.

Obertura de l’arca de l’altar major on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Foto: Reus Cultura

Tres claus en tres mans diferents obren l’arca de Sant Pere. Foto: Cedida

Els Xiquets de Reus, en acció. Foto: Reus Cultura

Arrenca l’anada a Completes del Seguici Festiu i de la Corporació Municipal amb la convidada d’honor de la Festa Major, la Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas i Colomer. Foto: Reus Cultura

L’alcaldesa, amb la Síndica i els regidors, al consistori. Foto: Cedida

El tradicional ball solemne curt de l’Àliga. Foto: Cedida

El pilar caminant dels Xiquets de Reus. Foto: Cedida

L’alcaldessa, mostrant el mocador que dóna l’ordre d’encesa de la Tronada. Foto: Cedida

Un moment de la Tronada nocturna. Foto: Cedida

Reus ha viscut la jornada central prèvia al dia de Festa Major, la vigília marcada per les Completes i la ronada noturna, amb el gran protagonisme per al Seguici Festiu de la ciutat, que a les 8 del vespre es reunia a la Plaça del Mercadal.

Han estat aquests els protagonistes: el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Sederes, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga, que oferien en una plaça atapeïda els els seus balls, danses i castells.

Un quart d’hora més tard arrencava la tradicional Anada a Completes del Seguici Festiu. Simultàniament, des del Campanar se sentia el Toc General de campanes. i a tres quarts de nou, acte tradiiconal recuperat de pes, amb el ball solemne curt de l’Àliga com a salutació a les autoritats davant la porta de l’Ajuntament.

Les Completes

Les Completes són tradició, festa popular i espai per a els autoritats, que marcaven l’Anada de la Corporació Municipal amb el convidat d’honor de la Festa Major, la Síndica d Greuges de Cataluya. També hi eren convidats els alcaldes i el president del Consell Comarcal del Baix Camp, precedits per la Bandera de la Ciutat, els macers i els guardadors de la Tronada, amb l’acompanyament musical de la Banda Simfònica de Reus.

Presidí l’ofici el prior amb l’antiga capa pluvial, peça reservada per a aquest acte, confeccionada i regalada a la Prioral durant la primera meitat del s. XX per Marià Fortuny Madrazo, fill de l’il·lustre pintor reusenc Marià Fortuny. L’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys, fou un dels moments culminants del ritual reusenc. Recordem que Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i un dels preveres de l’Arxiprestat. Antigament, era custodiada pel síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els “Goigs de Sant Pere”, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la prioral a càrrec de Josep Enric Peris i Vidal.

Tot seguit, Toc General de Festa, tornada del seguici i tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuà amb les ballades dels gegants i del bestiari i amb l’alcaldessa, Sandra Guaita, mostrant un mocador blanc per indicar l’encesa de la Tronada. Cloïa la gran festassa un castell de focs plantat al mig de la plaça, que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat, més artesanals i de proximitat, amb jardineres als fanals, rodes, focs fixos i giratoris, i altres artificis. Un singular espectacle que tingué acompanyament musical en viu per retrobar un costum antic propi de les festes i solemnitats més importants.

Redacció