.

Imatge aèria de PortAventura Solar. Foto: Cedida

Imatge aèria de PortAventura Solar. Foto: Cedida

PortAventura World ha inaugurat avui PortAventura Solar, la major planta fotovoltaica d’autoconsum en un resort vacacional a Espanya i una de les majors amb aquestes característiques a Europa. D’aquesta manera, la companyia fa un pas més en el seu compromís de reduir la seva petjada de carboni i fomentar l’ús d’energies renovables amb l’acompanyament d’Endesa, el seu soci energètic.

El projecte solar, que ha comptat amb Endesa X, la filial de serveis energètics d’Endesa, ha suposat la instal·lació d’11.102 panells solars, col·locats en sòl, que ocupen una superfície total de 6,4 hectàrees dins del resort, equivalent a 9 camps de futbol, i que generaran un terç de l’energia que necessita el parc per a operar. És la primera planta solar d’aquestes característiques aprovada a Catalunya i la primera a ser inaugurada.

S'han instal·lat més d'11.000 panells solars. Foto: Cedida

S’han instal·lat més d’11.000 panells solars. Foto: Cedida

En l’acte d’inauguració han estat presents Arturo Mas-Sardá, president de PortAventura World, i José Bogas, conseller delegat d’Endesa, així com altres directius de totes dues companyies i representants institucionals.

Arturo Mas-Sardá, president de PortAventura World, ha manifestat que “la inauguració de PortAventura Solar és un de les grans fites de la nostra companyia en la seva estratègia ESG, en la qual treballem constantment i que és absolutament prioritària. Construir la planta solar més gran en un resort a Espanya, i una de les majors d’aquestes característiques a Europa, és tot un èxit, tant per a nosaltres com per al sector, ja que recolza que el turisme també pot i ha de ser responsable amb el planeta. Es tracta de continuar impactant positivament en l’entorn i actuar com a palanca de canvi en el sector empresarial, d’acord amb el nostre compromís com a empresa B Corp”.

José Bogas, conseller delegat d’Endesa, ha explicat que “la relació entre PortAventura World i Endesa va començar amb la signatura d’un ampli acord de subministrament amb el qual ens convertíem en el seu soci energètic sostenible. Aquesta aliança va ser l’embrió d’una sèrie d’actuacions d’ampli abast que han culminat amb la construcció d’una planta solar fotovoltaica, un *hub de punts de recàrrega i diversos compromisos bidireccionals de col·laboració. De fet, la planta fotovoltaica que avui inaugurem és una altra mostra de la nostra aposta ferma per la tecnologia d’autoconsum, tant impulsant aquestes instal·lacions per a clients com donant accés a qualsevol instal·lació a la nostra xarxa de distribució”.

Choni Fernández, directora de sostenibilitat de PortAventura World, ha explicat que “durant més de 28 anys, hem treballat activament per a complir amb una sèrie de compromisos socials, ambientals i econòmics que han revertit en el benefici de tots els grups d’interès relacionats amb el nostre resort. Amb la planta, donem resposta a l’eix de Transició Energètica del Pla Estratègic en Sostenibilitat 2022-2025 de la companyia. Un pla integrat en el model de gestió, guiat pel nostre propòsit i els valors corporatius”.

Arturo Mas-Sardà i José Bogas. Foto: Cedida

Arturo Mas-Sardà i José Bogas. Foto: Cedida

Autoconsum i menys emissions

PortAventura Solar, amb una potència de 6,05 megavats pic (MWp), generarà 10GWh/any- l’equivalent al consum de 3.000 famílies– d’electricitat neta que permetran cobrir pràcticament un terç de les necessitats energètiques del resort, reduint, així, el seu impacte mediambiental i contribuint a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per Nacions Unides, entre els quals es troba fomentar l’eficiència energètica dins de les organitzacions. La instal·lació evitarà l’emissió a l’atmosfera de 4.000 tones de CO2 anuals.

El projecte s’ha desenvolupat complint amb una estratègia molt exigent d’integració i impacte paisatgístic, amb l’objectiu de reduir el seu efecte visual i preservar l’entorn. D’una banda, s’han protegit tant un jaciment iber com un jaciment romà que s’han trobat en la zona durant les obres i, per un altre, s’ha instal·lat una pantalla vegetal amb arbres trasplantats que limiten la seva visibilitat des de l’exterior. També s’han respectat els murs de pedra seca que donen forma a les terrasses que conformen el terreny, un sistema constructiu molt antic que a Catalunya s’ha utilitzat amb freqüència en el món rural. Dins d’aquest espai, també s’ha preservat un element d’interès etnològic: una barraca de pedra seca, clar exponent de la tipologia de cabanyes de pagès construïdes amb la tècnica de pedra en sec.

Per a poder connectar la planta amb la infraestructura elèctrica ja existent al parc, s’ha construït una línia de mitjana tensió subterrània de 25 kilovolts (kV) i s’han instal·lat inversors de 6 MW que transformaran el corrent continu en alterna i elevaran la tensió a 25 kV.

La segona fase de construcció, ja en marxa, comptarà amb una potència de 3,1 megavats pic (MWp) i aportarà 5,6GWh més a l’any. En total, la instal·lació de la planta ha suposat una inversió que ha superat els 8 milions d’euros.

Al setembre, s’inauguraran també un mirador i un espai d’educació ambiental, format per diversos jocs i elements que permetran conèixer de manera senzilla i divertida com es genera energia elèctrica renovable (solar, eòlica, cinètica, etc.) Aquesta zona, s’habilitarà per a la visita d’escolars i per a altres activitats didàctiques i de divulgació ambiental, i inclourà un “hotel d’insectes”.

A més de PortAventura Solar, l’estratègia de PortAventura World en matèria de sostenibilitat té un enfocament global. En aquest sentit, PortAventura World i Endesa tenen un acord per al subministrament d’energia verda a llarg termini que permet cobrir la resta de les necessitats energètiques del resort que no s’autoproveeixen amb la nova instal·lació solar, amb energia d’origen 100% renovable i certificada amb Garanties d’Origen (GdO).

Imatge dels carregadors elèctrics. Foto: Cedida

Imatge dels carregadors elèctrics. Foto: Cedida

Així mateix, l’any passat PortAventura World i Endesa, a través d’Endesa X Way, la seva filial de mobilitat elèctrica, ja van unir forces perquè el resort disposi de la major instal·lació privada de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics d’Espanya. En total, compta amb 150 places amb recàrrega elèctrica situades en set emplaçaments del parc (incloent els aparcaments de clients i d’empleats i les zones d’estacionament dels Hotels PortAventura, Gold River, El Pas i Carib) que ha posat a disposició tant dels seus empleats com dels seus clients de manera gratuïta. Es tracta del major hub xarxa de recàrrega d’àmbit privat del nostre país i una de les majors instal·lacions d’aquest tipus a Europa dins d’un resort.

Aquestes accions mediambientalment responsables han portat a PortAventura World a ser neutra en emissions directes i ‘residu zero’, assoliments que continuarà reforçant a través de bones pràctiques que impulsen el consum responsable i la millora contínua. Així mateix, recentment la companyia s’ha sumat a la comunitat B Corp, gràcies al seu impacte positiu en la societat i a les seves pràctiques respectuoses amb el medi ambient. L’empresa ha superat amb èxit els estrictes requisits de mesurament d’impacte per a obtenir aquesta certificació, complint amb els més elevats estàndards en matèria de rendiment mediambiental, social i de bon govern.