Deia Hitchcock que tota pel.lícula ha de començar amb un terratrèmol i a partir d’aquí anar pujant d’intensitat. Vistabella va patir un terratrèmol musical la nit de divendres amb una excepcional actuació orquestral: 50 músics de la Jove Orquestra Intercomarcal van arrencar un concert a l’aire lliure amb el Preludi de Tannhhäuser, de Wagner, un terratrèmol magnitud 8, i van continuar amb la cinquena Simfonia de Txaikovski per acabar la jornada nocturna a peu de l’església jujoliana del Sagrat Cor amb la interpretació de la Santa Espina.
Amb motiu dels actes de la celebració del centenari de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella, obra de Josep Maria Jujol, l’Ajuntament de La Secuita havia programat un concert d’altíssim risc al mig del carrer, a la plaça de l’església jujoliana, que està enllestint la tercera fase de les seves obres de remodelació, les que afecten el seu interior.
Era arriscat portar una senyora orquestra amb 50 músics, que actuessin a l’aire lliure, que sonés bé i que res, ni el clima ni els incovenients que sempre apareixen, molestessin. Es van aliniar els astres i la nit fou plàcida, sonorament perfecta, i musicalment, una lliçó d’interpretació dels joves dirigits justament per un vistabellenc, Marcel Ortega. “La sonoritat ha estat perfecta i el públic ha respost meravellosament bé”, reconeixia el director a Tots21 en acabar el concert. “El treball tècnic ha estat molt bo i el lloc triat, ideal”, ho definia.
Escoltant Tannhäuser, un entén que durant molts anys a Barcelona destaqués un poderós cercle wagnerià. Una una explosió d’emotivitat i grandesa acompanya el Preludi de l’òpera wagneriana, una interpretació que donaria pas a una obra més íntima, basada en el destí dur que acaba concloent en un himne de victòria, una mostra de la batalla interior que conduiria Txaikovski durant tota la seva vida, anorreat per l’estigma de l’homosexualitat.
El jove director d’orquestra s’estrenava amb aquesta magna actuació al seu poble, Vistabella (només havia assajat alguns cops i sense orquestra al Casal de la veïna La Secuita). Acabat el concert, tindria paraules per a aquest digital, especialment per reivindicar “la necessitat que les administracions ens donin suport fixe, particularment per part dels ajuntaments de Tarragona, Reus i la Diputació, malgrat que darrerament van arribar a un acord amb l’Ajuntament de Tarragona per la celebració de tres concerts. La Jove Orquestra Intercomarcal porta 14 anys funcionant sense subvencions, ens autogestionem. Altres projectes juvenils tenen suport econòmic o logístic. En aquest sentit, estem molt agraïts amb la tasca de les Joventuts Musicals, que ens programen regularment, o ara a l’Ajuntament de La Secuita, però ens cal suport”, reclamava. “Hem de donar oportunitats professionals als músics i crear públic”, concloïa.
L’orquestra ha viscut en aquest lapse de 14 anys un relleu generacional i s’ha anat territorialitzant: “Vam començar sent 12 músics de Tarragona, Reus i Tortosa i ara ens venen d’arreu”, recordava Ortega.
Amb la solemnitat de les notes de Wagner i de Txaikovski es donava inici a l’apartat cultural de la celebració del centenari de la benedicció de l’església de Sagrat Cor. Inevitable que finalitzat el recital, l’orquestra es fes una fotografia amb el fons de la silueta vertical, triangular, modesta i original de l’única obra religiosa que Jujol va veure acabada.
Jaume Garcia
Equip de redacció