Xavi Pueyo és el director de les seccions de Pàdel, Tennis i DiR Golf Costa Daurada. A l’inici de la temporada, amb l’estrena de la nova equipació unificada per a totes les seccions, Pueyo ens explica els secrets de l’èxit d’un Club que té prop de 2.500 socis.
El que va començar com un club de golf s’ha convertit en un centre multi esportiu.
Sí, des de fa quatre anys el Golf Costa Daurada s’ha convertit en el Golf Costa DauradaTarragona SportsCenter, un centre multi esportiu amb diverses seccions. Tenim les de golf, pitch & putt, fitness amb el DiR, pàdel, tennis, running, MTB i un bikepoint, on els socis poden deixar les seves bicicletes i també en lloguem per a la gent que ho vulgui. A més gaudim d’una piscina d’aigua salina.
Les Escoles de Pàdel i de Tennis estan funcionant molt bé. Quines són les novetats de cara a aquesta temporada?
Pel que fa a l’Escola de Pàdel, tenim diverses novetats. Per una banda, jo, que fa deu anys que només em dedicava a la gestió i havia deixat la docència,en aquest primer trimestre m’incorporo a l’Escola per fer d’entrenador i seguir potenciant-la.
D’altra banda, fins ara hem apostat molt per l’escola de base, per la iniciació. Enguany volem començar a impulsar la competició. Per això hem ampliat horaris i farem preparació física, donarem cobertura a la competició per ampliar el sector. Tenim nens que van començar amb nosaltres i ja comencen a jugar bé i volem que comencin a competir.
Quins són els reptes per a aquesta nova temporada de l’Escola de Pàdel?
L’any passat vam tancar amb 150 alumnes. Enguany, quan fa una setmana que hem començat, ja en són 120. L’objectiu és superar les 150 inscripcions i arribar a les 200 entre nens i adults.
I pel que fa a l’Escola de Tennis?
L’Escola de Tennis la vam tancar, la passada temporada, amb 120-130 alumnes. Ara mateix estem sobre les 100 inscripcions i la previsió és igualar les xifres de l’any passat. Amb les tres pistes que tenim, comptar amb 130 alumnes ja és molt.
Aquestes xifres demostren que el pàdel és més popular?
Sí, potser sí. A nivell psicomotriu, el tennis és més complet, és més exigent. Necessites saber-ne més per passar-t’ho bé. En el cas del pàdel, és més fàcil. Hi ha molta gent que ve per primer cop i, quan li preguntes si ha jugat alguna vegada a pàdel, et diuen que han jugat a pales a la platja i tenen la sensació que els serà més fàcil. Això amb el tennis és impensable. La veritat és que necessites saber-ne menys que al tennis per poder gaudir-lo. A més, el pàdel continua estant molt de moda.
Teniu més alumnat infantil o adults?
A l’Escola de Tennis, la majoria és alumnat infantil, de l’escola de base. En el pàdel, en canvi, hi ha un 60 per cent d’adults i un 40 per cent de nens. Al principi eren més adults, però ara s’està igualant.
Sou referents a Catalunya?Per què?
Per començar, aquí celebrem un Super Gran Slam, només se’n fan quatre a Catalunya. Enguany el vam fer al mes de juliol, va ser la segona l’edició, i va anar molt bé. La intenció és continuar fent-lo.
Actualment tenim set pistes de pàdel panoràmiques d’última generació, però la segona fase d’expansió del Club preveu la construcció, com a mínim,de tres pistes més. Aquestes deu pistes ens donaran cobertura per fer tornejos més destacats, com pot ser el Campionat de Catalunya de Pàdel, que és el més important. Amb això podrem potenciar encara més la competició.
A més de la bona feina que s’està duent a terme, tenim unes instal·lacions ubicades en un entorn natural privilegiat. I això també suma.
L’Stage d’Estiu ha batut rècords d’inscripció amb 1.100 alumnes. Quina ha estat la clau de l’èxit?
La veritat és que ha estat espectacular. Estem molt contents. L’Stage dura des del mes de juny, quan els nens acaben el col·le, fins a l’agost, en total deu setmanes. Els mesos de juny i juliol vam omplir fins a la bandera i vam arribar al nostre topall, 200 nens per setmana.
Potser una de les claus de l’èxit és que treballem l’activitat esportiva, però també l’activitat lúdica. Cada setmana fem una activitat diferent. Enguany han vingut pallassos, hem fet la Holiparty, una exhibició de cal·listènia, ha vingut una euga a visitar-nos…Això agrada molt.
Amb la conversió del club de golf en centre esportiu, deu haver canviat el perfil del soci.
Sí, abans era només golf i era un target mig-alt, gent més gran. Ara, però, ho enfoquem de manera diferent. Volem donar servei els 365 de l’any a tots els membres de la família, des dels 3 anys fins als més veterans. Aquest és l’objectiu, que vinguin tots i que cadascú tingui la seva activitat.
Actualment estem al voltant dels 2.500 socis. El major nombre és del gimnàs, amb unes 1.200 persones. De fet, al DIR, estem fregant el nostre límit, que són 1.350 persones. En un futur, potser ens hem de plantejar ampliar instal·lacions.
L’avantatge és que et pots donar-te d’alta de qualsevol secció i les pots combinar com vulguis. Com més activitats fas, més descomptes hi ha. L’encert va ser diversificar perquè tot està funcionant molt bé.
Venim de tenir entre 500 i 600 socis quan això era un club de golf a tenir-ne 2.000 més en quatre o cinc anys. El mèrit ha estat donar-li el tomb, mostrar a la gent que les nostres seccions tenen una qualitat de servei molt alta a uns preus competitius.
Si aquestes són les xifres ara, quan es dugui a terme la segona fase d’expansió del Club es poden multiplicar moltíssim.
Sí, pot ser molt potent. El que tenim clar és que volem créixer, però de manera sostenible. Per tant, acceptarem més gent, però hem de ser molt responsables amb el consum d’aigua, el consum energètic… El que volem és mostrar que el que estem fent és tot completament sostenible per lluitar contra el canvi climàtic.
Què s’ha fet a nivell de sostenibilitat?
Una de les coses que hem fet és remodelar el llac del forat 18, amb un pressupost de gairebé 200.000 euros. S’ha fet de manera que ens permeti un ús més sostenible i eficient dels recursos per regar el camp.
D’altra banda, les aigües brutes del gimnàs, un cop reciclades s’usen per regar els camps.
Un altre projecte que estem duent a terme, i que està valorat en 900.000 euros, és el canvi de l’herba dels camps de golf i pitch & putt. Hem optat per una varietat bermuda, més adaptada al nostre clima. Millora l’experiència de joc i necessita molta menys aigua, de fet, n’estalviarem un 30 per cent.
També s’estan renovant els bugies. Ara porten bateries de liti, amb la qual cosa tenim vehicles més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.
Hi ha un pla de sostenibilitat que s’està posant en marxa i tot el que es fa ha de tenir en compte aquesta estratègia de respecte mediambiental, sostenibilitat i millora de l’eficiència per lluitar contra l’impacte del canvi climàtic.
Quins són els reptes de futur?
Seguir creixent en les inscripcions de les escoles de tennis i de pàdel, arribar al límit del gimnàs i, quan tinguem les noves infraestructures, fer campionats d’encara més repercussió.
D’altra banda, enguany ens hem marcat un objectiu en la secció de golf. Volem provocar que la gent jove jugui a golf. Això ho volem fer a partir del pitch & putt. Necessitem una renovació de la pedrera. Per això hem buscat diverses fórmules. Per una banda, el Club disposa d’un complet sistema virtual d’ensenyament i seguiment de la progressió de l’alumne que permet veure el recorregut de la bola. Volem que aquesta tecnologia sigui un argument per captar nous jugadors. Per altra banda, estem fent una oferta per als nens perquè veiem que, quan venen al stage i proven el golf i els hi agrada molt. Enguany volem que els nens i nenes puguin venir a jugar a golf tots els dissabtes durant tres mesos pagant només la matrícula, que són poc més de 60 euros per a tot el període.
V.Tapias
Equip de redacció