un 53% la seva riquesa en comparació amb 2022, i suma un patrimoni de 81.800 milions d’euros, equivalent a més del doble que el sumatori de la resta de fortunes que composen el ‘top 10’.

A continuació se situa la seva filla Sandra Ortega -única dona entre els cinc primers llocs de la llista-, la fortuna de la qual creix fins als 7.100 milions d’euros.

El president de Ferrovial, Rafael del Pino, tanca el ‘top 3’. Foto: Forbes

Tanca el ‘top 3’ el president de Ferrovial, Rafael del Pino, amb una fortuna valorada en 5.900 milions d’euros, mentre que Juan Carlos Escotet, president d’Abanca, ascendeix fins a la quarta posició amb 4.000 milions d’euros. El president de Mercadona, Juan Roig, se situa cinquè amb 3.900 milions d’euros.

En aquesta edició, Tomás Olivo, propietari de General de Galeries Comercials i segon màxim accionista d’Unicaja Banc, ha vist duplicada la seva fortuna fins als 3.500 milions d’euros, la qual cosa li ha permès ascendir de la dissetena a la sisena posició, mentre que Leopoldo del Pi, accionista de Ferrovial i amb un capital de 2.700 milions d’euros, puja del catorzè lloc al novè.

D’aquesta manera, completen el ‘top-10’ de fortunes espanyoles, els empresaris Daniel Maté, que se situa en la sisena plaça amb 2.900 milions d’euros; Juan Abelló (2.900 milions d’euros) i el president de Mango, Isak Andic, que tanca en el lloc desè amb una fortuna de 2.700 milions d’euros.

El president d’ABANCA, Juan Carlos Escotet se situa en quarta posició. Foto: Forbes

Una de cada tres fortunes del rànquing pertany a una dona
D’altra banda, enguany figuren fins a 33 dones en la llista de ‘Els 100 espanyols més rics’ de Forbes, la qual cosa suposa una caiguda del 20% respecte a l’any passat, on es va estar a punt de fregar l’equitat, amb 59 ells i 41 elles.

De nou, Sandra Ortega continua sent la dona més rica d’Espanya, encara que en aquesta ocasió és l’única que aconsegueix estar en el ‘top 10’ amb un segon lloc, mentre que María del Pi i Alicia Koplowitz, totes dues amb un patrimoni de 2.500 milions d’euros, se situen en el lloc dotzè i tretzè, respectivament.

Hortensia Herrero, la dona de Juan Roig, se situa en el lloc quinzè amb 2.200 milions d’euros, mentre que la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, ocupa el setzè amb 2.000 milions d’euros.

El president de Mercadona, Juan Roig, tanca el ‘top 5’. Foto: Wikipedia

La riquesa total de les dones espanyoles frega els 47.000 milions d’euros, una xifra que és un 75,7% inferior que la dels 100 homes més rics, que acumulen 193.813 milions d’euros.

Catalunya i Madrid, les regions que tenen més fortunes
Per comunitats autònomes, el 57% de les grans fortunes espanyoles tributen a Madrid o a Catalunya, que es reparteixen en 28 per a la capital espanyola i 29 per a Catalunya.

Així, Madrid acumula una riquesa de 38.548 milions d’euros, mentre que el territori català, que compta amb més multimilionaris en el rànquing, arriba als 26.102 milions. Galícia es queda en la tercera plaça amb nou grans patrimonis, mentre que en el quart lloc empaten la Comunitat Valenciana i les illes Balears, amb set fortunes cadascuna.