.

L’alcaldesa de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, davant la Casa de la Vila de L’Hospitalet. Foto: Tots21

Des del 17 de juny, Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant té nou alcalde. De fet, compta per primera vegada amb una dona com a alcaldessa. Assumpció Castellví (Junts) va donar la sorpresa vencent l’alcalde Alfons Garcia (PSC) amb la idea de canvi i amb un treball fet durant anys amb entitats dels nuclis de la vila. Castellví ha concedit una entrevista a Tots21 per apamar les prioritats del mandat.

Com ha estat la seva arribada al govern?

Ens vam presentar com a paraigües de Junts, amb la marca Més Municipi, però a la llista hi havia gent de perfils ideològics molt diferents. Ho hem dit tota la campanya: l’única de Junts sóc jo, i els altres membres votaran a partits diferents quan arribin altres comicis. Nosaltres tenim la directriu, acceptada pel partit, que cadascú podrà votar el que li sembli en temes ideològics, no en temes municipals. Tindrem llibertat de vot. Fins i tot podrem votar de diferent manera.

Això és molt novedós

Hi ha gent que no ho entén. Els mateixos partits de l’oposició, per exemple. És possible que al setembre entri un altre partit al govern municipal. Estem oberts a fer un govern ampli. De moment s’hi han integrat la FIC i el PP i possiblement, Acció Municipal (ERC). Ja vam dir que sumaríem a tothom que volgués un canvi i serem més dels necessaris per governar. I si la CUP vol entrar, ho podrà fer.

Per què han guanyat?

Perquè vam generar molta il.lusió. Vam iniciar el projecte fa un any, amb una llista potent i centrats en temes del municipi que anaven coixos.

Com per exemple…

El futur postnuclear que es plantejava, amb la creació del centre del protonteràpia. Potser no es podrà fer fins al 2035 o 2040. Una projecció així és massa temps.

Comentava vostè a la campanya que la Generalitat, l’Estat i Endesa no estan per la labor de fer el centre

No ho estan. El Ministeri de Transició no hi aposta. L’Institut Carlos III no té cap document escrit al respecte. La proposta era fer volar coloms. Era molt perillós fer aquestes apostes quan són a molt llarg termini. No hi creiem i així ho vam posar damunt la taula.

Una altra raó de la nostra victòria és que l’Ajuntament no cuidava la proximitat amb la gent. L’Alfons Garcia va ser un bon alcalde, però potser els anys desgasten, i deixes perdre la proximitat. Potser la feina de despatx li havia fet perdre trepitjar el carrer. I el tema de la joventut ha estat important: tenim molts joves a la candidatura.

El darrer any han estat recollint el que demanava la gent. Què és el que els reclamen?

Hem incorporat al nostre programa electoral les peticions de la ciutadania, des de crear uns accessos directes per la Porrassa i pels Corralets, evitant els llocs que s’inunden i per evacuació en cas de risc nuclear.

També ens cal un CUAP entre L’Hospitalet i Miami que funcioni les 24 hores del dia. Tenim dos CAPs, però les dotacions sanitàries són insuficients. Amb el CUAP compartit servirem millor als veïns i turistes dels dos municipis.

Reclamen que en el servei de la brossa augmentin les freqüències en el porta a porta

Cal millorar-ho. Amb el porta a porta recicles molt més, però passar tres dies seguits sense recollida de la brossa -de dissabte a dilluns al vespre- fa que tinguis un problema a casa, per exemple, amb els bolquers i a més col.lapses les deixalleries. Cal més dies de freqüència i amb més punts d’emergència, i cal més educació i informació als usuaris. Crec que el sistema porta a porta es va implantar de manera massa precipitada.

Quant a les zones blaves i verdes cal no ser tan restrictiu amb els nostres veïns i residents. Tenim uns contractes firmats i hem d’esperar que vencin, és a dir, les ordenances municipals. També volem millorar els habitatges d’ús turístic, n’hi ha molts i s’han de regularitzar canviant l’ordenança. Hem parlat amb moltes entitats i ens van fer arribar aquestes mancances. Això ens ha donat la victòria electoral i el fet que el dia de la investidura tinguéssim vuit vots, més que suficients.

Què els demanen els joves?

Habitatge. Cal construir-ne més. Estem mirant com agilitzar els permisos i localitzar les zones on construir-ne. Ens estem reunint amb empreses i indústries que necessitaran habitatge. També amb la Generalitat. Ens agradaria tenir VPO, però hi ha el problema de l’espai. Ho anirem treballant pas a pas.

Un dels projectes destacats de l’anterior mandat fou el de crear un parc municipal d’aerogeneradors. Què faran al respecte?

Ho volem estudiar molt bé. No diem d’aturar-ho, però crear una empresa municipal que ho gestioni té uns perills, un cost municipal elevat. No podem pensar que els Fons de Transició Nuclear ens ho solucionaran tot: hem de pensar en les empreses del municipi, que tenen tot el dret a participar dels fons. Estudiarem si convé que ho gestioni una empresa externa i també si el lloc és l’adecuat. No volem córrer ni donar els permisos ja.

Consideren que pot ser car i complex de gestionar des de l’Ajuntament?

Sí, car i complex. No volem jugar amb els diners de la gent. Estem a favor de l’energia renovable, però no que sigui l’Ajuntament qui ho promogui,

Volen crear un centre de recerca i investigació: què busquen?

La investigació i el desenvolupament són essencials, no només en el camp sanitari. Estem oberts a tots els camps d’investigació possibles. Mitjançant la universitat, volem crear talent i que s’investigui des d’aquí. També volem parlar amb les empreses del municipi, perquè també volen investigar. El centre, no l’ubicaríem al lloc de la central nuclear.

Suposant que les centrals nuclears es tanquin, quants diners rebrà Vandellòs del Fons de Transició Nuclear?

Durant 10 anys els municipis del radi de 10 quilòmetres de la central nuclear de Vandellòs rebran 10 milions d’euros cada any. Cada un dels cinc municipis -L’Ametlla de Mar, Mont-roig del Camp, Tivissa, Pratdip i Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant- ha de presentar un projecte per poder optar a rebre els diners. Encara no està aprovat el reglament que ho regularà. S’hi poden presentar ajuntaments, però també empreses. Nosaltres crearem la figura d’un assessor perquè informi de com es poden acollir a aquestes ajudes: prioritzem les empreses i les entitats abans que l’Ajuntament.

En ensenyament demanen nous cicles formatius

Estem parlant amb les empreses, n’hi ha que estan creant productes nous, inexistents al mercat, i necessiten personal format. Crearem cicles formatius on els alumnes acabin formats, pensant en les necessitats de les empreses que tenim i les que captarem. Ho treballem conjuntament amb les empreses, l’institut i la Generalitat.

Proposen un Centre d’emergències, una mena de 112. Per què?

El centre neuràlgic en matèria d’emergències serà la Porrassa i així no col.lapsarem el centre de L’Hospitalet, on hi ha el parc de Bombers. Volem una oficina del 112 per tenir-ho centralizat: donaria cobertura al Baix Camp i a les Terres de l’Ebre.

En turisme, seguiran promocionant la platja i la muntanya?

Hem posat rentapeus a les platges i no dutxes; l’aigua és un bé escàs. Així estalviem un 65% d’aigua potable. I l’any que ve, seran d’aigua salada, d’aigua del mar. Tenir les platges molt acurades malgrat els problemes de pèrdua de sorra és essencial. Tenim adjudicades quatre banderes blaves, és a dir, es fa bé la feina, i es feia bé en l’anterior equip de govern. També volem potenciar el turisme d’interior i el quilòmetre zero: tenim productors que elaboren productes de molta qualitat. Hem de treballar per la nostra riquesa, que és el mar i la muntanya.

‘Ha quedat endarrerit Vandellòs respecte al Tramcap’, deia vostè. Que faran?

Els socialistes no hi van apostar. Quan hi vam pujar al carro ja era tard, i en la segona fase no s’hi va posar èmfasi. No crec que el veiem fet mai, hem perdut una oportunitat en turisme i en serveis.

Jaume Garcia