El diumenge 29 d’octubre, al Castell de Masricart, tingué lloc la presentació del llibre de Josep Llop Tous Materials per a un estudi del paisatge pretèrit a ponent del Francolí , editat pel Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví com a núm.29 de la seva col·lecció El porxo.
L’acte fou presidit per l’alcalde Roc Muñoz, acompanyat pel president del Centre d’Estudis, Francesc Roig , l’autor del llibre, Josep Llop, i l’arqueòleg i historiador Dr. Joan Menchon i Bes, que realitzà la presentació del volum.
Es tracta d’un extens estudi sobre el paisatge històric a ponent del riu Francolí i que aporta una exhaustiva documentació sobre les diverses parcel·lacions com a arxiu de sistemes pretèrits i que abraça una visió global del territori des del Francolí fins al terme de Cambrils amb notícies concretes que afecten sis territoris de la zona: Quart, la Boella, Masricart, la Pineda, Vila-seca i Salou.
El llibre estudia tot aquest ampli territori des de les centuriacions romanes, les infeudacions del s.XII i les grans finques ubicades als termes de Masricart i la Canonja, Vila-seca dels Olzina i la del Comú, Salou, Barenys, la Pineda amb referents dels masos, viles i els seus respectius propietaris. També les diverses hisendes i masos que van existir – alguns encara dempeus – des del s.XVI fins al s.XIX.
El lector podrà trobar també informacions sobre el territori de la Pineda, els masos de l’Obra, Clariana , Begues, Canyelles, Granada, mas de Ponç, mas de la Pineda (després d’Osset), emprius de Salou, mas dels Canonges, mas del Lledoner, d’Alberich, Rovira, mas d’en Gil a la Plana, torre d’en Dolsa ( ara de Virgili). I també referents històrics del s.XVIII sobre la dessecació dels estanys, el mas i la torre de Virgili, el mas d’Osset, el mas de Potau (després de Montoliu), el mas d’Arquer ( després mas dels Canonges) i les grans infraestructures, hostals i alteracions municipals.
Tal com manifestà Josep Llop, es tracta d’un extens estudi “ sobre el paisatge com a resultat de les decisions preses pels homes i les dones de cada moment històric en funció de determinades circumstàncies polítiques, econòmiques i socials…Un paisatge que és natura modificada per l’acció humana que alhora es converteix en història.”
V.Tapias
Equip de redacció