.

Imatge captada de l’ós. Foto: Agents Rurals

La presència constant d’un os en plena carretera de la Bonaigua (Alt Àneu, Lleida) ha alertat a Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, que des del passat 16 de juny busquen la manera d’espantar-ho fent sorolls com ara petites explosions, llençant trets de salva i usant bales de goma.

Les alarmes estan enceses, ja sigui pel risc d’accidents de trànsit que es puguin produir, com pel perill envers els humans, que podrien acostar-se massa a l’animal. Amb el pas de les setmanes, l’ós està demostrant una actitud molt confiada i còmoda envers els humans i s’ha deixat veure en nombroses ocasions des de principis de juny. La qüestió és que no marxadel lloc tot i els intents dels Agents Rurals.

Tal com explica a Pallars Digital la cap dels Agents Rurals a l’Alt Pirineu i Aran, Anna Servent, el primer factor a tenir en compte és l’edat de l’os. “És un individu jove, d’un o dos anys i mig, i encara està aprenent”, afirma. En aquest sentit, explica que han copsat un canvi de comportament de l’animal des del primer cop que se’l va veure. “Als primers vídeos, quan se’l veia creuant la carretera, tenia por, però a poc a poc s’ha acostumat, té molta curiositat”, afirma Servent.

Un altre dels motius de la constant presència de l’os és la facilitat de trobar aliment, explica Servent. L’os es dedica a aixecar pedres durant tot el dia i es nodreix principalment d’insectes, sobretot de formigues, tal com han pogut comprovar examinant els seus excrements. Així mateix, l’època de zel, entre finals de primavera i principis d’estiu, també provoca que el jove os s’allunyi dels mascles dominants, molt agressius amb els cadells i altres mascles. “Creiem que ha trobat refugi, la zona li dona cobertura”.