.

El submarí Titan. Foto: OceanGate Expeditions

El submarí Titan. Foto: OceanGate Expeditions

Els cinc tripulants del submarí turístic que es va submergir diumenge per anar a visitar les restes del Titanic han mort per una “catastròfica pèrdua de pressió a l’aparell”, segons ha confirmat en roda de premsa aquest divendres John Mauger, comandant del Primer Districte de la Guàrdia Costera dels Estats Units. Mauger, que ha ofert les “condolències més profundes” del cos a les famílies, ha explicat que la pressió externa va provocar una implosió en l’aparell, almenys cinc fragments del qual han estat detectats aquest matí per un robot de la Guàrdia Costera a prop d’on hi ha les restes del Titanic, a uns 3.800 metres de profunditat prop de les costes de Terranova i Labrador, al Canadà.

La Guàrdia Costanera dels Estats Units, que coordina les tasques de cerca del submarí Titan en aigües de l’Atlàntic nord, havia informat la tarda de dijous que un dels robots desplegats en la missió de rescat havia trobat restes materials a la zona on es troba el Titanic.  L’anunci, doncs, semblava posar fi al compte enrere per al rescat  del petit submergible que el diumenge va iniciar una expedició cap al llegendari naufragi.

L’expert en buceig David Mearns ha informat que entre les restes s’han trobat “un marc d’aterratge i una coberta posterior del submergible”. Mearns és amic dels passatgers que anaven a bord del Titan.

Hores més tard, un dels fundadors d’OceanGate Expeditions, l’empresa del submergible, ha apuntat que el submarí ha pogut patir una implossió per la pressió.

Dimarts i dimecres els avions de reconeixement van detectar sons submarins, inclosos sorolls de cops, que van portar a reenfocar i intensificar les tasques de cerca, tot i que l’anàlisi d’aquests senyals no havia aconseguit cap resultat concloent. Des d’aleshores, la missió de rescat es va concentrar a la zona on es van detectar els sons i encara hi havia un alè d’esperança. De fet, dimecres es van incorporar a la missió vaixells del Canadà, els EUA, França, Noruega i els especialistes de l’Armada nordamericana i de la Royal Navi, la Marina real britànica. Eren 10 embarcacions i tres avions de l’exèrcit dels EUA els que van arribar a pentinar una superfície de 20.000 quilòmetres quadrats.

En total han estat 72 hores contra rellotge per trobar els cinc passatgers de la nau d’OceanGate, sobre la qual han aparegut crítiques per manca d’homologació de l’aparell i els riscos que presentaven les seves missions. Després de la troballa d’aquest dijous, però, les esperances de trobar els passatgers amb vida s’han esvaït.

Mike Reiss, escriptor i productor que va fer el mateix viatge l’any passat, ha explicat que, abans de submergir-se, els passatgers han de signar un “llarguíssim document de consentiment i acceptació de riscos en el qual s’esmenta la possibilitat de mort tres vegades només en la primera pàgina”. David Pogue, periodista de la CBS i antic columnista de tecnologia de The New York Times, que també va viatjar en el Titan, va descriure l’interior com “de la grandària d’un monovolum”. L’aparell portava menjar lleuger a bord, com a sandvitxos i aigua, per a la travessia. Un petit lavabo separat per una cortineta de l’habitacle cilíndric, on els passatgers es veuen obligats a asseure’s amb les cames creuades, sense possibilitat de posar-se dempeus o moure’s, completa l’escàs equipament de la nau. El Titan no té ràdio ni GPS i es pilota amb un comandament similar als de videojocs.