.

La Chiky es va escapar de casa atemorida pels petards. Foto: Cedida

La Chiky es va escapar de casa atemorida pels petards i va ser trobada morta a Reus. Foto: Cedida

Més de 30 gossos s’escapen de casa al Camp de Tarragona per la por als petards de sant Joan

La Chiky era una gossa de Reus que durant la revetlla de Sant Joan es va escapar de casa seva, a la zona del Barri de la Immaculada, atemorida pel soroll dels petards. Per més que la van cridar i la van buscar, els seus amos no la van trobar. Aquest dilluns, desgraciadament, la Chiky ha aparegut morta en una vorera. La gossa ha estat atropellada per algun desaprensiu que va preferir fer veure que no passava res i va marxar del lloc dels fets.

Segons explica el seu amo, divendres estaven fent una barbacoa amb veïns del barri i es van deixar la porta oberta, moment en què la gossa va aprofitar per escapar per la por als petards. Tot i que la van veure creuar el carrer, després va desparèixer. Aquest dilluns algú els ha dit que l’havien vist per la zona i s’han posat a buscar-la fins que l’han trobada morta.

30 gossos escapats, 7 a la Selva del Camp

La de la Chiky és una història que, tot i ser tràgica, és força comuna quan arriben aquestes dates en què els petards omplen de soroll els carrers. Al Camp de Tarragona, més d’una trentena de gossos s’escapen cada any de casa seva pel mateix motiu. Enguany, només a la Selva del Camp, la SPAC (Societat Protectora d’Animals de Catalunya) ha recollit set gossos en aquesta situació. Si a aquests els afegim els que recullen a la Protectora de Tarragona i a l’Última Llar, superen, i de molt, la trentena.

SOS CAN & CAT és una associació sense ànim de lucre, ubicada a Castellvell del Camp, que es dedica a rescatar i recollir gossos abandonats. Els tenen al seu refugi fins que els hi troben una casa. Una de les fundadores de l’associació, la Lidia, explica que la desaparició de gossos per les festes de Sant Joan és una lacra que fa temps que dura. “Fa anys una gosseta que vam donar en adopció va saltar pel balcó de casa seva i es va matar per por als petards”, explica. La por fa que es bloquegin i busquin qualsevol sortida. Arran d’aquesta desgràcia, a tots els adoptants se’ls adverteix que, si han de deixar els gossos sols a casa per Sant Joan, tanquin balcons i finestres o els hi barrin l’accés. “Per desgràcia, aquest tipus de casos passen més cops dels que es pugui imaginar la gent”, comenta.

Consells per a Sant Joan

Des de SOS CAN & CAT, han explicat a Tots21 quines són les opcions per evitar que els gossos pateixin tant amb els petards. Segons la Lidia, “el més eficaç és fugir, anar a algun lloc on no s’hagin de tirar petards, com les cases rurals a la muntanya”. Ella, que té gossos, marxa a un càmping del Pirineu francès. “Allí sempre hi ha molts catalans amb gossos que fugen dels petards”, explica.

Per als que no tenen possibilitat de marxar, existeix medicació perquè les mascotes estiguin més tranquil·les, sempre sota prescripció del veterinari. “S’acostuma a començar amb el tractament un parell de dies abans de Sant Joan i se segueix uns dies després, molts cops fins a Sant Pere o fins que duren els petards”. L’important és que no estiguin a l’exterior perquè no tinguin possibilitat de fugir. “El millor és que estiguin dintre de casa, en un espai on se sentin segurs, amb finestres tancades i persianes baixades”, afegeix la Lidia.

L’aromateràpia també funciona, igual que la música relaxant. Al final, del que es tracta és d’amortiguar el soroll perquè el sentin amb la mínima intensitat possible.

V. Tapias