El manteniment de la xarxa de sanejament a Reus és més eficient des d’aquest mes de juliol, arran la incorporació d’un camió cisterna d’alta pressió que permet tornar a aprofitar fins a un 90% l’aigua que s’utilitza en la neteja del clavegueram. Una adquisició que va en la línia de treball d’Aigües de Reus per prestar un servei cada cop més sostenible i eficient i que ja fa més de 15 anys que neteja tota la xarxa de sanejament amb aigua no potable, procedent bàsicament de pous contaminats per excés de nitrats.
El camió que s’ha incorporat (a càrrec de l’empresa Aqualia, adjudicatària del servei) és de tipus recirculador, és a dir, el vehicle succiona l’aigua que ha fet servir per a la neteja i també la que circula per la claveguera i, gràcies a un sistema de filtració amb membranes, pot tornar-la a utilitzar.
Aquest procés garanteix una gran eficiència en l’ús de recursos per un doble motiu. D’una banda, al camió no li cal retornar contínuament a la seva base per a proveir-se d’aigua no potable i, d’una altra, es redueix notablement l’aigua que s’utilitza en el servei, optimitzant al màxim els recursos. Alhora, en fer-se menys desplaçaments, també cau en picat l’emissió de CO2 al medi ambient, amb el consegüent estalvi de combustible fòssil.
El servei de manteniment, neteja i conservació de la xarxa de sanejament de la ciutat de Reus té un cost anual d’uns 350.000 euros. El servei requereix de mitjans tecnològics avançats, i fins i tot de drons i d’equips robotitzats amb circuit tancat de televisió.
315 kilòmetres de canonades
La xarxa de sanejament d’una ciutat requereix d’un manteniment permanent, amb l’objectiu de garantir la bona prestació del servei. El sistema de sanejament de Reus compta, avui dia, amb 315 kilòmetres de canonades. A això cal afegir-hi 7.000 pous de registre i gairebé 10.000 embornals, a més d’estacions de bombament, arquetes, areners, reixes, dipòsits anti-DSU (de captació dels sobreeiximents del sistema de clavegueram unitari) i de retenció d’aigües pluvials, etc.
La feina d’inspecció, neteja i manteniment de la xarxa de clavegueram es planifica anualment, al marge de les possibles incidències que puguin sorgir al llarg dels mesos. Es tracta de garantir, d’acord amb la regulació vigent, la qualitat del servei i l’eficiència de la xarxa. Així, al llarg d’un any, s’inspeccionen i netegen més de 100.000 metres lineals del clavegueram i, especialment, 27.000 embornals (tres vegades l’any de mitjana per cada embornal), a banda dels pous de registre i de la neteja periòdica de totes les estacions de bombament d’aigües residuals, dipòsits, etc.
És per això que l’actual línia de treball dissenyada per Aigües de Reus incorpora aspectes tecnològics avançats i una filosofia de gestió basada en la planificació dels recursos de manera acurada, actuant segons les necessitats específiques de cada zona o de cadascun dels elements o de les infraestructures. I és que actualment, el suport permanent de les tecnologies de la informació permet, fins i tot, fer una predicció de les freqüències i necessitats de manteniment de la xarxa, d’acord amb les dades de camp que es van recollint.
Equip de redacció