En un entorn econòmic que continua sent feble, Covestro ha aconseguit fer realitat la seva EBITDA previst de 330 a 430 milions d’euros per al segon trimestre de 2023.
Les vendes del Grup han registrat una caiguda interanual del 20,9% fins als 3.700 milions d’euros (any anterior: 4.700 milions d’euros). Això s’ha degut, fonamentalment, a una contracció relacionada amb la demanda en el nivell dels preus de venda, i a una caiguda dels volums venuts.
En combinació amb menors marges, això es va traduir en una caiguda del 29,6% de l’EBITDA fins als 385 milions d’euros (any anterior: 547 milions d’euros). Els ingressos nets van ascendir a 46 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens interanual del 76,9% (any anterior: 199 milions d’euros). El flux d’efectiu lliure operatiu (FOCF) va augmentar, passant de -462 milions d’euros en el trimestre de l’any anterior a -10 milions d’euros.
“El segon trimestre de l’any s’ha caracteritzat per una feblesa econòmica continuada i una tènue demanda global. No obstant això, hem aconseguit els objectius previstos per al trimestre, i confirmem les nostres previsions per al conjunt de l’any”, apunta Markus Steilemann, CEO de Covestro. “El nostre objectiu en aquest complicat context és operar de manera eficient i controlant els costos. Continuarem responent a les necessitats dels nostres clients de la millor forma possible, al mateix temps que creguem les bases adequades per a permetre un creixement sostenible, i per a fer realitat la nostra visió de convertir-nos en una empresa totalment circular”.
Confirmació de les previsions per al conjunt de 2023
Covestro ha confirmat també les seves previsions per a l’exercici 2023. Com es va anunciar a l’abril, el Grup espera un EBITDA d’entre 1.100 i 1.600 milions d’euros. A més, anticipa un flux d’efectiu lliure operatiu d’entre 0 i 500 milions d’euros, i un FREC per sobre del CMPC, d’entre -6,0 i -2,0 punts percentuals. Es preveu que les emissions de GEI de Covestro, mesures com a equivalents de CO₂, se situïn entre 4,2 i 4,8 milions de tones mètriques. En el context d’una desacceleració econòmica prevista per al que queda d’any, Covestro espera que els resultats se situïn en la meitat inferior dels rangs especificats per a tots els indicadors de rendiment clau. La companyia preveu que el EBITDA del tercer trimestre de 2023 sigui d’entre 240 i 340 milions d’euros.
“El segon trimestre va estar en línia amb les nostres expectatives, però continuem fent front a un entorn econòmic desafiador”, assenyala Thomas Toepfer, CFO i director d’assumptes laborals de Covestro. “Seguim sense anticipar una recuperació econòmica en el que queda d’any”.
Klaus Schäfer, director de tecnologia de Covestro, es va jubilar a la fi del segon trimestre de 2023 i va deixar el Grup. L’1 de juliol de 2023, el seu successor, Thorsten Dreier, es va fer càrrec de les funcions corporatives dels departaments Process Technology, Engineering, Group Health, Safety and Environment, i Group Procurement.
El primer contracte important d’energies renovables per al negoci dels EUA
Per a impulsar la seva visió de convertir-se en una empresa totalment circular, Covestro s’ha compromès, entre altres iniciatives, a utilitzar energies renovables al llarg de la seva cadena de valor. Per a fer-ho possible, el Grup ha signat acords de compra d’electricitat, i està transformant successivament els seus centres de tot el món per a introduir l’ús d’electricitat procedent de fonts renovables.
Així, per exemple, aquest mes de juny Covestro va signar per primera vegada un acord de compra d’electricitat virtual per al seu negoci dels EUA, amb l’objectiu de retallar les emissions de CO₂ en el seu tercer centre de producció més important, situat a Baytown (Texas, els EUA). D’aquesta manera, s’espera poder compensar unes 70.000 tones d’emissions de CO₂ a l’any a partir de finals de 2024. El soci contractual és, una vegada més, l’energètica danesa Ørsted, que també cobrirà el 10% de les necessitats d’energia dels centres alemanys de Covestro amb fonts renovables a partir de 2025. A la fi de 2022, Covestro ja cobria el 12% de la seva demanda global amb electricitat procedent de fonts renovables, i el seu objectiu és augmentar aquesta xifra fins al 18% en 2023.
La transformació digital
Un altre factor clau de l’economia circular és la transformació digital. En aquest context, Covestro aposta cada vegada més per una gestió corporativa centrada en les dades, especialment en les àrees de producció, recerca i desenvolupament, i gestió de la cadena de subministrament.
És per això, que el Grup ha desenvolupat recentment una aplicació per a calcular la petjada de carboni dels seus productes. L’impacte climàtic de Covestro associat a la fabricació dels seus productes es pot avaluar utilitzant la petjada de carboni dels seus productes, de principi a fi i, actualment, es pot utilitzar per al càlcul d’uns 50.000 productes intermedis i finalitzats. Covestro està validant els resultats per a anar posant-los a poc a poc a la disposició dels seus clients a partir de 2024 i, d’aquesta manera, ajudar potencialment a reduir les emissions de tots ells. A més de la petjada de carboni, l’aplicació també permet calcular altres categories d’impacte mediambiental.
Els segments s’estan veient afectats per un entorn desafiador i la feblesa de la demanda
Les vendes del segment Materials de rendiment van caure un 27,3% fins als 1.800 milions d’euros (any anterior: 2.500 milions d’euros). Això es va deure, en particular, a la caiguda dels preus mitjans de venda, així com a un descens dels volums venuts, com a resultat fonamentalment de la feblesa de la demanda mundial, unida a la limitació de la disponibilitat, especialment a la regió EMLA. L’EBITDA del segment va caure un 17,7% en termes interanuals fins als 302 milions d’euros (any anterior: 367 milions d’euros), en particular a causa del descens de marges resultant de la feblesa de la demanda. El flux d’efectiu lliure operatiu va caure un 108,1% fins als -77 milions d’euros (any anterior: -37 milions d’euros).
El segment Solucions i especialitats va registrar una caiguda de les vendes del 13,5% fins als 1.900 milions d’euros en el segon trimestre (any anterior: 2.200 milions d’euros) a causa d’un nivell més baix dels preus de venda i a la caiguda dels volums venuts. El motiu és la feblesa de la demanda, enfront del mateix trimestre de l’any anterior, caracteritzat per una situació competitiva avantatjosa.
L’EBITDA va créixer un 3,8% en termes interanuals fins als 221 milions d’euros (any anterior: 213 milions d’euros), degut fonamentalment a la caiguda dels costos fixos i a la venda del negoci de fabricació additiva a l’abril. Malgrat la feblesa de l’entorn econòmic, el segment va ser capaç d’augmentar els seus marges dos punts percentuals enfront del mateix trimestre de l’any anterior. El flux de caixa operatiu lliure del segment va ser de 150 milions d’euros (any anterior: -139 milions d’euros).
La primera meitat de 2023, marcada per la feblesa de la demanda i de l’activitat econòmica
Les vendes del Grup corresponents als sis primers mesos de l’any van caure un 20,5% fins als 7.500 milions d’euros (any anterior: 9.400 milions d’euros). Aquesta contracció es va deure fonamentalment a un descens dels volums venuts impulsat per factors vinculats a la demanda i la disponibilitat, així com a un menor nivell dels preus de venda.
L’EBITDA del Grup va registrar una caiguda del 50,4% fins als 671 milions d’euros en la primera meitat de 2023, enfront del mateix període de l’any anterior (any anterior: 1.400 milions d’euros). Això es va deure fonamentalment a una contracció relacionada amb la demanda en el nivell dels preus de venda, que es va traduir en menors marges i en un descens dels volums venuts impulsat per factors vinculats a la demanda i la disponibilitat.
El flux d’efectiu lliure operatiu del primer semestre de 2023 va augmentar un 66,5% fins als -149 milions d’euros (any anterior: -445 milions d’euros), mentre que els ingressos nets van caure un -96,7% fins als 20 milions d’euros (any anterior: 615 milions d’euros).
Equip de redacció