.

El president del Port, Saül Garreta, durant la seva intervenció. Foto: Cedida

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Saül Garreta, ha explicat que el Port ha inclòs en el Pla d’Empresa de 2024 un augment de la bonificació de la taxa de mercaderies (T3) per a mercaderies agroalimentàries fins al límit màxim legal, passant del 17,5% al 40% de bonificació. La mesura compensarà el sector del cereals en cas sobrecostos quan es produeixin episodis de congestió del Port, una de les principals
queixes dels importadors de cereals.

Aquesta mesura entrarà en vigor amb l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat i ajudarà a alleujar els costos de manera que una empresa podrà arribar a bonificar fins a 400.000 €. Els productes que se’n beneficiaran són els pèsols farratgers, el blat, el sègol, l’ordi, la civada, el moresc (blat de moro), la melca (sorgo), les faves de soja, la coca de soja, la coca de colza, la coca de gira-sol i el palmiste.

L’anunci s’ha fet en ocasió de la inauguració de la 4a edició de l’Agrifood, el congrés internacional organitzat pel Port de Tarragona cada dos anys i que reuneix empreses i experts del sector agroalimentari de tot el món. En el seu parlament, el president de l’APT ha explicat la situació actual de l’activitat logística del cereal al Port de Tarragona i les mesures de millora que l’APT està posant en marxa per a donar millor servei.

L’APT està treballant per a incrementar capacitat càrrega en ferrocarril i, per aconseguirho, està definint noves zones de càrrega al Moll de Castella (1 més) i 2 més al Moll d’Aragó.

Garreta ha explicat que aquests nous punts de càrrega nous entraran en funcionament en breu. Al mateix temps, es treballa per modificar i millorar la priorització de tràfics buscant una solució consensuada per establir uns protocols que permetin donar prioritat als productes agroalimentaris. Per a Garreta, aquest productes “els considerem productes peribles, de primera necessitat i han de rebre aquest tracte al nostre port”.

A més, s’està treballant en un estudi nous ports secs, per tal que el transport i l’emmagatzematge d’agroalimentaris millori ampliant el radi d’acció, agilitant el transport per ferrocarril i millorant la cadena de subministrament, especialment a la zona de Saragossa, a Lleida (Quatre Pilans) i un altre a Casp.

L’estiba

Pel que fa a la situació actual de l’estiba, el president de l’APT ha estat clar: “el Port de Tarragona, com tota la cadena de subministrament dels cereals, és una part afectada més per la falta d’acord entre empreses i treballadors de l’estiba. Per a Garreta, “es tracta d’un conflicte laboral entre dues parts vitals de l’operativa portuària de Tarragona que està afectant els tràfics del Port i la seva reputació, i que ens està fent perdre tràfics existents i oportunitat de créixer”.

En els darrers mesos, el Port de Tarragona ha treballat molt intensament per fomentar el diàleg i crear un clima per a l’acord. Garreta, ha explicat que s’ha implicat personalment per millorar la situació i tancar un acord. Des que és president del Port, les reunions, contactes i converses han estan innombrables amb empreses i representants dels estibadors i amb membres del sindicat majoritari de Tarragona, de Barcelona i altres ports; s’han mobilitzat recursos de la Generalitat de Catalunya per trobar solucions des de la formació i la intermediació; i s’ha aconseguit l’assessorament del MITMA i de Puertos del Estado, i també la seva intermediació amb les grans empreses del sector que operen al Port de Tarragona i amb els representants estatals dels estibadors.