.

Per col·locar el llum V-16 no cal sortir del vehicle. Foto: Cedida

Per col·locar el llum V-16 no cal sortir del vehicle. Foto: Cedida

Comença la primera gran operació sortida de l’estiu i la Direcció General de Trànsit ha aprofitat per llençar un missatge: no vol més atropellaments en vies interurbanes. Per això ha pres la següent mesura: eliminar l’obligació de sortir del cotxe en autovia o autopista per posar els triangles de senyalització de perill, una mesura que entra en vigor avui mateix.

A partir d’avui, doncs, quan tinguem una avaria en una via ràpida, no estarem obligats a senyalitzar-ho a la resta de vehicles amb els triangles d’emergència i, per tant, si no ho fem, no ens podran posar cap multa. On sí continuen sent obligatoris és a les carreteres convencionals. Així ho anuncia la DGT a través de les xarxes socials.

L’objectiu principal de la DGT amb aquesta mesura és evitar morts per atropellament. I és que l’any passat, 58 vianants van morir atropellats en autovies o autopistes espanyoles, 14 d’ells després d’haver baixat del seu vehicle, segons dades de l’Observatori Nacional de Seguretat Viària.

En carreteres convencionals, on la circulació i la velocitat són menors, es considera que el perill també és menor i l’obligació d’usar els triangles es manté.

Per a les autovies i les autopistes, l’alternativa és l’ús de les llums V-16. Tot i que encara no són obligatòries, ja es poden utilitzar legalment. Un dels seus avantatges és precisament que no exigeixen caminar pel voral per a senyalitzar la presència d’un vehicle detingut. Si Trànsit no avança la data, l’1 de gener de 2026 substituiran definitivament els triangles d’emergència.

Els triangles d'emergència deixen de ser obligatoris en vies ràpides a partir d'avui. Foto: Pixabay

Els triangles d’emergència deixen de ser obligatoris en vies ràpides a partir d’avui. Foto: Pixabay

Com són lels llums V-16?

Els dispositius lluminosos V-16 es fixen a la carrosseria amb un iman i emeten intensos centellejos en color groc i en un angle de 360 graus. El seu principal avantatge és que són fàcils de col·locar  traient la mà per la finestreta.

Per a complir amb l’homologació, la seva llum ha de ser visible a un quilòmetre de distància. Per això, són especialment útils de nit, amb boira o amb pluja intensa.

El reglament de vehicles exigeix que funcionin també sota la pluja, que resisteixin fortes ratxes de vent i que suportin temperatures d’entre -10 °C i 50 °C. La pila del dispositiu “haurà de garantir el seu ús al cap de 18 mesos”, segons especifica la norma.

Amb la normativa actual, fins al 31 de desembre de 2025, es podran usar indistintament triangles o llums V-16.