.

El bon ambient laboral emergeix com el segon aspecte més important del treball. Foto: Cedida

El bon ambient laboral emergeix com el segon aspecte més important del treball. Foto: Cedida

La inflació i la incertesa econòmica han fet mossa en els treballadors espanyols i la pujada salarial s’ha convertit en la seva principal demanda de cara a l’any pròxim. El 47% dels treballadors espera un augment de sou acompanyat de noves responsabilitats, mentre que el 26% considera que les seves condicions romandran intactes, atès que preveu continuar en idèntica posició i amb el mateix salari en 2024.

Així ho corrobora l’estudi “Expectatives Laborals d’empleats i empreses 2023” elaborat conjuntament per Edenred, plataforma de beneficis, incentius i retribució flexible, i Seresco, companyia tecnològica especialitzada en tractament i gestió de nòmines. L’anàlisi, que ha estat realitzat a més de 2.000 professionals en actiu, tracta d’esclarir la relació laboral entre treballadors i companyies i identificar les principals bretxes entre demanda i oferta d’ocupació.

Així mateix, el 92% dels empleats espanyols demanda un model laboral en el qual sigui present el teletreball, una xifra un 2% superior a l’obtinguda en l’edició de l’estudi de 2022. Entre les motivacions darrere de la demanda de teletreball, es troba l’estalvi en desplaçaments (72%), seguida de la possibilitat de conciliar (62%) i de la flexibilitat horària (55%). Així mateix, l’opció de teletreballar al 100% podria ser una motivació predominant per a canviar d’ocupació, encara que valorant també altres aspectes, per a gairebé 6 de cada 10 empleats.

Segons aquest informe, per al 38% dels espanyols el model laboral predilecte és el treball híbrid, la presencialitat del qual en l’oficina correspon a la meitat de la jornada i l’altre equivalent a través de teletreball; mentre que un 27% es decanta per treballar en remot el 100% de la jornada, gairebé un altre terç opta per un model de presencialitat en l’oficina disposant del teletreball en dies puntuals. Tan sols el 8% s’inclina pel treball presencial íntegre. Aquesta visió és compartida per les empreses, ja que el 93% de les mateixes consideren que oferir la possibilitat de treballar des de casa és clau per a millorar el compromís de l’empleat, per davant de la flexibilitat laboral (90%) i els plans de formació externa i interna (50%).

El benestar personal també emergeix com una prioritat per als treballadors espanyols, ja que el 80% considera que un bon ambient laboral és un aspecte fonamental en el treball, només superat per les condicions salarials, que és l’opció triada pel 81% d’aquests.

“Les prioritats dels empleats han canviat durant els últims anys. Ara mateix, la flexibilitat és fonamental per a qualsevol treballador fins al punt de convertir-se en l’aspecte principal per a conciliar. D’aquesta manera, en els sectors en els quals sigui possible, el teletreball serà un concepte determinant per a atreure i retenir talent com demostren els resultats de l’estudi. A més, les relacions interpersonals cada vegada són més importants per als treballadors, sent el bon ambient laboral un element a tenir molt en compte”, destaca Stanislas De Bourgues, CEO de Edenred España.

Major flexibilitat i conciliació

Els treballadors aposten per la flexibilitat, ja que el 37% dels mateixos prefereix una ocupació amb horari flexible, encara que hi hagi pics de treball, però amb objectius vinculats a una prima d’acompliment. És a dir, demanden administrar el temps conforme als seus objectius. A més, el 21% optaria per un treball amb horari flexible, però amb remuneració fixa, ja que els preocupa més la flexibilitat que el salari.

Pagament de menjar i assegurança mèdica, els beneficis preferits

Quant als beneficis socials favorits, destaquen el Tiquet Restaurant i l’assegurança mèdica. El 84% dels empleats tria el pagament o la subvenció de menjar, mentre que el 80% prefereix una assegurança sanitària. Aquestes xifres, varien lleugerament quan responen les empreses, ja que el 77% de les mateixes considera que els beneficis relacionats amb la salut són els més demandats pels treballadors, seguits del Tiquet Restaurant, opció triada pel 50%. Pel que fa a la retribució flexible, només el 53% de les empreses ofereix aquesta opció als seus empleats.

Portal de l’empleat per a consultar les nòmines

Respecte a les nòmines, 9 de cada 10 empleats enquestats afirma tenir accés a alguna mena de portal d’empleat o eina de comunicació interna amb l’organització. En aquest punt, el 80% de les empreses destaca que aquest aspecte els permet optimitzar els fluxos de comunicació a nivell intern mentre que el 74% ressalta l’estalvi de temps al departament de recursos humans o a l’administració.

“El portal de l’empleat s’ha convertit en un ancoratge de comunicació indispensable entre les organitzacions i els empleats, els qui valoren tenir a disposició les nòmines, accedir en qualsevol moment a dades personals, laborals o econòmics”, afirma Reyes Palomares, directora de l’àrea de Nòmina i Recursos Humans de Seresco.